Hlavní obsah

Tahákem 6. kola GL budou souboje Brna se Spartou a Slavie s Jabloncem

PRAHA

Po reprezentační přestávce se opět naplno rozbíhá fotbalová Gambrinus liga, která má na pořadu již šesté kolo. Šlágrem bude utkání pražské Sparty v Brně a atraktivní podívanou slibuje i pondělní dohrávka neporaženého Jablonce na půdě mistrovské Slavie. Návrat na ligovou scénu bude v neděli dopoledne zažívat trenér Josef Csaplár, který premiérově povede Viktorii Žižkov namísto odvolaného Stanislava Grigy.

Článek

Úvod k ligovému kolu obstará sobotní duel Severočechů se Zlínem. Severočeši se mohou po vyřazení z Poháru UEFA již plně koncentrovat na boj o mistrovské body a moc dobře si uvědomují, že v případě vítězství se jim nabízí možnost bodově se dotáhnout na vedoucí Spartu. Trenér domácích Ladislav Škorpil již nemůže počítat s Matulou a Liškou, kteří doplatili na zúžení kádru a našli si jiná angažmá. Jenže Zlín je optimistky naladěn. "Do Liberce jedeme s optimismem a věřím, že zpátky přivezeme minimálně bod,“ nechal se slyšet trenér hostů Josef Mazura.

Csaplár zemětřesení nechystá

Fotbalisté Žižkova vkročí do šestého kola proti Bohemians Praha pod vedením nového kouče Josefa Csaplára , který mužstvo přebral po odvolání Stanislava Grigy. „Rozhodně nehodlám dělat nějaké zemětřesení. Až po podzimu uvidíme, jestli je zde hodně hráčů a málo fotbalistů, nebo je tomu jinak. Ke změnám na některých postech může dojít i v souvislosti s ohledem na zdravotní stav hráčů,“ narážel Csaplár na zraněné Bukače a Kaloda.

Csaplár se do tým snaží vnést moderní prvky. „V průběhu týdne jsme pracovali na některých novinkách, které bychom chtěli do naší hry zapracovat. Prostě nastavit trochu jinou cestu, kterou si dovolím nazvat žižkovskou. Bohemians jsem pochopitelně sledoval, proto vímem, jaký soupeř nás čeká. Musíme ale hlavně hledět na náš výkon,“ řekl Csaplár.

V neděli od 14:30 vyběhnou na kladenský stadióna Františka Kloze domácí fotbalisté proti týmu Olomouce, jenž z posledních tří utkání vybojoval jen dva body. Kladno se po pěti odehraných kolech krčí se dvěma získanými body až na předposledním místě tabulky.

Duel s pikantním nádechem

Nováček z Příbrami přivítá na stadiónu U Litavky plzeňskou Vitkorii. Oba týmy již dvě utkání po sobě nepoznaly radost z vítězství. Pikantní na tomto duelu je, že hned trio západočeských hráčů je na hostování právě v Příbrami. Martin Müller po operaci čelisti ale ještě k dispozici trenérovi Massimu Moralesovi nebude, Tomáš Borek a Lukáš Krbeček se v základní sestavě objevit mohou. Plzeňský kouč Jaroslav Šilhavý už může také počítat s Milanem Petrželou, jemuž vypršel disciplinární trest. „Koukat se na kluky z tribuny bylo stokrát horší, proto se na utkání moc těším,“ řekl na plzeňském webu talent Petržela.

Tobiáš chce navázat na remízu

S touhou po třech bodech pojede Mladá Boleslav do Českých Budějovic, které jsou v tabulce poslední s pouhými dvěma body. Jihočeši ale věří, že s trenérem Pavlem Tobiášem přišel zvrat a že k remíze z minulého kola ve Zlíně přidají další body.

„V lize to není o tom, zda je soupeř lehký nebo těžký podle postavení v tabulce, ale hlavně o tom, jak se hráči dovedou vypořádat s agresivitou protivníka a kdo dá první gól. Očekáváme bitvu o každý metr,protože styl Pavla Tobiáše ordinovaný mužstvu je založený na bojovnosti a důrazu,“ řekl pro boleslavský web asistent trenéra Pavla Hapala Karel Stanner.

Teplice přivítají Baník

Teplice, které jsou v tabulce až na desátém místě, přivítají překvapivě až osmý Baník Ostrava. Severočeši v lize zatím předvádějí podprůměrné výkony a rádi by vítězstvím proti Baníku dali zapomenout na nevydařený start do sezóny. „Teplicím se začátek sezóny moc nepovedl, o to složitější to bude,“ řekl na trenér Večeřa a pokračoval: „Je čas, aby hráči přidali na agresivitě, protože ta byla v pořádku jen v zápase s Brnem.“

Ostravský kouč připustil, že přijdou změny v sestavě. „Hráči nesmějí být naštvaní, když nejsou hned v základu. I ten, kdo naskakuje na třicet minut, má v týmu místo,“ poznamenal Večeřa, který by již měl mít k dispozici Václava Svěrkoše. „Zdá se, že stav jeho podkolenní šlachy se lepší, snad bude v pořádku,“ oddychl si trenér.

Jeho protějšek na lavičce Teplic Jiří Plíšek získal do týmu brankáře Michala Daňka. „Je to kvalitní gólman, jehož příchodem jsme dali dohromady vyrovnanou brankářskou trojici," řekl Plíšek a dodal, že jde do zápasu s cílem získat plný počet bodů.

Tahákem televizní duel v Brně

Jedním z taháků 6. kola bude bezesporu nedělní večerní duel dvou odvěkých rivalů Brna a Sparty odehrávající se za asistence televizních kamer. Hráči z moravské metropole zaostávají za letenským celkem jen o tři body. „Sparta určitě nebude jen bránit a to my rozhodně také ne. Hráči sami velmi dobře vědí proti komu hrají a jak jsou tato utkání sledována,“ myslí si Uličný. Jeho protějšek Vítězslav Lavička už může do utkání postavit uzdraveného Kisela, Matušoviče i Wilfrieda.

Nastoupí za sešívané už Šmicer?

Pondělní dohrávku obstará Slavia, která přivítá Jablonec. Sešívaní vyhráli poslední ligový zápas na půdě ostravského Baníku 3:2 a rádi by tři body potvrdili i doma. Pomoci jim může i Vladimír Šmicer, který se na trávník dostal už v pohárovém utkání na půdě Rakovníka, kde si červenobílí zastříleli a nasázeli svému soupeři sedm branek. Jablonečtí na Slavii ztrácí pouhý jeden bod a jejich výsledky jsou příjemným překvapením.

Utkání 6. kola Gambrinus ligy:
Sobota:
17:00 Slovan Liberec - Zlínon-line
Neděle:
10:15 Viktoria Žižkov - Bohemians Prahaon-line
14:30 Kladno - Sigma Olomoucon-line
17:00 Teplice - Baník Ostravaon-line
17:00 Příbram - Viktoria Plzeňon-line
17:00 České Budějovice - Mladá Boleslavon-line
20:00 Brno - Sparta Prahaon-line
Pondělí:
17:15 Slavia Praha - Jablonecon-line

Reklama