Hlavní obsah

Žižkov rozstřílel v generálce Chotěbuz, Boleslav remizovala s Larnakou

PRAHA

Fotbalistům Viktorie Žižkov se povedla generálka před startem první ligy. Na domácím hřišti v sobotu svěřenci kouče Stanislava Grigy porazili 6:0 tým bundesligové Energie Chotěbuz, v kterém nastoupili hráči prvního mužstva a klubové juniorky.

Článek

V prvním poločase měli domácí jasnou herní převahu. Již v páté minutě skončila střela Procházky na tyči, ale do poločasu se Viktorii nepodařilo překonat obranu německého týmu. Po změně stran protrhl střeleckou smůlu Procházka a nakonec domácí předvedli střelecký koncert, na kterém se podílelo šest různých hráčů.

Viktoria Žižkov - Energie Chotěbuz 6:0 (0:0)
Branky: 49. T. Procházka, 58. Vozábal, 63. Kalod, 64. Naumov, 75. Švancara, 81. Hušbauer.
Sestava Viktorie: A. Hruška - Šťastný, Labant (62. Pilař), Gabriel, Čermák - Stracený (62. Hušbauer), Vozábal, T. Procházka (73. Besta), Koukal (83. L. Hruška) - Demjan (62. Naumov), Kalod (73. Švancara).

Sylvestre neproměnil penaltu

Pouze bezbrankovou remízu uhráli fotbalisté Mladé Boleslavi v posledním přípravném utkání před začátkem nové sezony proti kyperskému týmu AEK Larnaka. V největší šanci zápasu selhal domácí Ludovic Sylvestre, který neproměnil penaltu.

Středočeši si stejného soupeře pozvali ke generálce i vloni, ale tentokrát nezopakovali výhru 4:1. Přestože se hrál ofenzivní fotbal, gólu se necelá tisícovka diváků nedočkala. Za domácí byl nejblíže brance v 38. minutě Sylvestre, ale penaltu za faul na Papadopulose poslal vedle. Za Kypřany pálil jedenáct minut před koncem Daskalakis jen do břevna.

Do nadcházejícího ročníku první ligy vstoupí Mladá Boleslav příští sobotu utkáním na hřišti pražské Sparty.

FK Mladá Boleslav - AEK Larnaka 0:0
Rozhodčí: Kovařík. Diváci: 850.
Sestava M. Boleslavi: Miller - Kalina, Procházka, Janíček (46. Rolko), Hrdlička - Kysela (64. Mendy), Rajnoch (76. Ganugrava), Sylvestre (76. Opiela), Poláček (64. Sedláček) - Papadopulos, Pecka (64. Řezníček).

Plzeň porazila v generálce kyperského soupeře

V posledním přípravném utkání před začátkem nejvyšší domácí soutěže dnes porazili fotbalisté Viktorie Plzeň pátý celek kyperské ligy ALKI Larnaka 2:1. Zápas rozhodl krátce před koncem Varadi.

Do utkání vstoupili aktivněji domácí hráči a svému soupeři nenechávali téměř žádný prostor. Po čtvrthodině hry zahrál Horváth trestný kop a Petržela posunul míč k Limberskému, který otevřel skóre. Z další převahy domácí nic nevytěžili a trenéři o přestávce prostřídali sestavy.

Tempo mírně opadlo, ale Západočeši byli stále lepší. Jenže po neproměněné vyložené šanci vyrovnal v 68. minutě Bogdan. Další plzeňskou možnost nevyužil Varadi, ale stejný hráč už byl sedm minut před koncem úspěšný a zajistil domácím výhru. V závěru ale ještě zahodil penaltu.

Viktoria Plzeň - ALKI Larnaka 2:1 (1:0)
Branky: 14. Limberský, 83. Varadi - 68. Bogdan. Rozhodčí: Královec.
Sestava Plzně: Poštulka - Limberský, Hochmeister (75. Mlika), Rada, Smola - Rezek, Horváth, Trapp (62. Vaculík), Petržela, Vrzal - Tatanašvili (46. Varadi).

Baník v generálce porazil Púchov

Fotbalisté Baníku Ostrava v dnešní generálce na nový ročník první ligy porazili slovenský druholigový celek z Púchova 3:0. O branky se postarali Střihavka se Svěrkošem a do vlastní sítě mířící obránce Púchova Korený.

Skóre zápas, kterému přihlíželo 1662 diváků, otevřel v 34. minutě stoper soupeře, když si do vlastní sítě srazil centr Rajtorala. V druhé půli pak Svěrkoš vysunul spoluhráče z útoku Střihavku, který se trefil přesně k tyči. Nejlepší střelec loňského ročníku Svěrkoš pak sám po Zeherově akci skóre uzavřel.

Trenér Karel Večeřa byl s generálkou spokojen. Radost měl především z toho, že se před startem ligy nikdo nezranil. "Pár pozitiv jsem tam viděl. Nedostali jsme gól, i když po prostřídání tam dvě tři okénka byla. Hlavní je, že se nikdo nezranil," uvedl Večeřa, podle kterého potřebuje Baník ještě zapracovat především na útočné fázi. "Potřebujeme lépe zvládnout finální část akcí, chce to víc důrazu i přesnosti," dodal.

Z předpokládané základní sestavy chyběl pouze pravý bek Řezník, který se vrátil z mistrovství Evropy do 19 let teprve ve čtvrtek. "Hrál čtyři utkání v pár dnech, raději jsme jej šetřili," vysvětlil kouč Baníku. "V tomto složení jsme hráli poprvé, ale není zdaleka vyloučeno, že proti Kladnu nastoupíme v tomto složení doplněném o Radima Řezníka," řekl s myšlenkami na první ligové kolo.

FC Baník Ostrava - FK Púchov 3:0 (1:0)
Branky: 34. vlastní Korený, 47. Střihavka, 69. Svěrkoš. Rozhodčí: Santarius. Diváci: 1626.
Sestava Baníku: Vašek - Ricka, Neuwirth, Bolf (77. Pavlík), Tchuř (77. Tomašák) - Rajtoral, Lukeš (77. Otepka), Marek (77. Metelka), Lička (73. Mičola) - Svěrkoš (73. Markovič), Střihavka (65. Zeher).

Brno vyhrálo ve Fulneku

Fotbalisté 1. FC Brno zvítězili v prvoligové generálce ve Fulneku nad domácím druholigovým týmem 1:0. Jedinou branku Brňanů, kteří měli po většinu utkání převahu, vstřelil v 19. minutě po sólovém úniku Tomáš Došek.

Zejména v prvním poločase si hosté vypracovali výrazný tlak, ale chyběla jim přesnější koncovka. Nejvíce střeleckých šancí měl Došek, kromě jediného gólu však už domácího brankáře Pospěcha nepřekonal. K zakončení se dostali i Mareček a Večeřa, oba mířili mimo branku. Fulnek v prvním poločase pozorně bránil a spoléhal pouze na protiútoky, které většinou nedokázal dotáhnout až ke střelbě.

Po změně stran se k osamocenému Doškovi na hrotu brněnského útoku přidal i Střeštík, ovšem nápor hostů polevil. Po hodině hry mohli domácí vyrovnat, nebezpečnou Vajdovu střelu brankář Bureš vyrazil. V závěrečných 20 minutách opět dirigovali hru Brňané, jejich kombinační akce ale končily na domácích zadácích. Až v poslední minutě po Oklešťkově přihrávce se dostal Baláž až před brankáře Pospěcha, nabídku ke skórování však prováhal.

"S generálkou jsem spokojen. Naše hra v prvním poločase byla lepší, nedokázali jsme ale převahu využít ke vstřelení dalších branek. Z devadesáti procent jsme nastoupili v sestavě, se kterou začneme ligu," uvedl po utkání trenér Petr Uličný. V sestavě jeho týmu chyběli pouze lehce zranění Lejsal a Besta.

Fotbal Fulnek - 1. FC Brno 0:1 (0:1)
Branka: 19. T. Došek. Rozhodčí: Býma - Pustějovský, Malý. Diváci: 620.
Sestava Brna: Bureš (63. Hrdlička) - Švejnoha, Trousil, Dvorník, Čoupek - Kalivoda (63. Baláž), Mareček (46. Okleštěk), Večeřa (46. Živný), Polách, Střeštík - Došek (68. Mareček). Trenér: Uličný.

Budějovice porazily rezervu Sparty

Fotbalisté Českých Budějovic úspěšně zvládli generálku před sezonou proti rezervě pražské Sparty, kterou ještě na jaře trénoval jejich nynější kouč Jan Kmoch. Dynamo dnes v Písku porazilo druholigového nováčka díky brankám Svátka a Šmída 2:0.

Nejvyšší soutěž zahájí Jihočeši příští týden v neděli na půdě Teplic.

Dynamo České Budějovice - Sparta Praha "B" 2:0 (1:0)
Branky: 14. Svátek, 67. Šmíd.
Sestava Č. Budějovic: Křížek - Skopalík (46. Leština), Horejš (46. Šmíd), Riegel, Šíma - Mezlík (46. Hudson), Hílek (72. Peroutka), Benát (46. Dobal), Kovařík (55. Jasanský) - Svátek (67. Zajac), Sedláček (62. Ondrášek).

Klapkovy góly zajistily Jablonci vítězství ve Varnsdorfu

Díky dvěma brankám Filipa Klapky z druhého poločasu zvítězili fotbalisté Jablonce v generálce před startem nejvyšší soutěže 2:0 nad třetiligovým Slovanem Vansdorf.

"I v prvním poločase jsme měli zápas pod kontrolou, měli jsme řadu šancí, ale také problémy s koncovkou. Vyšel nám vstup do druhého poločasu a díky střelecké pohotovosti Klapky jsme zvítězili," řekl ČTK kouč František Komňacký.

Slovan Vansdorf - FK Baumit Jablonec 0:2 (0:0)
Branky: 52. a 63. Klapka.
Sestava Jablonce: Špit - Krejčí (46. Zábojník), Homola, Huber, Hamouz - Michálek (46. Hloušek), Pavlík, Loučka, Žofčák (75. Stožický), Klapka (70. Kocourek) - Hesek (80. Mešanovič).

Olomouc v generálce gól nedala

Bezbrankovou remízu zakončili přípravu na nadcházející sezónu fotbalisté Sigmy Olomouc v dnešním utkání v Třinci. Oba týmy předváděly kombinační fotbal, ale jen k pokutovému území. Vyloženou brankovou příležitost si ani jeden celek nevypracoval.

"Zbývá týden do zahájení ligy, proto jsme stále ve stádiu přípravy. Opět jsme zkoušeli hráče, kteří s mužstvem moc netrénovali, stále je tak na čem pracovat," uvedl olomoucký trenér Zdeněk Psotka. Hlavně v koncovce prý chybí jeho svěřencům sebevědomí. "Věřím, že neduhy odstraníme a ligu odstartujeme v pohodě," dodal nový kouč Sigmy.

Olomouc vstoupí do ligy 4. srpna zápasem proti nováčkovi soutěže Bohemians Praha.

Třinec - Olomouc 0:0
Rozhodčí: Handlíř. Diváci: 311.
Sestava Olomouce: Drobisz - Škerle (46. Nuc), Šuškavčevič, Komárek, Rossi - Janotka (46. Heidenreich), Kaščák, Melinho (66. Pulkert), Kazár (66. Hořava) - Schulmeister (46.Doležal), Ordoš (71. Jurkič). Trenér: Psotka.

Reklama