Hlavní obsah

Za podzim se stydím, přiznal kouč brněnských fotbalistů Večeřa

BRNO

V létě byl mnohými považován za spasitele, který pozvedne brněnský fotbal vzhůru. Zbrojovka se však pod vedením trenéra Karla Večeři ocitla téměř nad propastí. V tabulce Gambrinus ligy je předposlední a tým čeká krušné jaro. „Za to, co jsme na podzim předváděli, se stydím," přiznal brněnský trenér.

Článek

"Přišel jsem k mužstvu s touhou zatraktivnit hru a vrátit diváky zpátky do hlediště. Vůbec nic z toho se bohužel nepovedlo,“ posteskl si pětapadesátiletý Večeřa a snaží se nalézt příčiny nepříznivého stavu. „V posledních letech se nedařilo tým kvalitně doplňovat. V klubu se navíc úplně zaspala práce s mládeží. Také nás postihla řada zranění. Kvůli tomu došlo v mužstvu na podzim k obrovské fluktuaci a nepovedlo se nám sestavu stabilizovat. Nezdařil se mi ani záměr oživit hráče, kteří se cítili ukřivděni, že nenastupují v základu. Čoupek, Chlup, Červinek ani Okleštěk mě bohužel nepřesvědčili,“ vypočítal.

Ani narychlo získaní zkušení borci týmu mnoho nepomohli. „Po prvotním impulsu se svezli s ostatními. Hostování prodloužíme jen Michálkovi s Rýdelem, naopak s Hudcem a Hamouzem jsme se rozloučili. Nepočítáme už ani s Dvorníkem a brankářem Lejsalem, který nepřistoupil na nabídku prodloužení kontraktu. Možná ještě odejdou i někteří další. Náhradou máme vyhlédnuty šikovné kluky ve druhé lize či v zahraničí,“ tvrdí Večeřa.

Zkušeného kouče trápí, v jaké situaci se mužstvo ocitlo. „Jsem Brňan a ve Zbrojovce jsem prožil jako hráč či trenér podstatnou část života. Je to můj klub. Nechci proto zbaběle utéct, byť jsem to již několikrát zvažoval. Udělám maximum, aby liga v Brně zůstala. Pořád jsem přesvědčený, že se mně podaří tým probudit a sestupovou příčku na jaře opustíme. Měli bychom si vzít příklad z hokejistů Komety, kteří byli loni v půlce sezóny také úplně na dně a nakonec předvedli skvělé zlepšení,“ chce se Večeřa nechat inspirovat.

Tři měsíce během zimní pauzy hodlá vyhradit tvrdé práci. „Chceme na jaře hru zrychlit a oživit. Máme taky teď dost času na to, aby se sžili starší hráči s mladíky a zlepšila se atmosféra v kabině,“ plánuje. Nepovažuje za velký hendikep, že Brňané absolvují zimní přípravu výhradně v tuzemských podmínkách. „Snad nebude extrémně mrznout. Popravdě řečeno, za podzimní výkony si zahraniční soustředění ani nezasloužíme,“ uznává.

Reklama

Související témata: