Hlavní obsah

Nesehrané derby dvou Bohemek kontumováno ve prospěch vršovického klubu

KLADNO

Vršovičtí klokani přišli ke třem ligovým bodům, neboť nesehraný duel minulého kola u Botičce se střížkovskými Bohemians byl podle očekávání kontumován v jejich prospěch. „Existovala jediná možnost - kontumace,“ potvrdil ředitel oddělení profesionálního fotbalu Ivo Lubas, že nad osudem sobotního neodehraného derby vlastně žádná diskuse nevznikla.

Foto: Petr Horník, Právo

Neséhrané derby mezi dvěma Bohemkami bylo kontumováno ve prospěch vršovického klubu.

Článek
Fotogalerie

Strahovské martyrium, během něhož zasedal Goldův fotbalový tribunál řešící nejen peripetie kolem nesehraného sobotního derby u vršovického Botiče, ale i korupční kauzu s aktéry z Olomouce a Střížkova, odstartoval verdikt ředitele oddělení profesionálního fotbalu. Očekávaný, protože jeho šéf Ivo Lubas podle soutěžního řádu vlastně ani jinou možnost neměl.

Nad kontumací Lubas neváhal

„Podle článku 58, odstavec 3 Soutěžního řádu ČMFS došlo ke kontumaci nesehraného zápasu 24. ligového kola mezi Bohemians 1905 a Bohemians Praha ve prospěch Bohemians 1905. Vršovickému klubu náleží tři body a aktivní skóre 3:0,“ oznámil lakonicky Lubas, který musel pátrat hodně dlouho v paměti, aby si vybavil obdobný důvod kontumace.

„V devadesátých letech bylo takto kontumováno střetnutí mezi Terexem Kladno a Frýdkem-Místkem, k němuž domácí nenastoupili,“ vybavil si nakonec.

Kontumované zápasy v české lize
Drnovice - Plzeň (1993/94, 9. kolo) - Za prokázaný doping drnovických hráčů Prokopa a Poštulky byl zápas kontumován ve prospěch Plzně. Oba hlavní aktéři "karamelkové aféry" navíc vyfasovali pokutu a dvouletý zákaz startu.
Slavia - Opava (1995/96, 18. kolo) - Autobus s opavskými hráči uvízl kvůli sněhové kalamitě na Vysočině, a hosté tak nedorazili do Prahy ani v prodloužené čekací lhůtě. Utkání bylo avských kontumováno ve prospěch Slavie.
Bohemians - Sparta (2002/03, 28. kolo) - V 74. minutě napadl fanoušek Bohemians asistenta rozhodčího Talpu. Zápas byl předčasně ukončen a později kontumován ve prospěch Sparty.
Bohemians 1905 - Bohemians Praha (2009/10, 24. kolo) - Fotbalisté Bohemians Praha nenastoupili k zápasu na pokyn svých majitelů, kteří tak prý chtěli upozornit na údajné neřešení složitého právního případu klubů s názvem Bohemians. Duel byl kontumován ve prospěch domácích.

Klokani vyčíslili škody na 800 tisíc

Kontumace sobotního derby 24. ligového kola byla ovšem jen předehrou strahovského martyria, v němž měla hlavní slovo disciplinární komise. Ta si předvolala zástupce obou klubů, aby mohla rozhodnout o dalších sankcích.

„Škody, které nám vznikly, jsme vyčíslili na osm set tisíc korun. Jsou v nich zahrnuty prodané vstupenky, neboť cítíme povinnost divákům peníze vrátit, ale třeba i náklady na bezpečnostní službu či umělé osvětlení,“ prozradil ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl, s čím před Goldův tribunál předstoupil. „A to jsem nevyčísloval škody, jež nesehráním zápasu vznikly u našich sponzorů, aby napětí zbytečně neoscilovalo,“ dodával a přiznal, že se disciplinární komise moc a moc zajímala, proč jeho klub nevpustil do ochozů pověstné střížkovské trumpetisty.

Šéf Bohemians Praha Karel Kapr se chce proti kontumaci odvolat.foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

Kapr: Nedivím se, že Lubas takto rozhodl

Střížkovskou generalitu sice Lubasův verdikt nadzvihl, ale nepřekvapil. "Jestliže tak rozhodl pan Lubas, vůbec se nedivím. Vždyť on společně se současným ředitelem Slavie Petrem Doležal jsou hlavními viníky toho, kam až kauza Bohemians dospěla," narážel spolumajitel střížkovského klubu Karel Kapr na léta se vlekoucí spor o to, která se tří Bohemek je v právu a které tradiční název patří.

"Navíc nechápu, jak mohl zápas kontumovat ještě před rozhodnutím disciplinární komise. Samozřejmě že se proti verdiktu odvoláme," nechal se slyšet Karel Kapr, když opuštěl Strahov a dodával, že si nenechá páchané příkoří líbit. "Odvoláme se na UEFA," opakoval.

Připravujeme další podrobnosti

Reklama