Hlavní obsah

Pohár spadl na tartan, Horváth si plácal na břicho, aneb i tak slavila Plzeň titul

PLZEŇ

Mistrovské pódium sice v Plzni na tartanovém oválu nachystali, neboť v titul skálopevně věřili, po celých devadesát minut duelu s Ostravou ho však cudně skrývali pod modrobílou plachtou. A když Horváth a spol. Baník porazili a spanilou jízdu za titulem dokonali, raději ho obehnali plotem, aby nadšení fanoušci, jichž bylo samo sebou hřiště okamžitě plné, své hrdiny ze samého nadšení neumačkali. Zvláště, když Horváth ještě před korunovací řádil... S vázou naplněnou až po okraj pivem i proprietami a tričky házenými mezi diváky!

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radost plzeňských fotbalistů ze zisku titulu neměla mezí.

Článek
Fotogalerie

A co teprve když došlo na dekorování, co když Limberský, Ďuriš, Rezek, Jiráček a spol. začali přebírat z rukou svazového předsedy Ivana Haška a šéfa profesionálního fotbalu Ivo Lubase zlaté medaile. Pochopitelně v černých čapkách a bílých tričkách, na nichž se skvělo, že Viktoria Plzeň je mistrem. Po Spartě, Slavii, Liberci a Ostravě pátým v historii samostatné české ligy. A navíc v roce, kdy jejich Viktoria slaví stoleté jubileum.

Radost plzeňských fotbalistůfoto: Právo/Jan Handrejch

Na podiu hráči tančili, křepčili, hlavně však nedočkavě svírali hrdla lahví šampaňského, aby je mohli odpálit ve chvíli, kdy kapitán Pavel Horváth, dekorovaný zlatou medailí samozřejmě za bouřlivého aplausu diváků jako úplně poslední, převezme obrovský pohár pro šampióna.

I s takovou postavou se dá vyhrávat, řval Horváth

A pochopitelně zvedne triko a výmluvně si poklepe na břicho, aby to kouč Vrba dobře viděl. "V posledních třech týdnech jsem toho moc nenatrénoval, takže jsem malinko přibral. Chtěl jsem tudíž trenérovi naznačit, že i s takovou postavou se dá vyhrávat," smál plzeňský dirigent na celé kolo.

Plzeňské milníky na cestě za titulem
1911 - Založen fotbalový klub Viktoria Plzeň
1926 - Viktoria Plzeň se stává mistrem českého venkova, o rok později prvenství opakuje
1932 - Viktoria Plzeň se objevuje na ligové scéně
1935 - První a poslední účast v kdysi tolik populárním Středoevropském poháru. Vikt. Plzeň vypadla v 1. kole s Juventusem Turín po domácí remíze 3:3 a prohře 1:5 v italské odvetě
1948 – Klub postupně mění název na Sokol Viktorii, Sokol Škoda, Sokol ZVIL, Spartak Leninovy závody, Škoda, od roku 1992 se vrací k názvu FC Viktoria
1971 – Viktoria Plzeň vyhrála Český pohár a jako poražený finalista Československého poháru se dostala do evropského Poháru vítězů pohárů. V něm podlehla v prvním kole Bayernu Mnichov v domácím zápase před návštěvou 28 tisíc diváků 0:1, v odvetě pak prohrála dokonce 1:6. Za Bayern nastoupili takoví velikáni, jako Beckenbauer, Schwarzenbeck, Breitner, G. Müller, U. Hoeness
2010 – Viktoria Plzeň se stala vítězem Českého poháru, v 3. předkole Evropské ligy vypadla s Besiktasem Istanbul po výsledcích 1:1 a 0:3. V premiérovém ročníku tuzemského Superpoháru podlehla Spartě 0:1.
2011 – V roce stého výročí porazila Viktoria Plzeň v předposledním  ligovém kole doma B. Ostrava 3:1 a poprvé v historii slaví mistrovský titul.

Na pódiu mu však na zarostlé tváři úsměv zmrzl. Trenér si počkal a jeho pomsta byla sladké. Recesistu Hrovátha skropil od hlavy k patě gejzírem šampaňského. Pochopitelně i na výraz vděku za všechno, co pro jeho mužstvo v průběhu sezóny odvedl.

Ti odložení dokázali své kvality, jásal Vrba

"Ten dík patřil nejen jemu, ale všem hráčům, které jsem v Plzni měl. Kádr, který se tady sešel, je velice silný. Hráči, kteří nebyli pro jiné kluby dost dobří, tady dokázali své mimořádné kvality," oceňoval trenér Pavel Vrba tažení svých svěřenců a někde v skrytu duše i na pódiu doufal že zapomenou na slib, který jim dal.

Titul se musí oslavit. Manažer Plzeňských pivovarů Jan Kovář se napil pořádně, trenér Viktorie Pavel Vrba jen decentně.foto: Právo/Jan Handrejch

"Nic takového, svého trenéra si samozřejmě ostříháme. Všichni a pěkně dohola," vyváděl ho z omylu Jan Rezek pokuřující mistrovský doutník a naslouchající, jak Štruncovými sady zní píseň We are the champions.

Stejně jako Real. Pohár skončil na zemi

A nikomu nevadilo, že slunečnou oblohu vystřídaly při korunovaci mraky, z nichž se na křepčící klubko spustil déšť. Alespoň měli omluvu, proč pobořili piedestal s nápisem Mistr Gambrinus ligy a proč jim nakonec po vzoru velkých světových mančaftů s Realem Madrid či amsterodamským Ajaxem v čele spadl na červený tartan obrovitý mistrovský pohár.

Neponičil se však, takže hráči s ním pádili do klabin, zatímco fanoušci si na památku odřezávali kousky trávníku. Na stadionu mistra se totiž hrál poslední ligový zápas, neboť teď přijde na řadu rozsáhlá rekonstrukce celého svatostánku.

Trenér moc neslavil. Bál se o řidičák

"Já s hráči slavit nebudu, to se ani nepatří. Měli náročný rok, takže ať si užijí," nechával trenér Vrba oslavám volný průběh a ani z pohárů s přetékajícím šampaňským a pivem si moc nenahýbal.

Madridském Realu upadl pohár pod autobus, fotbalistům Plzně jen na tartan.foto: Právo/Jan Handrejch

"Nejraději bych zůstal jen u kafe a chlebíčků, ale něco upít musím. Ovšem decentně, protože už ráno jedu domů do Havířova a nerad bych přišel o řidičák. Zabilo by mě, kdybych se měl sem a tam plácat vlakem," přiznával trenér nového mistra.

"A to my zase slavit budeme. Vzal jsem si sebou oblečení na tři dny, kdy nepřijdu domů," potvrzoval Rezek, že oslavy budou hodně bouřlivé. Na stadiónu, poté na náměstí s fanoušky, mezi něž dovezl Gambrinus promptně čtyři tisíce piv, pak na tahu městem.

"A hned tak nebudou mít konce," připojoval se Pavel Horváth. "Vždyť dvě uplynulé sezóny v Plzni patřily k nejlepším v mém životě, titul je pak největším úspěchem. Snad jedině první start za reprezentaci, zápas Ligy mistrů v dresu lisabonského Sportingu proti Realu Madrid se s ním dají srovnat," rozplýval se a přiznával, že dojetí a euforii nakonec podlehl víc, než se na jeho věk sluší.

Reklama

Související témata: