Hlavní obsah

Kouč Příbrami Morales: Trenér sám nevyhrává ani neprohrává

PŘÍBRAM

Italský kouč Massimo Morales udělal na podzim z Příbrami jedno z příjemných překvapení ligy. Na jaře jeho kouzlo přestalo fungovat. Mužstvo hrálo špatně a nejen proto, že mu chyběli zranění hráči. Debakl doma s Teplicemi a porážka ve Zlíně Středočechy vrátili do přímých bojů o záchranu. V týdnu kouč promluvil svým svěřencům do duše a ti v sobotu především ve druhém poločase válcovali Spartu. V poslední sekundě pak vybojovali cenný bod za remízu 1:1...

Článek

Pohovor byl tedy účinný...

Trenér sám zápasy nevyhrává ani neprohrává. Vždycky záleží na mužstvu. Kouč může před hráči přednést tu nejkrásnější řeč na světě, ale když mu neuvěří a nepřenesou to na hřiště, je zbytečná a neúčinná. Může jim ukázat cestu, ale vydat se po ní musejí oni.

Co jste vlastně hráčům řekl?

Svoje představy o tom, co po nich chci na tréninku a v zápasech. Myslel jsem tím, aby se vrátili k tomu, co jsme hráli, když jsme začali spolupracovat a co nám přinášelo na podzim body. Zamysleli se nad sebou, to bylo proti Spartě vidět. Odvedli kvalitní týmovou práci. Ukázalo se, že jsme v týdnu pracovali dobře a byli jsme na Spartu výborně připravení. Smekám před nimi.

Přesto jste vyrovnali až v poslední sekundě zápasu, neměl jste o výsledek obavu?

Věřil jsem. Začali jsme se zbytečným respektem. Nebyli jsme tak kreativní uprostřed hřiště. Nevybojovali jsme dost míčů, abychom si vytvořili šance. Ve druhé půli jsme naopak zareagovali velmi dobře. Naši hru oživil příchod Klesy. Nevytvářeli jsme si velké šance, ale hráli jsme tak, že jsme mohli dát gól kdykoliv. Přišel v poslední sekundě. Pro nás je to šťastný výsledek. Bod se Spartou je vždycky cenný.

Měl jste při střídání šťastnou ruku. Brazilec Dos Santos se odměnil gólem. Co jste mu po utkání řekl?

Je to mladý chlapec, který přišel z Brazílie sám, bez rodiny, bez přátel, aby si v Evropě splnil fotbalový sen. Řekl jsem mu, že vykročil úspěšně na dlouhou cestu. Dnes dal gól Spartě a příště ho může dát jiným soupeřům. Třeba ve všech pěti zbývajících kolech.

Bod se Spartou je cenný, ale pohled na tabulku vás stejně asi moc netěší nebo ano?

Já se na tabulku nedívám. Zbývá pět kol a mojí starostí je, aby mužstvo bylo fyzicky i herně připraveno tak, aby těžký závěr soutěže zvládlo.

Proč podle vás měla Příbram takové herní i výsledkové výpadky?

Nehráli jsme to, co jsme si předsevzali. Nebylo v tom ani tolik srdce jako dřív.

Věříte, že tato remíza vás vystřelí k záchraně?

V posledních pěti kolech nás čekají těžcí soupeři. Hrajeme také na Kladně a doma přivítáme Žižkov. Nesmíme ale ztrácet ani v jiných zápasech. O záchranu budeme bojovat do poslední minuty závěrečného zápasu. Já v ni ale věřím.

O vás se mluvím i v souvislosti s českou reprezentací, u níž byste měl trenérsky spolupracovat s Františkem Strakou. Už vás někdo oslovil?

Mě zajímá Příbram a záchrana v lize. Nic víc. Spekulacemi se nezabývám.

Reklama

Související témata: