Hlavní obsah

VIDEO: Musel jsem jít poděkovat, vysvětloval Koubek, proč přijímal hold od řádících ostravských fanoušků

Nejdříve proměnili příbramský stadión v bitevní pole, na němž explodovaly dělbuchy, létaly vytrhané sedačky i kusy betonu a ochozy i hřiště zahaloval slzný plyn. Pak se pár stovek ostravských fanoušků frustrovaných remízou a pádem na třetí příčku shluklo před kabinami a skandováním se dožadovalo trenéra Miroslava Koubka. „Přáli si mou přítomnost, takže jsem jim musel jít poděkovat,“ vysvětloval kouč Baníku s šálou kolem krku, proč přijímal hold od rowdies.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Rozčarovaný kouč Baníku Miroslav Koubek (vpravo) s asistentem Borisem Kočím poté, co jejich tým inkasoval v poslední minutě vyrovnávací gól od Mladé Boleslavi.

Článek

Nepřipadá vám trochu divné nechat se oslavovat a vzývat fanoušky, kteří proměnili ochozy v bitevní pole a bezuzdným řáděním donutili rozhodčího dvakrát přerušit zápas?

Baník má specifické, temperamentní, početné a věrné fanoušky a já jsem nadšen z toho, že jsem mohl prožít vztah panující mezi ostravským publikem a hráči. Něco podobného jsem v českém fotbale neprožil a byl jsem rád, že mohu být u toho. A když si přáli mou přítomnost...

...tak jste jim šel poděkovat a nechat si od nich skládat hold!

To je zjednodušené, neboť toto téma by vydalo na široký rozbor a vyžadovalo by si důkladnou analýzu. Během roku mezi námi vznikla velká vazba založená na vzájemném respektu, a proto jsem cítil povinnost přijít a poděkovat jim.

Zajímavé! Vždyť bezprostředně po zápase jste tvrdil, že jejich řádění vám ublížilo! Že opakované přerušení zápasu vás zbrzdilo, neboť po vyrovnávací brance jste se rozjeli...

Ale to byla a je pravda. Přerušení hry pro nás příjemné nebylo, i když dost dobře nevím, proč k němu došlo. Prý na policejní příkaz, což nechápu, protože v té době už byl na tribuně klid.

Jenže předtím fanoušci řádili tak, že to na tribuně vypadalo spíše jako někde na válečné frontě, než na fotbalovém stadiónu!

Každá mince má dvě strany a i konflikt mezi policií a fanoušky Baníku ji zřejmě měl. Nevím a neumím odpovědět na to, kde byla rozbuška a kdo odpálil doutnák. My měli informace, že policie maří ostravským příznivcům vstup na zápas.

A vy jste tudíž po zápase šel, abyste jim vyjádřil své sympatie a dal jim najevo, na čí jste straně...

Neřekl jsem a neříkám přece, že se mně jejich chování líbilo.

Třeba jste jim děkoval i za podporu a projevy sympatií, což vedlo generalitu Baníku k tomu, aby na vaše trenérské služby uplatnilo opci i na další sezónu?

O opci se teď nechci bavit.

Proč takové tajnosti, když majitel klubu Petera prohlásil, že ji uplatní?

Dobrá, z obou stran je vůle pokračovat.

Nevaruje vás ostravská zkušenost sezón předchozích? Po úspěšném ročníku přece pravidelně následuje hluboký pád. Pak jde o historické poučení, že se něco dělalo špatně. A toto poučení musí sloužit k tomu, abychom mužstvo připravili na nastávající sezónu tak, aby bylo úspěšnější než letos.

Máte ji za úspěšnou, i když se vaši svěřenci netají rozčarováním z pádu na třetí příčku? Až do posledního utkání jsme byli nejúspěšnějším mužstvem jara a hráli o titul, takže žádné rozčarování necítím.

Jenže ze hry o ligový primát jste vypadli. Nejprve domácí remízou s Mladou Boleslaví, v sobotu nerozhodným výsledkem v Příbrami. Proč jste ligový závěr nezvládli?

Protože se nám kádr rozsypal v nejméně vhodnou chvíli. Vypadli z něho Neuwirth, Bolf a Mario Lička, fixní sestava, která měla největší podíl na úspěšných výsledcích, se rozpadla, dostali jsme se do personálních problémů. A v Příbrami se přidal i rozhodčí....

Rozhodčí?

Řídil zápas jednostranně. Škoda, ža takováto utkání rozhodují sudí, kteří nemají úroveň. A Hrubeš ji nemá! V našem fotbale jsou lepší, rutinovanější a zkušenější arbitři.

Chcete tím naznačit, že by se za jeho verdikty mohly skrývat postranní úmysly?

Ne, chci jen říci, že to prostě neumí. Ale v něm příčina není, jeli jsme do Příbrami s jasným úkolem vyhrát a měli jsme zvítězit.

I se zdecimovaným mužstvem?

Za bojovnost, nasazení i ochotu se odevzdat musím hráče chválit, i když finální fáze a zakončení mělo být samozřejmě lepší. S dobře organizovanou obranu Příbrami jsme si nevěděli rady, což se nám stalo už v českém poháru. Tentokrát nám šlo o druhé místo, na které se nám nakonec dosáhnout nepodařilo. Takže ještě zaplať Pánbůh, že se nám kádr rozsypal tak pozdě.

Neříkejte, že jste alespoň někde na dně duše nedoufal, že by se všechno mohlo nakonec v dobré obrátit, že by Sparta mohla body ztratit a ani Jablonec nemusel bodovat a vy byste na ligový primát dosáhli...

Titul jsme ztratili už v předchozích kolech. V posledním kole se dalo očekávat, že konkurenti nezaváhají a patřičnou koncentrací i výkonem si v domácích zápasech umístění a tedy i titul pohlídají.

Reklama

Související témata:
  5 : 0 Slavia - Ostrava 5 : 0 dohráno
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
  3 : 2 Jablonec - Karviná 3 : 2 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  2 : 0 Pardubice - Zlín 2 : 0 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  2 : 1 Č. Budějovice - Bohemians 2 : 1 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Plzeň - Ml. Boleslav zítra 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  Teplice - Liberec zítra 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  Hradec Králové - Olomouc zítra 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  Slovácko - Sparta zítra 18 : 00
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.