Hlavní obsah

VIDEO: Sparta drží ligovou neporazitelnost, titul ji však zajímá víc

PRAHA

Sedmadvacet zápasů. Takovou šňůru ligové neporazitelnosti už natáhli fotbalisté Sparty. Jelikož však mají v bilanci aktuálního ročníku také jedenáct remíz, o ligovém titulu stále není šest kol před koncem rozhodnuto. Letenští vedou tabulku jen o dva body před Baníkem a o tři před Jabloncem, šest bodů na lídra ztrácí čtvrté Teplice.

Foto: Petr Horník, Právo

Sparťan Jiří Kladrubský (vlevo) bojuje o míč se Stanislavem Teclem ze Slavie.

Článek

Naposledy prohráli loni 10. května ve Zlíně. V aktuálním ročníku Gambrinus ligy ještě fotbalisté Sparty nenašli přemožitele, což dál platí i po pondělním derby se Slavií. Skutečnost, zda Letenští udrží neporazitelnost až do konce soutěže, může bitvu o mistrovský titul rozhodnout. Také proto, že Spartu mimo jiné ještě ve 27. kole čeká duel v Ostravě, která se Pražanů drží jako klíště se dvoubodovým mankem. A jen o bod za ní je Jablonec, takže výraznější ztrátu nabírají jen čtvrté Teplice.

S kým ještě hrají lídři
1. Sparta (50 bodů)
25. České Budějovice (v), 26. Střížkov (d), 27. Ostrava (v), 28. Slovácko (d), 29. Liberec (v), 30. Teplice (d).
2. Ostrava (48 bodů)
25. Liberec (v), 26. Bohemians 1905 (v), 27. Sparta (d), 28. Kladno (v), 29. Mladá Boleslav (d), 30. Příbram (v).
3. Jablonec (47 bodů)
25. Plzeň (v), 26. Brno (d), 27. Střížkov (v), 28. Teplice (d), 29. Slavia (v), 30. České Budějovice (d).
4. Teplice (44 bodů)
25. Příbram (d), 26. Mladá Boleslav (v), 27. Kladno (d), 28. Jablonec (v), 29. Olomouc (d), 30. Sparta (v).
d - doma, v - venku

„Je to důkaz určité kvality, kterou mužstvo má, ale rozhodně nepřemýšlíme o tom, že bychom chtěli dokončit ligu bez porážky. To není naše priorita,“ dává kouč Jozef Chovanec jasně najevo, že Spartě jde především o mistrovský titul.

Koho z pronásledovatelů se však šéf letenské lavičky obává nejvíc, to z něj nevypáčíte ani náhodou. „Ještě nedávno jsme měli mít čtyři soupeře a teď už jenom dva? Kdepak... Počítám s Ostravou, s Jabloncem, ale nejen s nimi. Do konce vyrovnané soutěže, v níž každý může obrat o body každého, je daleko, vždyť nás čeká ještě šest kol,“ poukazuje Chovanec a další prognózy odmítá s tvrzením, že by šlo jen o věštění z křišťálové koule.

Do bitvy s Baníkem ještě dvě kola

Lídra teď čekají dva relativně lehčí zápasy, v Českých Budějovicích a se Střížkovem. Ale kdo ví. Na podzim Sparta po výhře na Slavii hned v dalším zápase doma remizovala s Jihočechy. A na ty se teď povážlivě dotahuje Kladno, takže jim jde o ligový život...

„Pro nás je každý zápas těžký. Soupeři si uvědomují naše kvality a hrají proti nám jinak než proti Jablonci či Ostravě. Musíme vyhrávat, ať hrajeme proti komukoliv,“ uvědomuje si záložník Libor Sionko.

Ostravští již větší tlak pociťují

Baník se v neúplné tabulce ohřál na prvním místě jen dva dny. V Ostravě však z průběžného vedení stejně velké závěry nevyvozovali. „Je to jen dílčí stav. U nás žádná euforie nehrozí, vždyť teď jedeme dvakrát ven. Výhru nad Slováckem jsme potřebovali jako sůl, před těžkými zápasy nás určitě povzbudí,“ doufá trenér Miroslav Koubek.

Hráči Baníku však přece jen přiznali, že hrát o čelo není žádná legrace. „Věděli jsme, že můžeme být první, tak to asi na nás trochu zanechalo stopy. Je to určitý tlak. Máme řadu zkušených hráčů, ale o tohle hrála řada z kluků poprvé v kariéře,“ usmál se kapitán Martin Lukeš.

Jablonec válčí na dvou frontách

A to má trumfy v rukou stále i Jablonec, který v Mladé Boleslavi vyhrál s velkým přehledem. „Jablonec je provinční klub, ne každý rok se mu poštěstí hrát o Evropu. Chceme si to užít a co nejdéle zůstat na dvou frontách,“ připomíná kouč František Komňacký, že Jablonec se v semifinále domácího poháru utká s jedním z pražských S.

Mimochodem, osmá Slavia jako obhájce titulu ztrácí na vedoucí Spartu již propastných 16 bodů. Nový kouč František Cipro tak hned při svém nástupu logicky vyhlásil útok na Ondrášovka Cup jako svůj hlavní cíl.

Sestava 24. kola podle Sport.cz
Vaniak (Slavia) - Neves (Ostrava), Beneš (Kladno), Kladrubský (Sparta) - Haurdič (Jablonec), Hoheneder (Sparta), Ragued (Slavia), Papoušek (Liberec), Kovařík (Jablonec) - Huňa (Příbram), Sionko (Sparta).

Reklama