Hlavní obsah

Slzák znám ze školy, utíkal jsem před ním ze třídy, vzpomínal Horváth

V 17. minutě utkání 15. kola fotbalové Gambrinus ligy Baník Ostrava-Viktoria Plzeň zavál vítr na hřiště slzný plyn, který nedlouho předtím použila policie mimo stadión, ale v jeho těsné blízkosti, proti řádícím chuligánům. K úprku do kabin zavelel plzeňský kapitán Pavel Horváth.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kapitán Plzně Pavel Horváth

Článek

Jak jste vnímal zásah slzným plynem?

Hned jsem věděl, oč jde. Slzák znám ze školy. V prváku si s ním kluci hrávali v lavicích a dvakrát nebo třikrát jsme pak utíkali ze třídy. Jakmile jsem jej na hřišti ucítil, poznal jsem, že je zle. Utíkal jsem se do šatny a křičel na pana rozhodčího, aby zápas přerušil a on to také hned udělal.

Nenapadlo vás, že to může vzít jako další z vašich nekonečných fórků?

Že jako utíkám pro nic za nic? To ne, já fakt věděl, oč jde, slzák není nic příjemného. Musel ho přece cítit i on. V této chvíli nebylo jiné řešení než okamžitý útěk do kabin.

Co jste si tam říkali?

No, musely padnout nějaké vtipy, aby neklesla nálada (šibalský úsměv). Byl jsem u rozhodčích a ti mi řekli, že za chvíli se vrátíme na hřiště. Museli jsme se udržovat zahřátí a slovo měl trenér. Vytknul nám špatné postavení, kvůli němuž jsme zpočátku měli herní problémy, Baník nás ve středu hřiště přehrával.

Minutu po návratu z kabin a zahájení hry jste vstřelili gól. Byl rozhodující?

Zřejmě ano, protože baníkovci byli z toho hodně špatní a my je až do konce k ničemu nebezpečnému nepustili. Naše hra se změnou postavení rapidně zlepšila.

V bezprostřední blízkosti stadiónu až do konce vybuchovaly dělbuchy, houkaly sirény policejních aut, zuřila pouliční válka mezi policií a chuligány. Vnímal jste to?

To přece nešlo neslyšet. Ale snažil jsem se být neustále soustředěný na míč, protože zápas to byl běhavý a my jsme druhý gól dali až nějak deset minut před koncem. Nechtěli jsme o výhru přijít nějakou hloupou chybou.

Čtyřicet bodů v prvních patnácti ligových kolech jako váš tým ještě nikdo nezískal. Rekord držela Sparta, která před deseti lety nastřádala třicet devět bodů. Co tomu rekordu říkáte?

O nějakém rekordu jsem vůbec nevěděl. Samozřejmě je příjemný. Mám radost, že pokračujeme v hezké sezóně. Bezprostředně po zápase v Ostravě je pro nás nejdůležitější, že jsme na Bazalech udělali další tři důležité body. Byli jsme lepší a určitě vyhráli zaslouženě. Naše jízda pokračuje.

Reklama

Související témata: