Hlavní obsah

Před Večeřou letos v lize předčasně skončilo již osm fotbalových trenérů

PRAHA

Devět hlavních fotbalových koučů se již v letošní Gambrinus lize muselo ze svých pozic u týmů poroučet. Naposledy jím byl Karel Večeřa, kterého v pondělí za špatné jarní výsledky odvolalo vedení ostravského Baníku. Pro odvolání si na kobereček jednotlivých klubů přišlo v sezóně dalších sedm trenérů, sám rezignovat se rozhodl jen bývalý kouč Sparty Vítězslav Lavička.

Článek

Nejúspěšnějším z trenérů, kteří doposud byli nuceni předčasně ukončit své angažmá, je nynější kouč australského FC Sydney Vítězslav Lavička, jenž coby trenér pražské Sparty vedl Letenské v prvních devíti kolech. V těch jeho tým pět utkání vyhrál, dvě prohrál a dva duely skončily nerozhodně.

Lavička to vzal na sebe

Na Lavičkově brzkém odchodu z Letné se podepsalo hlavně vyřazení Sparty od Dinama Záhřeb v Poháru UEFA a prohra 1:4 v derby pražských „S“ v devátém kole už jen stvrdila trenérovo rozhodnutí přinést vedení klubu svou rezignaci. "Nesu za současné výsledky, výkony a předváděnou hru plnou odpovědnost a pokud to pomůže týmu a Spartě, jsem připraven nést důsledky," řekl tehdy Lavička, jenž v létě kvůli angažmá na Letné opustil reprezentační jedenadvacítku.

Čtyři zápasy, nejméně ze všech z odvolaných trenérů, vedl v této sezóně prvoligové mužstvo Jan Kmoch. Fotbalisté Českých Budějovic pod jeho vedením uhráli jen jediný bod s nelichotivým skóre 1:11. Kmocha si následně jako svého asistenta vybral od jarní části sezóny kouč Sparty Jozef Chovanec.

Z Žižkova klub západního střihu nevzešel

Zajímavé trenérské rošády se udály na Žižkově. Tam začínal v roli hlavního trenéra Stanislav Griga, ale po třech získaných bodech v pěti ligových kláních se zpod žižkovské televizní věže musel poroučet. Na jeho místo nastoupil Josef Csaplár, který se netajil tím, že chce z Viktorky udělat klub západního střihu. Po sedmi kolech však vedení pražského celku uznalo, že na to jejich tým stavěný není, a když Csaplár získal jen čtyři body, byl odvolán i on.

"Příjde doba, kdy k tomu budu moci říci víc. V tuto chvíli bohužel ale dění komentovat nebudu," řekl pro Sport.cz hned po odvolání Josef Csaplár. Spolu s ním u mužstva skončil také tehdejší sportovní ředitel klubu Pavel Kuka. „Zodpovědnosti se nezbavuji, trenéra jsem si vybral, takže rozhodnutí vedení respektuji,“ přiznal tehdy bývalý kanonýr Slavie Kuka

Dva noví trenéři i ve Zlíně

Žižkovské Viktorky se po dvanáctém kole ujal Zdeněk Ščasný, jenž nyní se ztrátou šesti bodů na nesestupovou pozici boj o udržení nevzdává. Také ve Zlíně se již dvakrát měnil trenér. Josef Mazura tam byl po osmém kole odvolán, načež se týmu ujal Ladislav Minář. Vedení se rozhodlo počkat na zkušeného kouče Stanislava Levého, kterého však i přes prvotní důvěru nečekaně odvolalo již po pěti zápasech a k mužstvu postavilo znovu Ladislava Mináře.

Kouč se měnil také na západě Čech. Deváté kolo neznamenalo konečnou jen pro Lavičku na Spartě, ale také pro Jaroslava Šilhavého. Ten s plzeňskou Viktorií v devíti zápasech získal jen osm bodů, a tak na jeho místo přišel bývalý kouč Žiliny Pavel Vrba. Následovalo odvolání Petra Uličného od týmu 1. FC Brno, kde zkušeného kouče nahradil Miroslav Beránek, nad jehož působením se v moravské metropoli po posledních výsledcích týmu ovšem také stahují černá mračna. Posledním odvolaným trenérem je tedy Karel Večeřa, s nímž vedení Baníku Ostrava ztratilo trpělivost po 24. kole, kdy Slezané prohráli na půdě nováčka Bohemians Praha 0:1.

Předčasně ukončená trenérská angažmá letošní ligy:
KlubVýměnaPočet záp./body
Č.BudějoviceKmoch - Tobiáš4 / 1
ŽižkovGriga - Csaplár5 / 3
ZlínMazura - Levý7 / 5
SpartaLavička - Chovanec9 / 17
PlzeňŠilhavý - Vrba9 / 8
BrnoUličný - Beránek11 / 16
ŽižkovCsaplár - Ščasný7 / 4
ZlínLevý - Minář5 / 1
OstravaVečeřa - Lička24 / 35

Reklama