Hlavní obsah

Damková se loučila se slzami v očích. V Boleslavi měla i vlastní kotel

MLADÁ BOLESLAV

Rozhodčí hlavní hvězdou zápasu? To je v českých poměrech rarita. Na Městském stadiónu v Mladé Boleslavi se ale před utkáním i po něm nejvíce tleskalo Dagmar Damkové. Duelem domácích proti Slovácku uzavřela svoji šestnáctiletou soudcovskou kariéru. A na rozloučenou jí aplaudoval i její osobní kotel.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Sudí Dagmar Damková řídila v neděli svůj poslední zápas, poté co se stala členkou Komise rozhodčích Evropské fotbalové unie UEFA.

Článek

Už půlhodinu před zápasem zhruba dvacítka mužů a žen ve žlutých dresech sudích s rozhodcovskými praporky začala zpívat „Rozvíjej se poupátko“ a skandovat „Dáša, Dáša“. Damková se svými asistenty se právě vyrazila rozcvičovat ke svému 45. a poslednímu ligovému utkání, svým fanouškům se uklonila a zatleskala.

Diváci jí i zazpívali

„To byli kolegové z nižších soutěží a holky, se kterými jsem byla na finále Ligy mistrů. Strašně mile mě překvapili, vůbec jsem o nich nevěděla,“ vyprávěla Damková. „Takové loučení už asi žádný rozhodčí mít nebude, měla jsem slzy na krajíčku. Byla jsem ráda, že to bylo zrovna tady v Boleslavi,“ přiznávala rozhodčí, jíž Jarek Nohavica ve své písni označil za růži mezi trním.

Sudí Dagmar Damková řídila v neděli svůj poslední zápas, poté co se stala členkou Komise rozhodčích Evropské fotbalové unie UEFA.foto: ČTK/Radek Petrášek

Ještě před úvodním hvizdem obdržela květiny a věcné dary od zástupců boleslavského klubu a místopředsedy Fotbalové asociace ČR Jindřicha Rajchla, pak už s přehledem a často i s úsměvem na rtech odřídila jinak nepříliš pohledné utkání před 2614 diváky.

„Snažila jsem si to užít, jen jsem zrovna oběma kapitánům říkala, že většinou hraju bez karet a dneska jich bylo sedm. Tak mi říkali, že to asi muselo být se vším všudy,“ usmívala se.

Rolko si chtěl měnit dres

Hráči k ní po zápase jeden po druhém chodili a loučili se. „Byli fantastičtí. Hlavně Adrian Rolko, ten si chtěl měnit dres. Tak jsem mu říkala, že s tím nemám problém,“ smála se.

Po něm jí „žlutý kotel“ vytvořil na cestě do kabin uličku, přidali se k němu i domácí hráči, zatímco Damková si plácala s fanoušky podél plotu kolem hřiště. „Jeden mi říkal, že normálně po rozhodčích hází rajčata, ale mně tleská. To jsem měla zase na krajíčku,“ přiznávala šestatřicetiletá Damková.

Po chvíli se ocitla i nad hlavami svých kamarádů z řad rozhodčích, když ji několikrát vyhodili do vzduchu. „Je to zvláštní pocit, že už nic takového nebude,“ vykládala se smíšenými pocity.

Chybět bude i trenérům

„Byla příjemným zpestřením, odváděla vysoce nadprůměrné výkony, což potvrdila i dneska. Je škoda, že odchází, nejen proto, že je ženou, ale i pro své výkony a kvůli tomu, jaký měla respekt u hráčů,“ mrzel odchod jediné ženské sudí v nejvyšší české soutěži i kouče Slovácka Miroslava Soukupa.

Po osmi letech v první lize se tak uzavřela Damkové kariéra, v níž pískala finále ženského mistrovství Evropy, olympijských her i Ligy mistrů, nyní se bude věnovat povinnostem v rozhodcovské komisi UEFA. „Ale nejhezčí vzpomínky budu mít asi právě na tenhle konec,“ ujišťovala a opět nevyloučila ani kandidaturu na předsedkyni Fotbalové asociace ČR.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články