Hlavní obsah

Liga mistrů, titul i domácí pohár, to jsou naše cíle, netají kouč Sparty Chovanec

Letenský kouč Jozef Chovanec je realistou, takže kurzy sázkových kanceláří favorizujících v dostizích za titulem konkurenční Slavii ho nevytáčí. „Proč také? Kurzy jsou to reálné a odpovídají skutečnostem,“ reaguje na to, že Sparta má u Fortuny, Tipsportu etc. o dvě až tři desetiny horší kurs než obhájce titulu.

Článek

Nejste až přílišným skeptikem? Jako trenér Sparty byste si přece měl vsadit na vítězství svých barev…

Nesázím, protože to mám stejně jako hráči ve smlouvě výslovně zakázáno.

A kdybyste si vsadit mohl? Jak byste viděl šanci Sparty na zisk titulu, který musela v posledních dvou letech oželet?

Bral bych v potaz, že na titul musíme útočit, protože jinak ani uvažovat nemůžeme. Je to naše povinnost vyplývající z tradic Sparty i závazku vůči našim příznivcům.

Přesto mluvíte o tom, že kursy sázkových kanceláří vypsané na zisk mistrovského titulu favorizující Slavii jsou reálné a odpovídají skutečnostem…

Proto musíme všichni udělat maximum, abychom tyto kursy nabourali. Věřím, že jsme na sezónu dobře připraveni.

Trenér Jozef Chovanec odjíždí na kole z tréninku Sparty během přípravy ve Františkových Lázních.foto: Sport.cz/Pavel Dosadil

Jenže do ligového podzimu vstupujete v Teplicích, kde se vám v minulých letech nedařilo…

Všichni moji předchůdci na sparťanské lavičce jeli do Teplic s cílem uspět, já chci totéž. Příprava nám vyšla, nálada v kabině odpovídá tomu, že v pátek večer na Stínadlech začínáme, takže věřím, že se nám start do ligy povede a nepříznivou bilanci zlomíme.

To vás neděsí ani zranění kapitána Patrika Bergera, který ze sestavy vypadl? Neuskutečněné hostování slávistického záložníka Trappa, o němž jste jednali?

Samozřejmě že absence Bergera je nepříjemná, protože jsme měli sestavu už stabilizovanou, musíme si však poradit. Příležitost se nabízí další ofenzivním záložníkům, kteří na nahrávku čekají – Vackovi, Kaloudovi, Folprechtovi. O Trappa jsme zájem měli, ale mezi Slavií a Spartou k dohodě nedošlo, takže i s touto realitou se srovnáme.

Naproti tomu jste určitě zajásal, že na poslední chvíli došlo přece jen k dohodě s Libercem, takže útočnou formaci posílí nejen ruský mladík Prudnikov, ale i Jirouš…

Stáli jsme o ně a je proto dobře, že se v našem kádru nakonec oba objevili.

Ruský útočník Alexander Prudnikov (vlevo) s trenérem Sparty Jozefem Chovancem.foto: ČTK/ČTK/Krumphanzl Michal

Problém s ofenzivou je tudíž vyřešen…

Jaký problém? Naše hra a střelecká produktivita není a nemůže být závislá jen na útočnících.

Ale střelba a góly na nich závislé jsou!

Pořád se v uplynulé sezóně mluvilo o naší střelecké produktivitě a my přitom dali v lize druhý nejvyšší počet gólů. To proto, že střelecký potenciál máme totiž nejen v útoku, ale v celém mužstvu. Má to svou výhodu – pro soupeře nejsme alespoň tak čitelní.

Myslíte, že nebudete čitelní i v úterý pro Panathinaikos Atény, s nímž se v prvním kvalifikačním duelu utkáte o účast v Lize mistrů?

Před rokem jsme s ním hráli a i když se oba týmy dost změnily, způsob a princip jejich hry zůstal stejný. Proto věřím, že letos sehrajeme jiný zápas se šťastným koncem pro nás.

Takže účast v milionářské Lize mistrů byla, je a bude pro Spartu prioritou?

My neupřednostňujeme nic. Pro nás je prioritou domácí soutěž, stejně jako Liga mistrů. A samozřejmě i domácí pohár.

Něčemu ale přece přednost dávat musíte…

Liga a Liga mistrů jsou rozdílnými soutěžemi, které nelze srovnávat. V lize chceme útočit na titul, v Champions League bojovat o postup do hlavní soutěže a snažit se, abychom uspěli.

A když to nevyjde?

Nejdříve musíme usilovat o to, aby naše snažení v Lize mistrů dopadlo dobře. Když to nevyjde, budeme chtít uspět v Evropské lize.

Reklama

Související témata: