Hlavní obsah

VIDEO: Bez trenéra spasitele zní nad Kladnem ligové rekviem

PRAHA

Nad fotbalovým Kladnem zní ligové rekviem. Kouzlo, jež do mužstva tonoucího u dna tabulky vnesl Stanislav Procházka, totiž přestalo působit v momentě, kdy trenéra spasitele hospitalizovali v nemocnici. Deset bodů, které ve čtyřech zápasech získal a jimiž se zapsal do historie jako kouč, který nepoznal na ligové scéně hořkost porážky, je rázem k ničemu, neboť zázračné vzepětí vystřídala opět bezmoc a zmar. Minule v Teplicích, teď doma s Ostravou.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pod trenérem Procházkou zažívalo Kladno radost, neboť oživilo naděje na záchranu. Teď už jim zase zůstala beznaděj...

Článek

Dva poslední kruté výprasky odsoudily Kladno zřejmě definitivně k pádu do druhé ligy. „Liga se nám vzdálila, teď už nemáme záchranu ve svých rukou,“ byl nucen po třígólové prohře s Baníkem přiznat asistent Stanislav Hejkal, který se mužstva ujal poté, co jeho dvaašedesátiletý šéf ulehl v nemocnici.

Trenér fotbalistů Kladna Stanislav Procházkafoto: ČTK/René Volfík

Zatímco pod bodrým Procházkou Kladno neprohrálo, ve čtyřech utkáních získalo deset bodů a prodralo se před Slovácko na čtrnáctou nesestupovou příčku, s Hejkalem se vrátila do řad Středočechů znovu beznaděj. Slízli pětku v Teplicích, doma proti ostravskému Baníku také neměli nárok a prohráli 0:3, takže s největší pravděpodobností doprovodí střížkovské Bohemians do druhé ligy.

„A to jsme byli na Baník připraveni a věděli, s čím k nám přijede. Jenže pod tíhou důležitosti utkání někteří hráči prostě herně zklamali,“ zdůvodňoval asistent Hejkal další výbuch svého týmu. Přesto se pořád ještě drží teoretické naděje a snaží se oživovat ztracenou víru v záchranu.

„Potřebujeme vyhrát ve vršovickém dolíčku, pak porazit Liberec a dál už jen čekat, že Slovácko neporazí doma Příbram a neodveze tři body z Plzně. Jenže kdoví, jak Plzeň k poslednímu zápasu  přistoupí a zda nebude šetřit své hráče na finále domácího poháru, které se hraje ...dny po skončení ligy,“ je Hejkalovi jasné, že ani šest bodů Kladnu k ligovému přežití stačit nemusí.

Jaký program čeká ohroženou trojku?
Boheminas 1905 (30 bodů/skóre 19:28): Kladno (doma), Brno (venku)
Slovácko (26 bodů/skóre 24:39): Příbram (d), Plzeň (v)
Kladno (24 bodů/skóre 23:48): Bohemians 1905 (v), Liberec (d).

A to přesto, že do sestupové rulety se nakonec zamíchali vedle Kladna a Slovácka i vršovičtí klokani, kteří vytoužený bod jistoty ve středu v Příbrami získat nedokázali. „Podstatné ovšem je, že máme dál všechno ve svých rukou. Byli bychom hloupí, kdybychom ligu nezachránili,“ je přesvědčen kouč Bohemians 1905 Pavel Hoftych, že potřebnou remízu jeho svěřenci ať již proti Kladnu, nebo o týden později v Brně uhrají. Na rovnost bodů totiž spoléhat nemohou, protože kdyby Středočeši v sobotu u Botiče vyhráli o dva góly a v závěrečném ligovém dějství se na klokany bodově dotáhli, sestupovali by Pražané.

Jenže ti mají na rozdíl od Kladna osud ve vlastních rukou, stejně jako ho má Slovácko.

Soukupův tým vsadil vše na domácí duel s Příbramí

Tým z Uherského Hradiště vzbudil velký poprask, když si čtyři jeho hráči nechali dát čtvrtou žlutou kartu, aby si trest odpykali na Spartě a byli k dispozici pro klíčový domácí duel s Příbramí. Na Letné navíc nenastoupili ani brankář Filipko, obránce Kubáň či záložník Kordula, jimž čtvrtá žlutá také hrozí. Trenér Miroslav Soukup tak dal jasně najevo, jak důležitý zápas s Příbramí pro Slovácko je. Nerado by se totiž zachraňovalo až v posledním kole v Plzni...

"Sparta je ve velké formě, přesto jsme se na jejím hřišti chtěli pokusit o zázrak, který by pro nás do budoucna něco řešil. Nepovedlo se, musím však litovat několika neproměněných šancí. Nevidím tuto porážku jako bodovou ztrátu, ale kdybychom takto hráli na Kladně, určitě bychom si body přivezli," dopaluje Soukupa ještě dnes porážka, kterou si jeho tým závěr ligy nejvíc zkomplikoval.

Slovácko může být již v sobotu zachráněno. Ale také nemusí. "Spartu teď musíme rychle pustit z hlavy a porazit doma Příbram," zdůraznil klubovou modlitbu kapitán Pavel Němčický.

Reklama

Související témata: