Hlavní obsah

Gólman Rada vyrobil dvě fatální minely a zařízl Duklu jako nemluvně

PRAHA

Neskutečné, jaké fatální chyby dokázal brankář Filip Rada vyrobit. Svou Duklu v duelu s Plzní doslova pohřbil. Zařízl ji, jako nemluvně. Za bezgólového stavu naservíroval balón plzeňskému Jiráčkovi, pro něhož nepředstavovalo problém trefit ze dvou kroků prázdnou bránu, v momentě, kdy se po změně stran a Hanouskově trefě Pražané tetelili nadějí, že by obhájci titulu přece jen mohli cestu za vítězstvím zkomplikovat, Rada úlet zopakoval. „Kardinální chyba a zlomový moment celého utkání,“ obracel oči v sloup kouč ligového nováčka Luboš Kozel.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Brankář Dukly Filip Rada se marně snaží zabránit první brance, kterou vsítil Petr Jiráček z Plzně (vpravo).

Článek

Vyrobit dvě fatální chyby během devadesáti minut, to se na ligové scéně hned tak nevidí. Syn exreprezentačního trenéra Petra Rady, téměř sedmadvacetiletý Filip hájící bránu ligového nováčka z Julisky to však svedl. Nejprve vybídl ke skórování plzeňského Jiráčka, ve druhé půli naservíroval snad ještě ideálnější příležitost Kolářovi s Ďurišem. A Dukla samo sebou pykala.

„Jasně, moje chyba,“ přiznával a v šatně se spoluhráčům omlouval. Za první i druhý gól, pod nímž zanechal svůj autogram.

Brankář Dukly Filip Rada se marně snaží zabránit čtvrtému gólu, akci sleduje David Limberský z Plzně. foto: ČTK/Zbyněk Stanislav

„Při prvním na mě letěl lehký balón, já couval dozadu a nechtěl jsem, abych skončil za čárou a Plzeň kopala roh. Zkusil jsem zabrzdit, jenže mě to uklouzlo a míč jsem pustil,“ popisoval mladý Rada svou první fatální minelu. „Ještě jsem doufal, že poblíž bude některý ze spoluhráčů a balón odkopne. Jenže bohužel...“

U jednoho úletu však nezůstalo. Když po změně stran střídající Hanousek snížil, odložila Dukla na pár minut přehnaný respekt a strach ze soupeře. Opravdu ale jen na pár minut, protože Rada ji pohřbil podruhé. Místo odkopu od brány naservíroval ideální příležitost Kolářovi s Ďurišem, kteří jí samozřejmě nepohrdli. Třetí gól vstřelili a bylo vymalováno.

„Myslel jsem, že si pro balón jde Gedeon, ale namísto něho tam byli dva Plzeňáci,“ třeštil i Rada oči, co se to vlastně děje. „Ale rozhodně to nebylo tím, že by mě první chyba nějak poznamenala či vykolejila,“ bránil se, že by byl z úletu zdeptaný.

„Naše hra je sice založena na rozehrávce zezadu, v níž má i Rada svou roli, ale pravidla máme jasně nastavená. V takové situaci prostě rozehrávat balón nemá,“ vyčítal trenér Kozel svému svěřenci druhou minelu. „První chybu bych ještě omluvit dokázal, ale pro druhou pochopení nemám,“ pravil kouč Dukly rázně.

O tom, zda dvě hrubice vyrobené během devadesáti minut budou stát brankáře Radu místo v sestavě, však spekulovat nechtěl. „Uvidíme, jak na tom bude. Loni chytal ve druhé lize výborně, sedmnáctkrát udržel čisté konto a výrazně nám k postupu pomohl. Tohle byl první zápas, který mu nevyšel,“ přemýšlel Luboš Kozel.

„Neřeším to, bude záležet na trenérovi. Jsem rád, že chytám ligu a rozhodně se nenechám rozhodit,“ nepřipouštěl si mladý Filip Rada, že by ho dvě fatální minely nějak rozhodily či poznamenaly. „V přípravce i žácích jsem zažil mnohem horší zápasy,“ snažil se žertovat.

Reklama