Hlavní obsah

Kolář už vévodí ligovým střelcům sám. A v Plzni vládne pohoda

JABLONEC

Sedmým gólem se plzeňský Daniel Kolář v tabulce prvoligových střelců odtrhl od spoluhráče Rezka a olomouckého Hubníka. „Co na to říct, paráda. S Rézou se moc nešpikujeme, hlavní je, že máme dost dalších lidí, kteří jsou schopni dávat góly,“ říkal tak trochu nečekaný nejlepší střelec domácí nejvyšší fotbalové soutěže po výhře Západočechů v Jablonci 2:1.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tomáš Jablonský (vpravo) z Jablonce a Daniel Kolář z Plzně.

Článek

Vede ligu se svým týmem. I tabulku kanonýrů. „To jsem nezažil,“ připomínal.  „Pohoda je ale v celém týmu,“ slovně stvrzoval to, co bylo vidět na hrací ploše. „Ale nebylo to až tak jednoduché,“ tvrdil dál s úsměvem Kolář, ač domácí toho moc nevymysleli.A jejich fandové se mohli utěšovat leda jedinečným pozadím stadionu: s Ještědem zalitým červánky a postupně mizejícím ve tmě. Stejně se v chladném večeru ztrácely i severočeské naděje na zisk bodů.

Ani nachlazení špílmachra Pavla Horvátha nezbrzdilo velkolepé tažení Západočechů. „Jsme veselí, jedeme dál,“ smál se. „Takovou pohodu jsem ve fotbale ještě nezažil,“ rozplýval se pětatřicetiletý matador. „No jo, pohoda je v celém klubu, vše je vyrovnané vše funguje,“ říkal kouč Pavel Vrba.

Jsme pořád na začátku, říká Vrba

Velkolepá jízda jeho týmu pokračuje. Už devět bodů má k dobru před druhou Olomoucí v tabulce po první bitvě devátého dějství první ligy.

„Myslím ale, že o tolik po tomhle kole nepovedeme, Sparta ukázala v týdnu, že se nevzdává, jsou tu Olomouc a Boleslav,“ zůstával obezřetný Vrba, ač si mohl jen těžko představit příjemnější rozjezd soutěže. Je už víc než jasné, že jsou ve hře o titul. „Jsme pořád na začátku. Zkusíme podzim dohrát tak, jak jsme ho začali, pak se bavme dál,“ pokračoval.

I svého bývalého nadřízeného obral při tažení tímto ročníkem soutěže. František Komňacký, jeho šéf z dob, kdy spolu táhli ostravský Baník k titulu, vyšel s Jabloncem naprázdno.

Po zápase se skoro ani nepotkali. „Ne, ne nepohádali jsme se, jen pospíchám,“ usmíval se spokojeně Vrba. „Předvedli jsme náš fotbal, hráli dobře jeden na jednoho, eliminovali jsme tlak Jablonce, hrozili jsme brejky, domácí znejistili,“ hodnotil.

Západočeši si užívají, stále v tomhle ročníku nevědí, co je prohra. A venku vlastně jen vítězí. „I na hřištích soupeřů se snažíme hrát dopředu, vycházejí nám brejkové situace,“ liboval si.

Soupeři Plzně to budou mít těžké, soudí Komňacký

„S jejich stíhačkou to budou mít všichni v lize složité, herním pojetím i skladnou týmu jsou jinde, takové rychlostní a dynamické typy nemá nikdo,“ mínil po boji Komňacký. „První půle byla od nás velmi špatná, nestíhali jsme, ve druhé jsme jakoby vyrovnali, ale vše většinou končilo u šestnáctky ztrátou nebo nepřesným centrem,“ soudil dále domácí kouč.

První díru v jablonecké obraně ještě Kolář nepotrestal. Mezi tyče se netrefil. Ale záhy hosté donutili Jablonecké k dalším chybám a Kolář po Bakošově přiťuknutí zakončil přesnou střelou a sedmým gólem sezóny, v níž vládne ligovým střelcům. „Křikl jsem si na něj a dal mi to,“ liboval si Kolář.

Málo ukázali Jablonečtí směrem dopředu. Alespoň v první půli. Publikum brblalo. Pískotem vyprovázelo svůj tým. Po přestávce se Jablonec nadechl k bezzubému náporu, byť do hry přicházeli další útočníci včetně Pekharta, který začínal na lavičce.

Plzeňští z četných brejků nejprve váhali s doražením soupeře. Až Bakoš si věděl rady, v 66. minutě pálil přesně do horního rohu a zajišťoval hostům už dvoubrankové vedení, které domácí jen korigovali.  Pavlík trestuhodně neudržel centr a Lafata pohodlně skóroval. Zbývající necelou desetiminutovku domácí k vyrovnání nevyužili. Ještě mohli inkasovat, Střihavku však vychytal Špit, podruhé střílel vedle. Impulsivní Vrba si mohl vychutnávat triumf na půdě skleslého Komňackého. „Prohráli jsme zaslouženě. Soupeř byl lepší ve všech atributech,“ uznal domácí trenér.

Hostující kouč se na tiskovce nelekl ani otázky na údajný dluh klubu a odpovídal, i když přítomní šéfové klubu se už jen nad položeným dotazem čertili. „Myslím, že příslušná slečna advokátka vychází z mylných informací, nic z toho nebude,“ reagoval Vrba s tím, že doufá, že klub se dočká i lepšího stadionu. „Ne, určitě nechceme město dostávat pod tlak, ale výsledky by k tomu měly pomoci,“ dodal Vrba.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články