Hlavní obsah

Pavel Horváth bude v Plzni krotit mladé dravce

PLZEŇ

Hořkost v něm zůstala. Pocit rozčarování zrovna tak. Po dvě sezóny Pavel Horváth Spartě sloužil, tvořil a dirigoval její hru, před rokem s ní dokráčel k titulu i triumfu v domácím poháru, takže si loučení s fotbalovou Letnou představoval rozhodně jinak. „Nic příjemného to nebylo, ale alespoň jsem o další životní a fotbalovou zkušenost bohatší. Teď už jsem rád, že jsem ze Sparty pryč,“ svěřoval se fotbalový šoumen, ještě než se na dva a půl roku upsal Viktorii Plzeň.

Článek

Váš odchod ze Sparty připomínal spíše zoufalý úprk, než promyšlený přestup na další štaci…

Nebylo nad čím přemýšlet, protože jsem jasně cítil, že mé dny ve Spartě se krátí.

Nový kouč Vítězslav Lavička ale přece prohlašoval, že vás na Letné chce a že si dokáže představit, že s novou sparťanskou akvizicí Patrikem Bergerem můžete hrát klidně vedle sebe.

Trenér sice zájem měl, ale vedení mně jasně naznačilo, že má pozici v mužstvu nebude taková, jako bývala.

Takže obavy z konkurence? Z toho, že se budete muset o místo v sestavě prát?

Hlavně reakce na slova pana Křetínského, že nebudu dostávat tolik času, abych si udobřil sparťanské fanoušky. Já si totiž nikoho udobřovat nechtěl a nechci.

A tudíž rozchod ve zlém…

Proč ve zlém? Nic příjemného to sice nebylo, protože podobný rozchod jsem ve své kariéře zažíval poprvé, ale mezi hráči mám spoustu kamarádů, takže na našem vztahu se nic nemění. Alespoň doufám.

Ta narážka směřovala spíše na sparťanskou generalitu. Rozloučili jste se vůbec?

Nebylo s kým, protože z celého vedení jsem se potkal pouze s pány Chovancem a Benešem. Takže jen trenér Vítězslav Lavička mně poděkoval za to, co jsem na Letné odvedl a pro Spartu udělal.

Trochu překvapilo, že jste se tak bleskově dohodl s Plzní, když zájem projevovaly i Teplice, OFI Kréta, kde bude trénovat František Straka, ale i kluby z Rakouska…

Mluvil jsem sice s teplickým trenérem Petrem Radou i šéfem Severočechů Františkem Hrdličkou, registroval sondáž z Řecka i Rakouska, nabídka Plzně byla ale natolik přesvědčivá, že všechno ostatní šlo stranou. Pardon, až na rodinu. Dcerka Adriana jde po prázdninách do školy, synovi je půl roku, takže jsme se nechtěli nikam stěhovat, ani daleko trmácet.

Byla nabídka Plzně finančně přesvědčivá?

Hlavně rychlá, konkrétní a podle mých představ. Kývnul jsem hlavně proto, že už při prvních jednáních mi představitelé plzeňské Viktorie dali najevo, že si váží toho, co umím a co jsem ve fotbale dokázal. A navíc – byli dravější než ostatní zájemci.

Sparťanské enkláva, která v Plzni působí, na vaše rozhodování vliv neměla?

Ale samozřejmě, protože člověku se pochopitelně daleko lépe odchází do prostředí a mezi spoluhráče, které zná. Což je nejen případ sparťanské enklávy v barvách Viktorie, ale i ostatních plzeňských fotbalistů.

Co o nich vůbec víte?

Že až na tři čtyři starší hráče jsou to samí mladí dravci, které bych měl krotit. Alespoň trenér Jaroslav Šilhavý mi to na uvítanou uložil. Doufám, že je budu krotit úspěšně, takže budeme předvádět fotbal, na který se bude radost dívat a z něhož budeme mít dobrý pocit my i diváci.  A o to přece jde.

Reklama

Související témata: