Hlavní obsah

Přestupovému období kralovala Slavia, nezahálela ani Sparta

PRAHA

Zimní přestávka a s ní i většina hráčských příchodů a hlavně odchodů v rámci prvoligových klubů je minulostí. Jako již tradičně Gambrinus ligu opustilo více kvalitních fotbalistů, než týmy české nejvyšší soutěže posílilo. Jednou z největších obměn kádru prošla stejně jako před rokem pražská Slavia. Řady sešívaných opustili Necid, Tavares či Krajčík, tedy základní kameny Jarolímova výběru.

Článek

Nejneočekávanějším ligovým odchodem by se dal nazvat přestup Mickaela Tavarese ze Slavie do bundesligového Hamburku. Německý celek za šikovného středopolaře, jenž do Slavie přišel před rokem a půl jako volný hráč, zaplatil podle zákulisních informací zhruba 50 miliónů korun. „Jsme si vědomi toho, že taková nabídka může pro Mickaela přijít jednou za život. Snažili jsme se na to tedy dívat i z jeho pohledu,“ řekl ředitel Slavie Petr Doležal.

Další odchody se již víceméně čekaly. Krajčíkovi, jehož výpady podél pravé postranní čáry budou Slavii hodně chybět, končila smlouva a chtěl vyzkoušet něco nového. Jako volného hráče ho získala italská Reggina. Nejlepší střelec ligy Tomáš Necid už v průběhu podzimu podepsal smlouvu s ruským CSKA Moskva a na východ se, i přes velkou snahu Slavie o jeho udržení na půlroční hostování, stěhoval.

Mezeru vzniklou odchody hráčů, kteří patřili k základním kamenům sestavy červenobílých, se vedení snažilo zacelit. Zda-li se do sestavy zapracují Kaufman, Pekhart, Besta či Da Silva ukáže až čas. „Věříme, že ta rozhodnutí byla správná, a že průběh jarní části ligy nám to potvrdí. A pokud to nepotvrdí, tak to budeme muset vnímat jako chybná rozhodnutí, ze kterých se budou muset nějakým způsobem vyvodit důsledky,“ dodal Doležal.

Obměnou prošla i Sparta

Čilý přestupový ruch byl k vidění i na pražské Letné. Spartu opustilo hned sedm hráčů, kteří ještě na podzim oblékali rudý dres. V Dynamu Záhřeb již působí člen širšího reprezentačního kádru Miroslav Slepička, defenzivní záložník, či obránce Petr Voříšek se přestěhoval do rakouského Altachu. Dres změnil i dlouhán Libor Došek, jenž se v řeckém Xanthi uvedl v prvním utkání hattrickem.

Místo nich přivedlo trenérské duo Chovanec - Hašek na Letnou pět nových tváří. Do stoperské dvojice by se k bouřlivákovi Řepkovi měl postavit navrátilec z FK Moskva Roman Hubník. Vedení si hodně slibuje i od chorvatského obránce Manuela Pamiče, jenž by mohl začít jarní část na levém kraji defenzivy. Do přípravy se navíc zapojila i čtveřice hráčů po návratu z hostování: Jeslínek, Žofčák, Kóňa a Švenger.

Boleslav už Rajnocha nedokázala udržet

Velké oslabení v podobě odchodu Jana Rajnocha do bundesligové Chotěbuzi evidují v Mladé Boleslavi. Jako náhradu za kapitána aktuálně druhého celku ligové tabulky si kouč Pavel Hapal vyhlédl Sparťana Kúdelu.

O dva veledůležité hráče přišel i ostravský Baník. Kanonýr Václav Svěrkoš již střílí branky ve francouzském Sochaux a zkušený defenzivní záložník Tomáš Galásek kope v bundesligovém Mönchengladbachu. Do Ostravy naopak zamířil na hostování talentovaný mladík Jan Hable, který se v italské Fiorentině neprosadil do prvního mužstva a na Bazalech by měl nahradil právě Galáska.

Prvním Japoncem v lize je Elsamni

Výrazný pohyb v kádru se konal na teplických Stínadlech. Aktuálně osmý celek Gambrinus ligy se nechce spokojit s postavením ve středu tabulky. Trenér Jiří Plíšek bude mít pro jarní část k dispozici sedm nových tváří, ale pouze dva hráči přichází na přestup. Jsou jimi gólman Grigar ze Sparty a první Japonec v ligové historii: Elsamni z Tokio Verdi. Zbylá pětice fotbalistů se do Teplic vrací z hostování.

S příchody přímo souvisí i odchody. Bývalý obávaný kanonýr Tomáš Jun si zařádil v dresu Teplic v prvním letošním kole proti Českým Budějovicím, kdy vstřelil hattrick, od té doby však pálil slepými. Proto se není co divit, že ho vedení klubu v zimním přestupovém období nechalo s klidným vědomím odejít do rakouského Altachu. Jun ale nebyl jediným, kdo teplická Stínadla opustil. Obránce Kaufmana koupila Slavia, Sabou odešel ze Žižkova, Daňkovi skončilo hostování z Plzně, dalšímu gólmanovi Belicovi uplynula platná smlouva a Štohanzl přestoupil do Jihlavy.

Zajímavým přestupem byl odchod osmnáctiletého obránce Milana Mišůna z Příbrami do skotského Celticu Glasgow, kde talentovaný fotbalista podepsal čtyřletou smlouvu.

Přehled zimních změn v kádru ligových mužstev:
Slavia Praha
Přišli: Pekhart (Tottenham*), Fořt (Toulouse*), Trapp (Plzeň), Kaufman (Teplice), Besta (Brno), James Da Silva (Malucelli Futebol), Romanovs (Dynamo Bukurešť), Jablonský (Bohemians**).Odešli: Necid (CSKA Moskva), Krajčík (Reggina), Tavares (Hamburk), Vácha (Ostrava*), Latka (Panionios Atény), Vorel (Dukla Praha*), Toleski (Olomouc*).
Mladá Boleslav
Přišli: Kúdela (Sparta), Dittrich (Liberec**).Odešli: Rajnoch (Chotěbuz), Holub (Slovácko), Ševinský (Plzeň), Gunagrava (hledá si angažmá).
Baník Ostava
Přišli: Vácha (Slavia*), Hable (Fiorentina*).Odešli: Svěrkoš (Sochaux), Galásek (Mönchengladbach), Mišinský (Karviná*).
Sparta Praha
Přišli: Hubník (FK Moskva*), Peter (Blackburn), Pamič (Salcburk*), Kucka (Ružomberok), Jeslínek (Bohemians**), Žofčák (Jablonec**), Kóňa (Zlín**), Švenger (Čáslav**), Huber (Jablonec*), Piroska (Artmedia).Odešli: Slepička (Dynamo Záhřeb), Kúdela (Mladá Boleslav), Voříšek (Altach*), Grigar (Teplice), Došek (Xanthi), Pečnik (Celje**), Kučera (Jablonec*), Mareš (Jihlava).
Slovan Liberec
Přišli: Hochmeister (Plzeň**), Liška (Zlaté Moravce**), Dohnálek (Čáslav**).Odešli: Bílek (Kaiserslautern), Dittrich (Mladá Boleslav**), Lattmann (Vítkovice), Polák (Plzeň*).
Sigma Olomouc
Přišli: Toleski (Slavia*), Kobylík (Omonia Nikósie).Odešli: Jindřišek (Bohemians 1905), Rýdel (Zlín*), Kazár (Zlín).
Viktoria Plzeň
Přišli: Daněk (Teplice**), Ševinský (Mladá Boleslav), Polák (Liberec*), Hájovský (Sokolov).Odešli: Hochmeister (Liberec**), Šmejkal (Příbram*), Brožík (Příbram*), Vaculík (Žižkov), Šiml (Dukla Praha).
Teplice
Přišli: Grigar (Sparta), Elsamni (Tokio Verdi), Slavík (Příbram**), Hesek (Jablonec**), Vondrášek (Ústí nad Labem**), Bartoš (Ústí nad Labem**), Hašek (Artmedia**).Odešli: Daněk (Plzeň**), Belic (konec smlouvy), Sabou (Žižkov), Jun (Altach*), Kaufman (Slavia), Štohanzl (Jihlava).
Jablonec
Přišli: Vošahlík (Bohemians**), Černý (Hradec Králové*), Farkaš (Nitra), Kučera (Sparta*), Čížek (FK Moskva).Odešli: Hesek (Teplice**), Žofčák (Sparta**), Fujerík (Slovácko*), Huber (Sparta*).
Brno
Přišli: Zb. Pospěch (Artmedia), Rabušic (Jihlava**), Szegedi (Inter Bratislava), Smutný (Kladno**), Hanák (Vítkovice**), Schneider (Jihlava).Odešli: Besta (Slavia), Simr (Jihlava).
Bohemians Praha
Přišli: Jan Novotný (Zižkov*), Vošahlík (Jablonec*).Odešli: Jeslínek (Sparta**), Jablonský (Slavia**), Winter (Jihlava*).
Příbram
Přišli: Šmejkal (Plzeň*), Brožík (Liberec*), Hruška (Žižkov**).Odešli: Mišůn (Celtic), Michalík (Jihlava), Slavík (Teplice**), Tomašák (Ostrava**).
České Budějovice
Přišli: Klavík (Slavia B), Mrkvička (Most**), Mrva (Bröndby Kodaň).Odešli: Kovařík (Slavia B**).
Kladno
Přišli: Bartek (Bohemians 1905*), Drsek (Panionios Atény), Klinka (Trnava).Odešli: Herzán (Spezia**), Killar (Bytom), Smutný (Brno**), Jurkič (Olomouc**).
Viktoria Žižkov
Přišli: Sabou (Teplice), Vaculík (Plzeň), Straka (Antalyaspor).Odešli: J. Procházka (Jihlava*), Hruška (Příbram**), B. Labant (Nitra), Bukač (Hradec Králové*), Šťastný (Nitra*).
Zlín
Přišli: Dostálek (Líšeň*), Rýdel (Olomouc*), Trubila (Most*).Odešli: Kóňa (Sparta**).
Pozn: * = hostování, ** = návrat z hostování.

Reklama

Související témata: