Hlavní obsah

Trenér Večeřa na Bazalech skončil, Baníku se dočasně ujal Lička

OSTRAVA

Sám rezignovat nechtěl, ale měl smůlu - generalita ostravského Baníku trenéra Karla Večeřu v pondělí dopoledne odvolala. Pro majitele klubu Tomáše Petera byla ostudná prohra a hlavně pak žalostný výkon jeho mužstva v nedělním duelu proti střížkovským Bohemians pod žižkovskou televizní věží poslední kapkou, která ho donutila konat.

Článek

I po výprasku od střížkovských klokanů trenér Karel Večeřa věřil, že přežije. Ani po bídném výkonu neztrácel naději, že alespoň do středeční čtvrtfinálové odvety Českého poháru proti Slovácku na lavičce Baníku zůstane.

„Já sám se odvolávat nehodlám. Dokud budu moci, budu bojovat. Už teď ve středu v domácím poháru proti Slovácku,“ nemínil Večeřa v žádném případě rezignovat. V uších mu totiž zněla Peterova slova, který prohlašoval, že trenér bude tím posledním, na něhož ruku vztáhne. „Dostal za úkol probojovat se do Poháru UEFA a tu možnost pořád ještě má,“ hájil Večeřu Petera, když se začalo spekulovat, že nad hlavou ostravského trenéra už sviští gilotina.

Jenže na odevzdaný a nalomený Baník nepůsobilo nic. Hrozba majitele klubu Petery, že někteří hráči skončí v rezervě, nezabrala. Nařízení, že po blamáži v Příbrami, zaplatí za diváky vstupné na domácí zápas s Plzní, se rovněž minulo účinkem, i když tato výchovná lekce přišla mužstvo na sedm set tisíc korun.

Baník chce nový impuls

V pondělí dopoledne tudíž klubové vedení rozhodlo o léčbě trenérem jako o poslední možnosti. „Jde o pokus dát mužstvu nový impuls, Večeřova odbornost nebo snad jeho technicko-taktická příprava na zápasy nebyla nijak zpochybněna,“ vysvětloval mluvčí Baníku Igor Bruzl, proč Večeřa skončil a na jeho místo usedne dosavadní generální manažer Baníku Verner Lička vracející se na trenérský post na Bazalech po dlouhých osmi letech.

Baník se totiž na jaře zmítal v jedné velké mizérii. Z osmi ligových zápasů porazil jen Teplice a z třetího místa po podzimní části se uchazeč o evropské poháry propadl až na osmou příčku.

„Potřebujeme jeden vydařený zápas, abychom se chytli. Bylo to pořád dokola. Hráli jsme, byli lepší, jenže jsme nedávali góly a po zbytečných chybách inkasovali. Stalo se nám to v domácím poháru na Slovácku a teď zase,“ meditoval nad současnou situací Baníku Verner Lička.

Večeřa již devátým trenérem, který v letošním ročníku skončil

Právě středeční čtvrtfinálová odveta Českého pohár se Slováckem byla pro vedení Baníku hrozbou, která ji donutila konat a Večeřu odvolat. Jako devátého trenéra, který nepřežil letošní ligový ročník. Společně s ním skončili i jeho asistenti Karel Kula a Svatopluk Schäffer, neboť s Ličkou se ujmou mužstva Bohumil Pánik a trenér brankářů Pavel Srníček.

Z ligy se totiž Baník to pohárové Evropy už v žádném případě nedostane, zbývá tedy tuzemská pohárová soutěž. Jenže ve čtvrtfinálové odvetě čeká na Ostravu Slovácko, které nejenže přijede na Bazaly s jednogólovým aktivem, ale navíc s neprostupnou obranou. Pod vedením nového trenéra Mazury dostalo na jaře ve druhé lize jeden jediný gól, což představuje pro nalomený Baník velkého strašáka.

Proto se také klubová generalita rozhodla konat už před odvetou, takže svištící gilotina srazila nakonec přece jen Večeřovi hlavu.

Předčasně ukončená trenérská angažmá letošní ligy:
KlubVýměnaPočet záp./body
Č.BudějoviceKmoch - Tobiáš4 / 1
ŽižkovGriga - Csaplár5 / 3
ZlínMazura - Levý7 / 5
SpartaLavička - Chovanec9 / 17
PlzeňŠilhavý - Vrba9 / 8
BrnoUličný - Beránek11 / 16
ŽižkovCsaplár - Ščasný7 / 4
ZlínLevý - Minář5 / 1
OstravaVečeřa - Lička24 / 35

Reklama

Související témata: