Hlavní obsah

Sněhová nadílka nejvíc ohrožuje zápas na Kladně

PRAHA

Nynější přívaly sněhu dělají starosti i českým fotbalovým klubům, které v neděli vstoupí do jarní části první ligy. Problémy postihly hlavně Žižkov a Kladno, kde nemají k dispozici vyhřívaný trávník. V ohrožení je duel Středočechů s nováčkem Bohemians Praha.

Foto: SK Kladno

Kladenští pořadatelé chystají hřiště na zápas proti Bohemians s pomocí traktorů.

Článek

Kladenský trávník momentálně pokrývá sněhová vrstva a sami kluboví představitelé přiznali, že zatím není jisté, zda se terén podaří upravit do takové podoby, aby se mohl zápas v neděli odpoledne uskutečnit.

"Hřiště bude v neděli shrabané, pravděpodobně i zapískované a bude záležet na rozhodčím, zda jej uzná. Trávník ale bude určitě zmrzlý, protože mrazy nepovolí," řekl novinářům na tiskové konferenci před začátkem jarní sezóny kladenský ředitel Eduard Novák.

Vyhřívaný trávník nemá ještě další kvarteto ligových stadionů, ale v úvodním jarním kole se představí doma už jen Viktoria Žižkov. Také její hřiště zasypal sníh a celou středu probíhalo intenzivní odklízení. "Momentálně je trávník bez sněhu a způsobilý k utkání," uvedl pro ČTK viceprezident klubu Michal Kucián.

Na Žižkově je situace příznivější

Zatímco na Kladně by se nemuselo hrát, na Žižkově je proto situace před nedělním dopoledním utkáním se Zlínem mnohem příznivější. "Když nenastane nějaká mimořádná kalamita, kdy by napadl metr nového sněhu, trávník bude na neděli připravený. Jsem přesvědčený, že se bude hrát," dodal Kucián.

V případě dalších sněhových přeháněk budou Žižkovští trávník průběžně upravovat, mají prý v záloze i krizovou variantu, kdyby začalo sněžit těsně před zápasem například v sobotu večer. "Máme plány, jak v případě potřeby sehnat další techniku a lidi," dodal viceprezident Viktorie.

Ostatních šest utkání úvodního jarního kola by nemělo být ohroženo, kluby mohou použít vyhřívání. "U nás momentálně běží na plný výkon. Když přes noc napadne sníh, přes den zase odtaje," řekl českobudějovický mluvčí Jiří Glowacz.

Problémy může přivodit snad jen nenadálé prudké ochlazení. "Kdyby přišel veliký mráz a teploty klesly například k minus dvaceti stupňům, způsobilo by to potíže. Nedělní zápas však rozhodně není ohrožen, neměl by být v žádném případě problém," dodal mluvčí Jihočechů, kteří disponují vyhřívaným trávníkem od loňského léta.

V Brně je plocha v dobrém stavu

Také v Brně je hrací plocha v dobrém stavu. "Máme v plném chodu vyhřívání, trávník je zatím dokonale připraven a postupně se vysouší. Komplikace by snad mohly přivodit jen výkyvy počasí a husté sněžení," řekl sportovní ředitel brněnského klubu Radek Bělák.

Už od začátku týdne Brňané uklízejí sníh z hlediště. Klub využil na tuto práci v minulých dnech skupinku vězňů z Kuřimi, kteří mají volnější režim v rámci svého trestu. Dnes odpoledne budou hlediště uklízet i samotní hráči a do práce se zapojí i celý prvoligový tým. "Bereme to jako pozvánku pro diváky, kterým samotní hráči chystají dobré podmínky v hledišti," poznamenal kouč Brňanů Miroslav Beránek.

Reklama