Hlavní obsah

Ščasný chce návrat na Žižkov oslavit vítězstvím

PRAHA

Zápasem Sparty se Zlínem začne v sobotu již třinácté kolo fotbalové Gambrinus ligy. Letenští by si rádi po ostravském propadáku napravili reputaci, na druhé straně Zlín chce opustit sestupové vody. Úradující mistr a lídr tabulky Slavie zamíří v neděli do Českých Budějovic, které již osm zápasů v řadě neprohrály. Šlágrem kola bude pondělní dohrávka mezi druhou Mladou Boleslaví a aktuálně třetí Ostravou.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Sparťan Patrik Berger (vpravo) v souboji s Poláčkem z Mladé Boleslavi. (ilustrační foto)

Článek

Již v sobotu hostí pražská Sparta fotbalisty Zlína, kteří na Letné zvítězili naposledy před šesti lety. Prodloužení bodové série by sparťanům přišlo náramně vhod. Nový kouč Jozef Chovanec totiž po svém nástupu k mužstvu získal pouhé čtyři body z devíti možných a po pondělní porážce v Ostravě 0:2 mají Pražané co napravovat.

Levý apeluje: Musíme si věřit

Příliš nadšení nepanuje ani ve Zlíně, kde také přikročili k výměně trenéra. Stanislav Levý již mužstvo koučoval v minulém kole na půdě střížkovských Bohemians, ale premiéra se mu nevydařila a jeho svěřenci podlehli Pražanům 0:1.

„Pondělní porážka Sparty v Ostravě nám před vzájemným zápasem příliš nepomohla. Věřím, že hráči neprodají svou kůži lacino a na Spartě se budou prezentovat sebevědomým výkonem. Nesmíme hrát odevzdaně, to by byla voda na sparťanský mlýn. Hráči musejí mít víru ve vlastní síly, protože pouze tak mohou uspět," hecoval své hráče před duelem na Letné kouč Levý.

Ščasný chce co nejvíc bodů

Fotbalisté Slovanu Liberec se představí na pražském Žižkově a po dvou zápasech bez výhry budou chtít naplno bodovat. V minulém kole dokázali svěřenci trenéra Ladislava Škorpila částečně zvrátit nepříznivý vývoj zápasu s Mladou Boleslaví, když dotáhli dvoubrankové manko a nakonec remizovali 3:3 .

Žižkovští v týdnu vyměnili trenéra, když Josefa Csaplára, který tým vedl pouhých sedm kol, nahradil Zdeněk Ščasný. Nový muž na lavičce Viktorky chce mužstvo do konce podzimu dostat ze sestupových vod, takže návrat na Žižkov chce samozřejmě oslavit vítězstvím.

„Naší povinností je pokusit se vytěžit ze zbývajících čtyř kol maximum. Liberec je dobře poskládaný tým, který se však v této sezóně už potkal i s nezdarem. Vždyť vypadl z Pohár UEFA.  V jeho hře je trochu rozdíl mezi domácímí vystoupeními a zápasy venku,“ všiml si Ščasný.

Pod Plíškem se židle netřese

Čtrnácté Kladno, jež se v posledních šesti utkáních radovalo z výhry jen jednou, přivítá na svém stadiónu v nedělním odpoledni tápající Teplice. Svěřenci Jiřího Plíška by rádi rychle zapomněli na poslední domácí porážku 0:1 od Olomouce. Ta jen potvrdila, že Severočeši mají výsledky jako na houpačce. Však také devátá příčka, na které Teplice figurují, není pro vedení klubu uspokojivá. „O změnách v realizačním týmu ale neuvažujeme,“ ubezpečil přes Sport.cz ředitel teplického klubu František Hrdlička trenéra Plíška, že s ním i nadále počítá.

"Určitě chceme přivést body, dva zápasy doma jsme prohráli, takže musíme získávat body venku," tvrdí odhodlaně teplický brankář Tomáš Belic před cestou na Kladno. V pořádku už je i druhý teplický gólman Michal Daněk, lepší se i zdravotní stav zraněného útočníka Smíška. „Za dva týdny začnu běhat. Chtěl bych dohnat fyzičku do zimní přípravy, a tu potom již zahájit s týmem,“ přeje si severočeský forvard.

I Kladno musí rychle zapomenout na poslední ligové kolo, ve kterém prohrálo v Příbrami 0:2. „V tomto zápase vypadaly naše akce místy sice fotbalově, ale nebyli jsme vůbec nebezpeční v šestnáctce soupeře,“ uvědomoval si po prohře kladenský kouč Martin Hřídel.

Jablonec čeká na vzkříšení

Ani v kádru Jablonce neměli hráči během přípravy na utkání proti nováčkovi z Bohemians příliš důvodu k úsměvům. Po brilantním vstupu do soutěže se Komňackého výběr začal zadrhávat. V posledních třech kolech Severočeši nepoznali radost z výhry, navíc dvakrát prohráli a mají skóre 1:6. Bohemians si v posledním kole po domácí výhře 1:0 poradili se Zlínem a připsali si tak další tři důležité ligové body. Kouč Pražanů Luboš Urban nebude moci počítat s vykartovaným Janem Vošahlíkem, jenž je v týmu nováčka na hostování právě z Jablonce.

Brno odmítnuté Lavičkou hostí Plzeň

Brno, které ve středu odmítl trénovat Vítězslav Lavička, přivítá jedenáctou Plzeň. Tým z moravské metropole už od 6. kola neví, co to je odcházet z trávníku se třemi body. Naposledy Brňané prohráli 1:2 v Edenu, když je vedl dočasný hlavní kouč Aleš Křeček. Zato Plzeň už neprohrála tři utkání za sebou a ráda by v nastaveném trendu pokračovala i v neděli na Moravě. Tam nebude moci pro žluté karty nastoupit domácí záložník Střeštík. „Brno má ale další velice kvalitní hráče. Marek Heinz na sebe dokáže v útoku vzít zodpovědnost, ve středu zálohy hraje aktivní Polách,“ uvědomuje si kouč Západočechů Pavel Vrba.

Olomouc chce dobré výsledky potvrdit

Olomouc posilněná výhrou v Teplicích bude od 17 h v neděli hostit nováčka z Příbrami. Středočeši navzdory prognózám, že budou hrát na chvostu tabulky, drží desátou příčku. Naposledy porazili Kladno 2:0 a dali tak zapomenout na předešlou prohru 0:3 na Spartě.  Hanáci táhnou ligou ještě lépe, neboť z posledních čtyř utkání získali deset bodů, což je vyneslo na šestou příčku, dva body za Spartu a Liberec. „Myslím, že je dobré, že jsme navázali na dobrý výkon s Libercem a přivezli tři body z Teplic. Teď by to chtělo, abychom dobré výsledky potvrdili a porazili Příbram,“ říká na klubovém webu olomoucký záložník Tomáš Janotka.

Prohra s Aston Villou na Slavii nedolehne

Slávisté mají za sebou výsledkově nevydařený vstup do skupiny Poháru UEFA, když doma nestačili na anglickou Aston Villu, které však byli více než vyrovnaným soupeřem. Nyní čeká sešívané výjezd do Českých Budějovic. „Emoce z duelu proti Aston Ville rychle vyprchají a my se musíme soustředit na Jihočechy. Rádi bychom zopakovali výkon ze druhé půli proti ostrovnímu celku,“ řekl kapitán Slavie Erich Brabec, jenž se na trávníku nepotká se zraněnými Šmicerem, Litterim a Ivanou. Start gólmana Vaniaka je kvůli poranění levé ruky nejistý.

Jihočeši po příchodu trenéra Pavla Tobiáše ještě nepoznali hořkost porážky a nehodlají bilanci měnit ani po duelu se Slavií. A to přesto, že se jim v posledních letech doma proti sešívaným nedaří - prohráli posledních pět utkání.

Program 13. kola české nejvyšší fotbalové soutěže zakončí v pondělí v atraktivním duelu hráči druhé Mladé Boleslavi proti třetímu Baníku Ostrava.

Program 13. kola Gambrinus ligy:
Sobota:
17:00Sparta - Zlínon-line
Neděle:
10:15Žižkov - Liberecon-line
15:00Kladno - Tepliceon-line
15:00Jablonec - Bohemianson-line
15:00Brno - Plzeňon-line
17:00Olomouc - Příbramon-line
20:00Č.Budějovice - Slaviaon-line
Pondělí:
17:15Mladá Boleslav - Ostravaon-line

Reklama

Související témata: