Hlavní obsah

Tobiáš: Musí to být koncert, ne rozskřípané housle

První trénink na lavičce fotbalistů Českých Budějovic má za sebou kouč Pavel Tobiáš, který u kormidla po neuspokojivých výsledcích vystřídal odvolaného Jana Kmocha. Bývalý trenér sparťanské rezervy tak jihočeské mužstvo vedl pouze čtyři kola, v nichž získal jen jeden bod. "Bylo to pro mě jednoduché, protože jsem pracoval v tomhle klubu a jsem Budějičák," řekl Tobiáš.

Článek

Jak dlouho jste se po slabých výkonech mužstva rozmýšlel, než jste klubu kývl na nabídku zaujmout místo po odvolaném Janu Kmochovi?

Bylo to pro mě jednoduché, protože jsem pracoval v tomhle klubu a jsem Budějičák. I když jsem měl u mládeže dobrou práci a bavila mě, klub nyní potřebuje pomoci. Tak jsem to vzal a šel do toho.

Dal jste si nějaké podmínky ohledně kádru ještě před podepsáním smlouvy?

Vůbec ne, protože tady se v létě udělalo ohledně příchodů hráčů hrozně moc práce. Všichni se snažili mužstvo doplnit, jak nejlépe to šlo. Přišla celá řada zkušených hráčů a teď je jenom na nás, abychom začali pracovat. Něco se nepovedlo, něco se dalo očekávat. Asi nikdo nepředpokládal, že například porazíme Spartu, ale nelíbilo se mi, jakým způsobem jsme prohráli. Jsme dobré mužstvo, ale musíme zápasy tvrdě odpracovat. To je jediné, co po hráčích chci.

Máte na svém kontě přes tři sta zápasů na trenérské lavičce, přebíral jste už někdy mužstvo na posledním místě se skóre 1:11?

Ve většině případů jsem přebíral mužstvo, které na tom bylo špatně. Bylo tomu tak v Brně, v Příbrami i několikrát v Budějovicích. V tom nevidím problém. Vím, že Budějovice mají kvalitu a situace rozhodně není až tak kritická. Musíme smazat to, co bylo, nastartovat mužstvo a začít se prát o každý bod. Samozřejmě, že budeme potřebovat i trochu štěstí.

Jste přesvědčený, že máte schopné mužstvo s dobrým kádrem a řadou kvalitních hráčů. Které opory máte konkrétně na mysli?

Myslím si, že máme výborného brankáře Kučeru, skvělou stoperskou dvojici Horejš, Hunal a za nimi je ještě Homoláč, který toho také v první lize hodně odehrál. Jako velká posila přišel záložník Benát a do útoku dva kvalitní hráči Svátek se Sedláčkem. Když to všechno shrneme, tak kvalitu máme vysokou, ale všichni musí také přidat na výkonech. Je třeba naši hru sladit. Musí to být na hřišti koncert, ne rozskřípané housle.

Myslíte si, že stihnete mužstvo alespoň zčásti zvednout už do víkendového zápasu ve Zlíně?

Stoprocentně se dá i za tak krátkou dobu s mužstvem něco provést. Všechno bude odviset od toho, jak hráči dodrží moji filozofii náročnosti. Tohle mužstvo rozhodně není průměrné a všechno bude záležet na tom, jak bude bojovat.

Reklama

Související témata: