Hlavní obsah

Moře, pláže a palmy. To jsou podmínky pro přípravu mnoha klubů

PRAHA

Prosluněné pláže, teplé počasí, tréninkové dávky a přípravné zápasy. To je v posledních dnech chleba mnoha českých prvoligových klubů. Většina mužstev totiž právě absolvuje herní soustředění v teplých krajích. Mezi nejčastější destinace zvolené trenéry patří Turecko a Kypr. Nechybí ovšem ani Španělsko či exotické Spojené arabské emiráty.

Foto: www.slavia.cz/Ondřej Zlámal

Fotbalisté Slavie Praha při výběhu v Dubaji. Zleva Grajciar, Brabec, Cissé a Šiklič.

Článek

Nejdále jsou v současné době fotbalisté úřadujícího mistra Slavie Praha. Za cílovou destinaci si zvolili jako v loňském roce Dubaj. Sešívaní se tak drží loňského modelu přípravy, který jim po dvanácti letech dopomohl k zisku titulu. „Loni jsme byli s Dubají spokojeni, proto jsme zvolili stejnou cestu. Letos jsme se navíc vyvarovali problémů, které jsme měli před rokem, především co se týče dopravy,“ řekl pro Sport.cz tiskový mluvčí Slavie Ondřej Zlámal.

Slávisté si nemohou vynachválit areál, ve kterém našli útočiště. „Mužstvo má vše po ruce: trávník, rehabilitace, posilovnu i moře. Velkou výhodou oproti loňsku je absence cestování na zápasy, protože všechny přípravné utkání se hrají přímo v našem tréninkovém centru,“ dodal Zlámal. Jeho slova potvrzuje stoper červenobílých Marek Suchý. „Je tu krásně, dvacet stupňů, moře a sluníčko,“ popsal podmínky mladý obránce, jenž doléčuje zranění achillovky.

Sparta trénuje v Malaze

Velmi příjemné prostředí španělské Malagy si, jako již tradičně, vybrali fotbalisté Sparty. „Máme tu výtečně připravené hrací plochy, a zároveň nás čekají přípravné zápasy s kvalitními soupeři. Budeme hrát s Austrií Vídeň, Wislou Krakov či Dynamem Kyjev,“ pochvaloval si mluvčí Sparty Ondřej Kasík a dodal, že mužstvu svědčí i přímořský vzduch.

Ještě před odletem do Španělska však Chovancův výběr absolvoval Novoroční pohár v Hongkongu, kde hráči kromě herní praxe nabírali i fyzickou kondici.

Nejvíce klubů je na Kypru

Mezi nejnavštěvovanější země, z hlediska českých fotbalových klubů, patří Turecko a blízký Kypr. Právě ostrovní stát ve východní části Středozemního moře si pro herní soustředění vybralo nejvíce týmů z Gambrinus ligy. Dlouhodobě se v zimní přestávce na Kypru připravuje i Slovan Liberec.

„Máme s Kyprem velmi dobré zkušenosti, myslím, že posledních šest zim jsme tam nechyběli. Hlavními důvody, proč volíme Kypr, jsou klimatické podmínky, které se hodně podobají těm, které jsou u nás během jarní částí sezóny. Dále pak kvalitní terény a dobrá nabídka soupeřů,“ řekl mluvčí severočeského klubu Lukáš Váňa.

Dalšími celky, které budou nabírat herní kondici na ostrově o rozloze něco málo přes devět tisíc kilometrů čtverečních, jsou Viktorie Žižkov a Plzeň, Příbram, Jablonec a Brno.

V Turecku je Ostrava i Mladá Boleslav

Druhou nejzajímavější lokalitou, se co do počtu tuzemských klubů týče, je Turecko. Především jeho jižní břehy omývané Středozemním mořem letos nalákaly hned pětici prvoligových klubů: Olomouc, Zlín, Teplice, v tabulce třetí Baník Ostrava i druhou Mladou Boleslav.

Právě Mladoboleslavští byli v loňském roce pod trenérem Zdeňkem Ščasným v zimě na Kypru, ale letos zvolil nový kouč Pavel Hapal odlišný model. „Turecko jsme si vybrali proto, že je to jedna z několika možných variant vzhledem ke klimatickým podmínkám a soupeřům pro přípravná utkání,“ nechal se slyšet ředitel obchodu a komunikace v Mladé Boleslavi Petr Svěcený.

Do teplých krajin neodjely tři týmy

Pouze tři celky zvolily pro herní přípravu středoevropské trávníky. Slovenské Piešťany uvítaly fotbalisty Českých Budějovic. Vyloženě domácí prostřední preferují střížkovští Bohemians a také na Kladně.

„Myslíme si, že není nutné jezdit do zahraničí, když soutěž začne již za 14 dní na terénech, které jsou úplně jiné, než na Kypru či v Turecku. Loni jsme zvolili stejný model a ukázalo se, že to byla dobrá cesta. Vše, co potřebujeme, máme k dispozici. Dalším faktorem je samozřejmě i ekonomická stránka, protože soustředění v domácích podmínkách je výrazně levnější,“ zdůvodnil kladenské rozhodnutí tiskový mluvčí Miroslav Bureš.

Reklama

Související témata: