Hlavní obsah

Natland nevylučuje žaloby. Slavia utrácela peníze, které ještě ani nevydělala

PRAHA

Z nejhoršího by měla být fotbalová Slavia venku. Profesionální licenci nakonec získala a nový většinový vlastník se dal do díla, aby se již v příští sezóně mohl starat hlavně o sportovní stránku. Společnost Natland Group zároveň dokončuje forenzní audit a nevylučuje, že v souvislosti s nedávným hospodařením klubu mohou padnout i žaloby. Na některé podezřelé transakce už noví majitelé narazili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Fanoušci fotbalové Slavie

Článek

Vyhodnotili si předem míry rizika, přesto je stav krachujícího klubu poněkud zaskočil. „Ne že by mě to překvapilo. Situace ve Slavii však byla ještě o něco horší, než jsme čekali,“ líčí Josef Vojta, investiční ředitel společnosti Natland Group, která klub zachránila a pracuje na jeho trvalé stabilizaci.

Za faktického minulého vlastníka Slavie je považován kontroverzní podnikatel Petr Sisák. Objevila se podezření, že klub byl vytunelován. Teď má forenzní audit odkrýt, zda nedocházelo k úmyslnému poškozování Slavie.

Další důležité jednání probíhá v Londýně

„Audit ještě není konce. Jedno základní poselství však už známe. Některé smlouvy či procesy klub dlouhodobě zatěžovaly. Utrácely se tady peníze, které Slavia ještě ani nevydělala. Je těžké dokázat, zda to vzniklo z neznalosti, nebo šlo o záměrné poškození klubu. Pokud budeme přesvědčeni o druhém případu, vyvodíme z toho konkrétní právní důsledky,“ pohrozil Vojta i žalobami.

Natland drží majoritní balík 51% akcií Slavie, 33% získal bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček, 16% má bývalý vlastník společnost ENIC. Britové přitom tvrdí, že byli vyautováni podvodem a majoritu ve skutečnosti nikdy neztratili. Navíc požadují po Slavii splacení dluhu přes 100 miliónů korun.

„S ENIC jednáme přímo v Londýně a obě strany uzavřely gentlemanskou dohodu, že dokud nebude jednání skončeno, nebude je ani jedna ze stran komentovat,“ opakuje Lubor Svoboda, výkonný ředitel Natlandu.

Fotbalisté Slavie se radují, jejich klub bude zachráněn.foto: Právo/Petr Hloušek

Hašek o dluhu 100 miliónů neví, Natland ho uznává

Šéf fotbalového svazu Ivan Hašek a zároveň předseda licenčního tribunálu, který nakonec Slavii licenci dodatečně udělil, překvapivě tvrdil, že o dluhu 100 miliónů není ČMFS nic známo. Noví majitelé potvrzují, že závazek pochopitelně existuje.

„Je zanesen v účetních knihách Slavie. Podle toho k němu přistupujeme,“ přikyvuje Svoboda.

Rozpočet „nové“ Slavie na sezónu má být 80-100 miliónů korun. ENIC se tedy domáhá částky, která bude muset klubu vystačit na jeden rok. „Rozhodl o tom soud v Anglii a rozsudek zatím není soudně vykonatelný v České republice. Zatím to tedy ani nemůžeme zaplatit. Až se tak stane, budeme to řešit,“ slibuje Vojta.

Petrouš zůstane trenérem

Natland ujišťuje, že bere Slavii jako dlouhodobou investici. Chce vést klub k pragmatismu, takže neslibuje žádné miliónové zahraniční posily. „Šanci budou dostávat hlavně talentovaní odchovanci, kterých má klub dost,“ poukazuje Vojta.

Generální ředitel Miroslav Platil s tím počítá. Také proto by měl zůstat stávající realizační tým v čele s trenérem Michalem Petroušem, pod jehož vedením sešívaní na jaře předváděli navzdory tristním podmínkám vynikající fotbal.

Jisté je, že kariéru končí brankář Vaniak a do Austrálie se vrací kapitán Kisel. „Jinak jsme všem hráčům, jimž končí smlouvy, nabídli jejich prodloužení. Za milión korun máme opci na útočníka Pospěcha, který se nám určitě vyplatil. Zájem zvenčí samozřejmě může být o Čelůstku, Černého či Hanuše, kteří jedou na mistrovství Evropy jedenadvacítek. Uvidíme, jak se jim šampionát podaří,“ avizuje Platil.

Reklama

Související témata:
  5 : 0 Slavia - Ostrava 5 : 0 dohráno
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
  3 : 2 Jablonec - Karviná 3 : 2 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  2 : 0 Pardubice - Zlín 2 : 0 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  2 : 1 Č. Budějovice - Bohemians 2 : 1 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Plzeň - Ml. Boleslav zítra 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  Teplice - Liberec zítra 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  Hradec Králové - Olomouc zítra 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.