Hlavní obsah

Sparta chce proti Kladnu konečně vyhrát, Slavia se představí na jihu Čech

PRAHA

Obě pražská „S“ se představí ve dvou sobotních duelech 4. kola české nejvyšší fotbalové soutěže. Zatímco Sparta bude bojovat o první letošní výhru na Letné proti Kladnu, mistrovská Slavia by ráda na poslední vítězství proti Bohemians Praha navázala v Českých Budějovicích. V neděli jsou na programu další čtyři duely, kolo zakončí pondělní dohrávka mezi Jabloncem a Ostravou.

Foto: David W Cerny , Reuters

Fotbalisté Sparty se radují z gólu. (ilustrační foto)

Článek

Takový start do sezóny na Letné nepamatují. Po třech zápasech mají sparťané v tabulce tři body, když všechna její klání skončila nerozhodně. Dvanáctá pozice v tabulce a skóre 1:1 jistě není ničím, co by vedení letenského celku po 270 odehraných minutách v lize těšilo.

Tentokrát Sparta přivítá na domácím trávníku fotbalisty Kladna, kteří v posledním kole nestačili před vlastními diváky na Mladou Boleslav a prohráli 1:3. Kladno s letenským celkem rozhodně příznivá bilance nezdobí. Z šesti vzájemných utkání dosáhli Středočeši jen na jedné remízy, zbylých pět klání prohráli.

Sparta možná už s Řepkou 

„Zápas s Kladnem určitě budeme chtít vyhrát, očekávám, že se mužstvo střelecky probudí,“ řekl hlavní kouč Sparty Jozef Chovanec. „Byl bych velice rád, kdyby se Tomáš Řepka zapojil již do nadcházejícího utkání s Kladnem. Mohlo by se pro něj jednat o test před velmi důležitým zápasem s Mariborem,“ dodal Chovanec, jenž proti Kladnu nemůže vinou zranění postavit Holendu, Kucku a Kladrubského.

Veselá nálada nepanuje ani u odvěkého rivala Sparty sešívaných. Těm se ještě na mysl stále vkrádá vyřazení z Ligy mistrů. Je ovšem možné, že slávisty k lepším výkonům nastartovala první ligová výhra z posledního kola. V něm svěřenci Karla Jarolíma jasně přehráli Bohemians Praha 3:1. Nyní se pokusí zlepšenou formu předvést v Českých Budějovicích.

Ve slávistické kabině prý pohoda

„Do kabiny se vrátila zase pohoda a teď budeme chtít vyhrát poprvé i venku. Nesmíme v ničem polevit a musíme bojovat až do poslední minuty. A když k tomu přidáme fotbalovost, tak věřím, že zase budeme předvádět hezké akce, kterými jsme naše soupeře vždycky přehrávali,“ prozradil před sobotním duelem slávista Ladislav Volešák, jenž v Českých Budějovicích působil v sezóně 2006/07.

V neděli jsou na programu čtyři utkání a všechna začínají shodně od 17:00. Vedoucí tým Mladé Boleslavi hostí Příbram, která si po třech odehraných zápasech drží povzbudivou šestou příčku. „Teprve když zvládneme nedělní domácí utkání, potvrdíme body z Kladna. Příbram je velmi dobře připravená po kondiční i taktické stránce, což prokázala při těsné porážce v Ostravě, vítězstvím na Kladně i domácí remízou se Spartou,“ uvědomuje si mladoboleslavský kouč Dušan Uhrin mladší. Domácí Tomáš Poláček si může připsat svůj jubilejní 100. ligový start.

V Evropě famózně zářící Olomouc přivítá na Andrově stadiónu nováčka Bohemians 1905 ještě před tím, než se v příštím týdnu vydá na ostrovy. Ve čtvrtek totiž budou svěřenci kouče Zdeňka Psotky bojovat o postup do Evropské ligy na půdě liverpoolského celku Evertonu. „Jejich výsledky v Evropské lize vzbuzují respekt. Pozor si musíme dávat na oba útočníky – Ordoše a Hubníka. Hodně nepříjemný je také Janotka. Diváci, kteří teď chodí v Olomouci v hojném počtu, je určitě poženou do útoku. Abychom uspěli, musíme hrát alespoň na sto dvacet procent,“ řekl útočník Klokanů Lukáš Hartig.

Na Strahov zavítají Teplice

Na Bohemians 1905 naposledy vyzrál Jablonec, jenž si z Dolíčku odvezl cennou výhru 1:0. V tomto kole Severočeši odehrají svůj duel až v pondělí, neboť v dohrávce hostí Baník Ostravu. O den dříve bude k vidění další velmi zajímavý souboj. Tentokrát se na západě Čech v Plzni představí liberecký Slovan. Domácí naposledy prohráli v Ostravě 0:1 a Liberec po stejném výsledku nestačil doma na Brno. Za Plzeň se může ve svém stém ligovém zápase představit David Limberský.

Jediným týmem, jenž v novém ročníku ještě nezískal ani bod je střížkovské mužstvo Bohemians Praha. To nebude mít jednoduchou úlohu ani v nedělním odpoledni, neboť na Strahově přivítá dalšího zástupce v evropských pohárech Teplice. „Domácí zatím nebodovali, bude to pro ně skoro existenční zápas, do kterého půjdou bezpochyby na sto procent," uvědomuje si hráč Severočechů Tomáš Vondrášek.

Program 4. kola fotbalové ligy:
Pátek:
Brno - Slovácko 1:0on-line
Sobota:
18:00Sparta - Kladnoon-line
18:15České Budějovice - Slaviaon-line
Neděle:
17:00Bohemians Praha - Tepliceon-line
17:00Mladá Boleslav - Příbramon-line
17:00Olomouc - Bohemians 1905on-line
17:00Plzeň - Liberecon-line
Pondělí:
17:30Jablonec - Ostravaon-line

Reklama