Hlavní obsah

VIDEO: Baníkovec dostal od sparťanské ochranky pěstí, klub protestuje

PRAHA

Tradičně vyhrocený fotbalový duel mezi Spartou a Ostravou skončil na trávníku 1:1, bude však mít ještě dohru. Baník ostře protestuje proti zákroku domácí bezpečnostní agentury, která nevpustila na sobotní zápas polské fanoušky ostravského klubu, a chystá dokonce podat trestní oznámení. Videozáznam pak ukazuje, jak jeden z fanoušků dostal od ochranky ránu pěstí.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Fanoušek Baníku Ostrava před zápasem na Spartě

Článek

„Zápas“ Sparta - Ostrava nekončí. Baník žádá, aby fotbalový svaz prošetřil postup bezpečností agentury, která na Letnou nevpustila polské fanoušky hostujícího klubu. Ostravští se dokonce chytají podat trestní oznámení. Sparta si stojí za svým, že tito fanoušci porušili návštěvní řád Generali Areny, zákrok však nicméně prověří.

„Do ochozů stadiónu nebylo naprosto bezdůvodně vpuštěno všech 13 osob polské národnosti, které přitom splnily požadavky Sparty pro získání vstupenek. Lístky si fanoušci koupili prostřednictvím našeho klubu tzv. ‚na jméno‘ a předložili u vstupu doklad totožnosti,“ uvádí v klubovém prohlášení Igor Bruzl, tiskový mluvčí Baníku.

„Na protest proti tomu chtěli opustit sektor i ostatní fanoušci Baníku, ovšem bezpečnostní agentura jim v tom zamezila. Na to verbální konflikty přešly k potyčkám, příznivci hostů k nim následně použili rovněž volně postavené mobilní zábrany. Následoval společný zásah bezpečnostní agentury a Policie ČR, která použila zásahové výbušky,“ uvádí se v prohlášení.

Fanoušci byli podnapilí a někteří ozbrojeni, hájí se Sparta

Pražané však tvrdí, že jen uplatnili své právo „pána domu“. „Podle prvních informací byli uvedení diváci v podnapilém stavu, někteří z nich ozbrojeni a další vyhrožovali. To vše návštěvní řád stadionu, který je na našem webu a také na druhé straně vstupenky, zakazuje,“ poukazuje Ondřej Kasík, tiskový mluvčí Sparty. Klub se však bude incidentem dál zabývat. „Stejně jako po každém zápase, i tentokrát si utkání vyhodnotíme jak s policií, tak s najatou agenturou,“ dodává Kasík.

Svazoví funkcionáři se věcí budou zabývat. Šéf první ligy Ivo Lubas už stížnost Baníku obdržel. "Pověříme bezpečnostního manažera svazu Miroslava Platila, aby zjistil veškeré informace od představitelů Sparty, policie i bezpečnostní agentury. Pak rozhodneme o dalším postupu," řekl ČTK Lubas.

Do Prahy přijelo v sobotu asi sedm stovek příznivců Baníku, odpoledne a v podvečer vyprovokovali výtržnosti cestou na zápas i na stadionu. Jedenáct jich policie zadržela.

Reklama

Související témata: