Hlavní obsah

Stovkaře Chovance musel obdarovat až šestnáctiletý Kadlec

PRAHA

Šestnáct dnů před sedmnáctými narozeninami dal svůj první ligový gól. Útočník Václav Kadlec je poklad fotbalové Sparty, která ho chystá pro velký přestup. Na ten má ovšem ještě čas. Teď musí rozbít prasátko, aby složil zápisné za první ligovou trefu, kterou rozhodl duel s Baníkem. A nic si neděla z toho, že titul nejmladšího ligového střelce mu o pár měsíců utekl.

Článek

Marně Letenští bušili na ostravská vrata. Už se zdálo, že se Jozef Chovanec žádného dárku ke svému 100. zápasu na trenérské lavičce v Gambrinus lize nedočká. Teprve když kouč vytáhl z rukávu nejmladšího žolíka, ten zázrak se stal a Václav Kadlec zlomil střeleckou impotenci Pražanů. Po sedmi minutách na trávníku rozhodl o výhře 1:0.

„Mě to ani nepřekvapuje. Dobře víme, že je Vašek gólový. Hlavně že jsme se vzpamatovali z nepovedeného zápasu v Příbrami a dokázali se zvednout,“ přijal Chovanec bodový prezent s klidem hráče pokeru.

Gól to byl trochu krkolomný, pro střelce však jednoduchý. Vackovu střelu tečoval Neuwirth na tyč, pak se k němu míč odrazil znovu a ostravský stoper ho nemotorně zpracoval pro Kadlece, který byl rychlejší a nenechal se dlouho pobízet. „Můj nejdůležitější gól, první ligový. Ale snadný, balon spadl přímo přede mě,“ liboval si.

Zápisné si musí vyzvednout doma

Kadlec nebyl daleko od rekordu, příbramského Pilíka však nepřekonal. Ten v lize skóroval, když mu bylo 16 let a 7 měsíců. „Na statistiky já moc nejsem. Pro útočníka je každý gól důležitý a já věřím, že do konce sezóny ještě nějaký přidám,“ těší se.

Sebedůvěra je velkou devízou mladíka, který sází góly v mládežnických reprezentacích a je předmětem zájmu Liverpoolu či Chelsea. „V áčku jsem zatím sbíral jen kratší starty, přesto jsem nepochyboval, že se gólu dočkám. Věřím prostě sám sobě,“ usmíval se.

V úterý se mohou sparťani rozšoupnout. Kadlec bude skládat zápisné za první velkou trefu. „Když padl míč do sítě, slyšel jsem jen ‚Gól, gól‘ a nic jiného nevnímal. A pak mě kluci hned upozornili, kolik zaplatím. Tolik s sebou rozhodně nemám, musím to přinést až zítra,“ culil se bezprostředně po zápase. „Za to, jak Vašek pracuje, si gól zasloužil,“ pochválil hrdinu záložník Kamil Vacek, jehož akci Kadlec dokončil.

Nejenže mladík upevnil Spartě druhé místo, možná ještě trochu zdramatizoval bitvu o mistrovský titul. „Ztrátu pěti bodů na Slavii moc neprobíráme. Soustřeďujeme se hlavně na druhé místo,“ ujistil Kadlec.

Reklama

Související témata: