Hlavní obsah

Gólová paráda kola? Trefa "hradeckého Messiho" Pilaře

HRADEC KRÁLOVÉ

Sám nemohl uvěřit, že balón tak perfektně trefil. A navíc za hranicí šestnáctky! „Vždyť já ve druhé lize podobnou branku nedal ani jednou,“ vypadlo z jedenadvacetiletého hradeckého útočníka Václava Pilaře, jenž výstavní trefou pokořil mistrovskou Spartu. A kdyby jen to, on se uchází i o gólovou parádu kola.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Radost fotbalistů Hradce Králové Tomáše Rezka (vpravo) a Václava Pilaře.

Článek

Těžko mu může někdo konkurovat. V úvodním dějství ligového podzimu sice padlo patnáct branek, ale žádný ze střelců na hradeckého mladíka nemá.

Míčový kouzelník a bavič ve službách Slovácka Švancara dal sice dva góly, jenže rovnat se s Pilařem ani tak nemůže. Branka slávistické akvizice Kisela byla důkazem chladnokrevnosti a přehledu australského navrátilce a aplaus v Edenu vyvolala, podobné pohlazení po duši jako trefa "hradeckého Messiho" však ani ona nepředstavovala. A o všech dalších gólech premiérového podzimního kola platí vlastně totéž...

„Doopravdy, ve druhé lize jsem nedal branku zpoza šestnáctky ani jednou. Spíše ze situací ve vápně, z úniků, dorážek, standardních situací. Anebo i hlavou,“ přiznával maličký, jen 169 centimetrů vysoký útočník „votroků“, který výstavní trefou pokořil Spartu a zařídil nováčkovi tři nečekané body.

Blažek přiznal: Neměl jsem nárok

„Měl jsem dost prostoru, takže jsem si balón posunul blíž do středu šestnáctky a dobře ho trefil. Hned jsem věděl, že to bude gól,“ popisoval Pilař svou premiérovou ligovou trefu.

„Skákal jsem po míči, jenže ve vzduchu se zatočil k tyči, Neměl jsem nárok,“ uznal veterán ve sparťanské bráně Jaromír Blažek, že proti střele mladíčka v bíločerném dresu byl bez šance. A hned samozřejmě přidával, že kdyby na „votroky“ vyrukoval distancovaný kapitán Řepka, tolik volnosti a prostoru k útočení, natož pak střelbě, by rozhodně neměli.

„Pan Řepka je osobnost. Moc zkušený fotbalista, který Spartě chyběl. Těžko ale soudit, jak by zápas vypadal, kdyby nastoupil,“ hlesl uctivě Pilař. „Takhle jsme měli dost prostoru. Sparta nás nechávala hrát, což nám vyhovovalo. A navíc jsme věděli, že její fotbalové přednosti musíme kompenzovat bojovností. A my bojovali.“

Nejen za bojovnost, ale i za fotbal, který hlavně v první půli předváděli, si hradecký nováček tři body obstarané Pilařovou trefou zasloužil. „Spartu jsme porazili, ale šlo teprve o první kolo, takže je těžké soudit, jak budeme silní a zda na ligu budeme mít. Když ale budeme poctivě pracovat, když budeme bojovat stejně jako v premiéře proti Spartě, další body určitě získáme. Zvláště v tak fantastické atmosféře, v jaké se odehrávalo střetnutí se Spartou,“ zůstal i po vydařené premiéře a parádní trefě nohama na pevné zemi malý „hradecký Messi“ Václav Pilař.

Reklama