Hlavní obsah

Zítka vyrobil dva kiksy, sparťanský kouč mu ale inkasované góly nevyčítal

TEPLICE

Prokletí pokračuje. Deset let fotbalová Sparta na teplických Stínadlech nevyhrála a nesvedla to ani v zápase, kdy to nejvíc nepotřebovala. Po plzeňském zaváhání se jí přitom nabízela šance stáhnout manko na ligového leadera na pouhé dva body, jenže dost možná klíčový duel nezvládla. „I tak půjdeme za svým cílem. Máme na to ještě čtyři utkání,“ evidentně se ulevilo letenskému trenérovi Jozefu Chovancovi, že jeho celek zachránil alespoň remízu a bod.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Teplický Tomáš Vondrášek (vpravo) stíhá Léonarda Kweukeho ze Sparty.

Článek

S Pražany to už vypadalo všelijak. Po minelách brankáře Zítky, který musel mezi letenské tyče na poslední chvíli místo zraněného Blažka, prohrávali dvougólovým rozdílem a do teplické obrany bušili marně.

„Góly Zítkovi nevyčítám, byly hodně smolné. Spíš zazlívám obráncům, že po Verbířově rohu pozdě reagovali a nechali dopadnout balón na zem,“ nemínil letenský kouč Chovanec házet vinu na nešťastníka Zítku.

Tomu bylo samozřejmě po zápase všelijak. A nic na jeho pocitech neměnilo, že nakonec Spartu zachránil, když už téměř v nastaveném čase za stavu 2:2 zlikvidoval vyloženou příležitost Mahmutoviče, jenž se před ním objevil tváří v tvář. „Podržel nás,“ hájil sparťanskou dvojku Chovanec.

Brankář Sparty Daniel Zítka musel v Teplicích zaskočit na poslední chvíli.foto: ČTK/Michal Krumphanzl

„Nemohu být spokojen. Jako každý brankář, když inkasuje dva góly a nepomůže mančaftu ke třem bodům,“ kál se přesto Zítka. „Pří první brance jsem byl už v pohybu k levé tyči, přesto jsem balón málem vyrazil. Při druhé zkoušel Pekhart míč odkopnout, ale nepovedlo se mu to, takže Mahmutovič mě prostřelil,“ líčil okamžiky, kdy sparťanskou lavičku obcházela hrůza.

Tahy, které Chovancovi vyšly

Jenže i v kritické situaci se Pražané zvedli. Chovancovi vyšla střídání i pozměněné rozestavení, takže zásluhou střídajícího Pekharta a Keriče zachránil jeho tým alespoň remízu. V dostizích za titulem obrovsky důležitou.

„Pozitivní, že jsme se vzchopili a bod urvali. Po psychické stránce je to určitě lepší, než o dva góly vést a pak jen remizovat,“ narážel brankář Zítka na kolapsy vedoucí Plzně.

Lavička Sparty - zleva kouč Jozef Chovanec, asistent Jan Kmoch, trenér Martin Hašek a vedoucí týmu David Simon.foto: Právo/Milan Malíček

„Podařilo se nám zápas otočit a za naším cílem kráčíme dál,“ byla patrná úleva i na Chovancovi.

Plíšek před jedenácti statečnými smekl

Z jeho teplického kolegy Jiřího Plíška pak úleva a spokojenost doslova sálala. Ráno klubové vedení oznámilo, že po sezóně končí, pár hodin na to uhrál s favorizovanou Spartou remízu.

„Ve skrytu duše jsem věřil, že by tohle oznámení mohlo hráče nabudit a nakopnout.  Nemýlil jsem se, zvládli zápas až obdivuhodně,“ přiznával a pro výkon zraněními a kartami zdecimovaného týmu měl jen slova chvály.

„Zůstalo mi jen jedenáct statečných.  Obdivuhodné, jak k utkání přistoupili, bojovali a zápas zvládli,“ rozplýval se Plíšek nad mančaftem, na jehož lavičce náhradníků seděli samí nezkušení mladíci a přesto uhrál v duchu tradice s favorizovanou a za tiulem finišující Spartou remízu.

Reklama

Související témata: