Hlavní obsah

Ústí - Sparta 1:3Sparta nakonec blamáž s Ústím nepřipustila, titul však odevzdala Plzni

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Jindráček 1 : 0
37. Pekhart 1 : 1
50. Kweuke 1 : 2
57. Pekhart 1 : 3

TEPLICE

Jako by jim nestačilo, že ztrácejí mistrovský titul. Fotbalistům Sparty celý poločas hrozilo, že padnou na hřišti posledního a sestupujícího Ústí nad Labem... Letenští nakonec blamáž nepřipustili a vyhráli 3:1, titul však odevzdali jásající Plzni. Útočník Pekhart zabojoval alespoň o korunu krále střelců a dvěma góly se kolo před koncem dotáhl na svého jabloneckého kamaráda Lafatu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sparťan Tomáš Pekhart se trefil dvakrát.

Článek

Jakmile se Sparta blíží ke Stínaldům, na malér má zaděláno. A je jedno, že domácími nejsou pro ni neoblíbené Teplice, ale sestupující poslední Ústí...

Důležitou postavou úvodních minut byl letenský kapitán Řepka. Nejprve mohl dát po rohovém kopu netradičně nohou gól, ale pohotový brankář Vorel mu radost pokazil. A prakticky z protiútoku hodil Dvořák dlouhý aut, Řepka ho ve vápně podskočil a Jindráček v 7. minutě s pomocí odrazu o tyč překonal Blažka.

To byl šokující začátek a zmatkujícím sparťanům nepomohlo ani hlášení, že Baník vede v Plzni 1:0. O chvilku později se musel Blažek vytáhnout proti dvěma tutovkám najednou - lapil střely Veverky i Jindráčka.

Sparta vůbec nepřipomínala mužstvo, které je ještě ve hře o obhajobu titulu. Již ve 30. minutě šel ze hřiště Kerič a nastoupil Kweuke, který po dlouhé době začal jen na lavičce. Paradoxně až ve chvíli, kdy na ukazateli bliklo, že Plzeň už vede 2:1 a za tohoto stavu tedy třímá mistrovský pohár v rukou, hosté vyrovnali. Ústí se dožadovalo ofsajdu, ale hrálo se dál. Podaný odcentroval a Pekhart se jemnou hlavičkou přiblížil na jediný gól k jabloneckému Lafatovi, vedoucímu muži tabulky střelců.

Sparta mohla nakonec do přestávky i vést, jenže Kweuke neuvěřitelně zazdil brejk se Sionkem na jediného obránce.

Na začátku druhé půle sparťani předvedli přece jen jiný nástup než v poločase prvním. Podaný nejdříve trefil tyč a v 51. minutě už hosté vedli. Kweuke si naběhl na pas Kladrubského, přetlačil obránce Džubana a sám před brankou zblízka propálil Vorla pumelicí, při níž šlo gólmanovi o zdraví...

Jen u toho ovšem nezůstalo. Kweuke uvolnil ve vápně Podaného, ten ještě vylepšil pozici pro Pekharta a kanonýr dne se v tu chvíli sedmnáctým zásahem vyrovnal Lafatovi. O deset minut později ale hlasatel oznámil, že Plzeň už vede nad Ostravou 3:1. Sparťanům tak bylo jasné, že veškeré jejich snažení přijde definitivně vniveč.

FK Ústí nad Labem - Sparta Praha 1:3 (1:1)
Branky: 7. Jindráček - 37. a 57. Pekhart, 51. Kweuke. Rozhodčí: Kocourek - Teuber, Urban. ŽK: Vrtělka, Džuban - Brabec, Podaný, Kladrubský, Matějovský. Diváci: 2028.
Ústí nad Labem: Vorel - Polák, Džuban, Valenta, Dvořák - Vrtělka - Stožický, Lamešič, Jindráček, Volek (81. Holek) - Veverka (74. Krbeček). Trenér Svatopluk Habanec.
Sparta: Blažek - Kladrubský, Brabec, Řepka, Pamič - Vacek - Sionko (90. Pavelka), Kerič (30. Kweuke), Matějovský, Podaný - Pekhart. Trenér Jozef Chovanec.

Reklama

Související témata: