Hlavní obsah

Cipro se vrací do Slavie, bude dělat hlavního skauta

PRAHA

Bývalý hráč a trenér fotbalistů Slavie Praha František Cipro se vrací do realizačního týmu mistrovského celku. Dvaašedesátiletý odborník bude ve Slavii působit jako hlavní skaut.

Článek

Od 1. června začalo ve Slavii pracovat oddělení zahraničního skautingu. "Pan Cipro bude samozřejmě v úzkém kontaktu s trenérem Karlem Jarolímem a cílem není jen získávat nové hráče do A-týmu, ale rádi bychom doplnili o talentované fotbalisty i slávistickou rezervu nebo dorostenecké celky. Dalším bodem je vylepšení spolupráce s externími pracovníky," řekl k náplni Ciprovy práce sportovní ředitel klubu Michal Šrámek.

Cipro ve Slavii dvakrát pracoval v roli hlavního kouče. Mužstvo vedl od začátku roku 1995 do října 1997 a poté od července 1999 do listopadu 2000. Při svém prvním působení dovedl Slavii v roce 1996 k zisku mistrovského titulu.

"Pro Slavii jsem nárazově pracoval už dříve a nepřestal jsem s ní být v kontaktu," zdůraznil pro webové klubové stránky Cipro. Rád by vytvořil systém, který funguje v předních zahraničních klubech. "Nejde jen o domácí či zahraniční skauting, ale i o výběr a sledování mladých fotbalistů. Nejaktuálnější otázkou je najít hráče, kteří by Slavii pomohli nejen v lize, ale hlavně v evropských pohárech, protože cílem Slavie je kvalifikace do Ligy mistrů," dodal.

Cílem přivést hráče jako Ašanin

Za hlavní cíl si Cipro vytyčil přivést do Slavie takové hráče, jako byl chorvatský obránce Sladjan Ašanin. "Ten přišel v podstatě zadarmo, odvedl tady dvě sezony vynikající práce a potom se výhodně prodal do Německa. V poslední době je takovým příkladem Tavares, kterého přivedl Karel Jarolím. Takže bychom rádi našli nové Ašaniny a Tavarese. Ale to jsou ty ideální případy," pokračoval Cipro.

Upozornil ale i na problémy. "Svazuje nás řada omezení. Do zápasu mohou nastoupit maximálně tři cizinci ze zemí, které nejsou členy EU. Takže i když se nám líbí různí hráči z Ghany či Brazílie, které jezdíme pozorovat, tak jste svým způsobem limitováni," poznamenal Cipro.

Nový hlavní skaut bude úzce spolupracovat s trenérem Jarolímem. "On bude mít konečné slovo. Jako hlavní trenér rozhoduje jak o všech příchodech, tak o všech odchodech," dodal Cipro.

Reklama