Hlavní obsah

Slávistický šéf Doležal: Mužstvo si nesedlo, ale Jarolíma neodvoláme

Před reprezentační pauzou zažili v Edenu týden hrůzy. Nejdřív fotbalisté Slavie schytali ve čtvrtek pětigólovou dardu od Lille v Evropské lize, v pondělí pak poprvé na novém stadiónu padli také v Gambrinus lize a prohráli derby se Spartou. Generální ředitel klubu Petr Doležal tak prožívá podobné pocity jako po srpnovém vyřazení z kvalifikace Ligy mistrů s Tiraspolem.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Trenér Slavie Praha Karel Jarolím (vlevo), generální ředitel klubu Petr Doležal (uprostřed) a předseda představenstva Tomáš Rosen

Článek

V srpnu jste přišli o Ligu mistrů, ale celá sezóna byla před vámi. Teď ztrácíte v Evropské lize i v domácí soutěži. Kdy vám bylo hůř?

Určitě po Tiraspolu, protože vyřazení z Ligy mistrů se promítne i do ekonomiky klubu. Prohrát se Spartou je samozřejmě mrzuté, to bolí každého slávistu. A v Evropské lize jsme poslední v tabulce.

Po Tiraspolu jste připustil, že Slavia v létě asi udělala nějaké chyby. Už víte jaké?

Musím říci, že jsme se moc nepoučili. Některé chyby stále opakujeme. Lidé, kteří se kolem fotbalu pohybují, je vidí. Jsou zjevné. To si musíme říci, je nejvyšší čas poučit se.

V srpnu jste trenéra Karla Jarolíma podržel. Nevyhodíte ho ani po derby?

Řeknu to obecně. S ohledem na to, jak jsme se snažili v létě tým doplnit, jsme si určitě nepředstavovali, že touto dobou budeme šestí s plus jedním bodem v tabulce pravdy... A v Evropě jsme také žádnou díru do světa neudělali.

Jaká je tedy Jarolímova pozice?

Sahat do realizačního týmu v tuto chvíli nebudeme. Nikdy jsem nebyl přítelem unáhlených rozhodnutí, vždycky se mi vyplatila systematičnost. Pořád věřím, že naše mužstvo svůj potenciál má.

V minulé sezóně jste sice obhájili titul, ale ani jaro za moc nestálo. Jako by problémy začaly už tam.

Ve fotbale to chodí jako v životě, v němž také nesvítí sluníčko každý den. Ano, některých chyb jsme se dopustili. Dost věcí jsem si už pro sebe vyhodnotil.

Můžete být konkrétní?

Nikdo ve Slavii nemůže být spokojený s podzimními výsledky. Natvrdo řeknu, že mužstvo si nesedlo. Důsledkem toho je pak naše současné postavení.

Je opravdu zarážející, jak sestava rotuje.

Když my máme stoprocentní důvěru v realizační tým, tak by hráči měli stejnou důvěru cítit od trenérů.

Jako byste potvrzoval zvěsti, že především mladí hráči jsou poněkud vykulení z toho, jak se jejich pozice neustále mění.

Musím říci, že jsem zastáncem toho, jak realizační tým hráče vede. Pod tvrdou disciplínou musejí být. Teď jde jen o to, jestli stejnou míru trpělivosti, jakou my máme s trenéry, mají také oni s mužstvem.

Derby vám přineslo alespoň jedno pozitivum. Téměř po roce se vrátil na hřiště Vladimír Šmicer. Věříte, že právě on znovu bude slávistickým Štístkem?

Úplně jsem cítil, jak jeho příchod v tu chvíli všechny slávisty na stadiónu nakopl, fanoušky i nás. Jako bychom zase měli tu vnitřní sílu jako loni na podzim. Však jsme si pak také vytvořili šance, z nichž jsme mohli vyrovnat. Vláďa je tady stále stěžejní osobností.

V Evropské lize vás po reprezentační přestávce čekají dva zápasy s Valencií. Nemáte obavy, aby neskončily dalším výpraskem?

Není podstatné, jestli mám obavy. Jde o to, abychom se uklidnili. Sebevědomí se může vrátit jen dobrým výsledkem dosaženým na hřišti, a to by bylo nejlepší právě v Evropské lize. Čeká nás samozřejmě špičkový španělský klub, ale to by mělo kluky vyburcovat. Zatím o sobě jen čteme, že jsme ostudou soutěže. Se ziskem nula bodů a skóre 1:7 jí bohužel jsme...

Reklama

Související témata: