Hlavní obsah

Ostravský Lukeš: Rozmíšky a spekulace už v mužstvu nejsou

Ze čtvrté příčky vstupují fotbalisté Baníku Ostrava do jarní části nejvyšší české ligy. Jejich kapitán Martin Lukeš věří, že tentokrát je v druhé části sezóny velká zaváhání nepotkají, a že se svými spoluhráči bude bojovat o příčky zaručující evropské poháry. „Podle mne je v pořádku mluvit o snaze udržet si pozice, které jsou nečekaně vysoko,“ řekl zkušený středopolař Lukeš.

Článek

Říkáte, že Baník je dobře připravený. Ale to jste vy hráči tvrdili i loni a jaro bylo děsivé. Jste si jistý, že se letos nemůže opakovat?

Loni jsme jaro prošvihli. Víme jak se to stalo a budeme si dávat dobrý pozor, aby se takový průšvih neopakoval.

Když víte jak se to stalo, víte také proč se to stalo?

Nezlobte se, už na to nemyslím a ani nechci myslet. Chci být jen pozitivní. Jak kapitán týmu má být.

Dobrá, my tedy připomeneme, že jedním z důvodů proč Baník na jaře zhasnul, byly i peníze. Jeho majitel Petera nedávno prozradil, že rozpočet je na hraně. Teoreticky se tedy může stát, že se ocitne za hranou a nějakou dobu budou peníze chybět. Je na takovou situaci mužstvo připravené?

Mužstvo je určitě odolnější než bylo před rokem. Rozmíšky a spekulace co není a co bude či nebude už v mančaftu nejsou.

Máte 31 bodů, z hráčů nikdo v zimním přestupním termínu neodešel, jak se mohutně spekulovalo. Přesto vedení nechce mluvit o titulu. Je opatrnost na místě?

Před sezonou po totálně zpackaném jaru ambice klubu nebyly a ani nemohly být pohárové. Na podzim jsme ale nečekaně získali 31 bodů. Ptám se: je to důvod, abychom mluvili o titulu? Není! Podle mne je v pořádku mluvit o snaze udržet si pozice, které jsou nečekaně vysoko.

Někdo může říct, že na Bazalech jsou alibisté.

Chcete ode mne slyšet, že půjdeme zápas od zápasu a tak pořád dokola? To je přece samozřejmé, že chceme vyhrávat, kvůli tomu přece fotbal hrajeme. Udržet se na pozicích, z nichž je volný vstup do evropských pohárů, je v této chvíli vysoký, nikoli nízký cíl. Liga nemá suveréna, ale sedm osm docela vyrovnaných týmů. Potvrdil to podzim.

Jste hrdý baníkovec a teď pořád jen slyšíte, že titul vyhraje Sparta, možná Teplice. To vás neštve? Nenakopne vás to, neřeknete si, počkejte, my  vám ukážeme? Vždyť Baník je jenom kousíček za nimi!

Mne tahle slova, tyhle prognózy míjejí. Ti lidé, co je šíří, vycházejí asi z faktu, že Sparta je svým ekonomickým zázemím i kádrem hráčů někde jinde než Baník. A je na nás hráčích Baníku pokusit se dokázat všem těm lidem, kteří nám nevěří, že dělají chybu.

Roky běží každému, i vám. Neřeknete si, hergot, šanci získat titul máme a pro mne je možná poslední, taková se už nemusí opakovat? Zvláště, když před šesti lety jste titul s Baníkem nezískal, protože tehdy jste byl ve Slavii.

Každý sní sen o titulu. Ale podle mne to není tak, že když ne letos, už nikdy. Čas totiž hraje pro mne. Čím jsem dál od toho hnusného zranění, z něhož jsem se dlouho lízal, hraje se mi lépe a možná za rok to bude ještě lépe. Myslím, že čas ještě nějakou dobu pro mne hrát bude a šance na titul, jak mi ji neustále předhazujete, není letos poslední.

Když tedy pohlížíte do budoucna, napadá vás, že by bylo skvělé znovu si zahrát v  Baníku s Markem Jankulovským?

Přiznám se, že jsem už na to myslel. Bylo by super potkat se po letech v Baníčku, kde jsme spolu začínali. Když čtu, že nejpozději příští rok Marek bude zpátky v Baníku a já v něm chci být také, tak se těším.

Reklama

Související témata: