Hlavní obsah

S protekcí u nás mladíci počítat nemohou, říká kouč Sparty Chovanec

PRAHA

Fotbalová Sparta dává šanci mladým hráčům. Pravidelně hraje osmnáctiletý útočník Václav Kadlec, nastupuje také záložník Jakub Podaný. Za prvoligový tým si na podzim už zahráli také obránci Lukáš Hejda a Jan Krob, záložníci Pavel Kadeřábek a Ladislav Krejčí nebo útočník Lukáš Třešňák. Novou šanci dostal také Martin Zeman.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Kouč Sparty Josef Chovanec šanci mladým hráčům dává, s protekcí však počítat nemohou.

Článek

„Rozhodli jsme se jít touto cestou. Talentovaných hráčů máme několik, ale záleží na nich, jak se prosadí. Mají rovnocennou šanci. Bohužel stává se, že neunesou to, že jsou ve Spartě a hrají první ligu nebo dokonce evropský pohár. Povedou se jim dva zápasy a podlehnou pocitu, že už jsou hvězdy. Pak je musíme vrátit na zem. Třeba i tím, že jdou na čas zpátky do béčka a tam znovu musejí přesvědčit, že do áčka patří,“ tlumí hvězdné manýry mladíků generální sportovní manažer a kouč Jozef Chovanec.

Je ochoten jim prominout některé chyby pramenící z nezkušenosti, ale... „Musí hrát to, co mají a na co mají, a nemyslet si, že dovedou úplně všechno. Z toho pak pramení chyby, ztráty míče a nebezpečí pro naši branku. Můžeme něco tolerovat, ale rozhodně nemohou počítat s nějakou protekcí, protože jsou mladí,“ zdůraznil s tím, že chápe mnohem větší tlak na hráče ve Spartě ve srovnání s jinými prvoligovými kluby.

„Ale pod ním jsme všichni a unést ho je první předpoklad k tomu, aby na Letné vůbec mohli hrát,“ poznamenal.

Spousta mladých fotbalistů, kteří ve Spartě neuspěli, se nyní prosazuje v jiných prvoligových klubech. Například Kolář, Rada, Petržela nebo Střihavka v Plzni. „Mne to nepřekvapuje. Někteří odešli na přestup, několik mladíků máme na hostování, aby získávali prvoligové zkušenosti. Třeba Divíška a Jurdíka v Příbrami. Konkurence ve Spartě je silná, tlak na ni obrovský a hráči musí neustále prokazovat svoji kvalitu. Nelze čekat donekonečna, až se talent projeví a dozraje,“ vysvětlil Chovanec častou fluktuaci zejména mladých hráčů.

Reklama

Související témata: