Hlavní obsah

Sparťany čeká ve Španělsku bratrovražedná řež, míst je málo a dravců moc

PRAHA

Dočkali se příjemného španělského teplíčka a úterním dopoledním tréninkem v Montecastillu zahájili herní soustředění. Na žádné velké kochání však fotbalisté Sparty nemají čas. Středečním duelem s Lechem Poznaň vzplane nemilosrdná bitva o místa v základní sestavě pro jarní část sezóny, v níž Letenští chtějí šestibodový náskok po podzimu proměnit v zisk mistrovského titulu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Jarošík se jako jeden z mála sparťanů o své místo v základní sestavě obávat nemusí.

Článek

„Nemáme tolik hráčů jako Sparta, která může postavit dvě jedenáctky,“ postěžoval si minulý týden František Straka, kouč konkurenční Slavie.

Letenští se sice v zimě rozloučili s Řepkou a Blažkem, ti už ovšem od osudné porážky s Vasluí stejně nenastupovali. A po nákupu trojlístku posil Holek, Vaclík, Přikryl a zařazení dalších mladíků z vlastní líhně vytvořila Sparta kádr, jehož kvalitu a šíři jí může domácí konkurence jen závidět.

Během lednových zápasů v Praze si tak nový realizační tým pod vedením Jaroslava Hřebíka mohl opravdu dovolit kádr rovnoměrně rozdělit na dvě mužstva tak, aniž by se poznalo, které z nich je „áčkové“ a které „béčkové“. Některé posty jsou momentálně až ztrojené.

Šestadvacet sparťanů v bitvě o 11 míst
Brankáři: Švenger, Vaclík, Zítka
Praví obránci: Kušnír, Vidlička, Jánoš
Stopeři: Jarošík, Zápotočný, E. Brabec, J. Brabec
Leví obránci: Pamić, Frýdek
Praví záložníci: Sionko, Mareš, Kadeřábek
Střední záložníci: Matějovský, Holek, Hušbauer, Grajciar, Folprecht
Leví záložníci: Krejčí, Juhar
Útočníci: Kweuke, Slepička, Kerić, Přikryl
Doma zůstali mimo jiné Kadlec, Hušek či Abena.

Problémem byla už jen nominace na soustředění

Tuhou bitvu o jedenáct míst ve Španělsku svádějí tři brankáři a 23 hráčů do pole. A to ještě doma zůstali zraněný útočník Kadlec, který již druhý rok figuruje ve stovce největší fotbalových talentů světa, Hušek, jenž měl na začátku sezóny pod palcem post defenzivního záložníka, nebo Kamerunec Abena, v němž trenéři navzdory jeho lehkovážnosti stále vidí velký potenciál.

„Bylo těžké vybírat, koho necháme doma. Každé jméno jsme si museli pořádně vyargumentovat,“ přiznává první kouč Martin Hašek, že tlačenice v kádru je veliká.

Sparta přitom žádné velké zeštíhlování neplánuje. „Nedá se vyloučit, že někdo ještě odejde na hostování. Momentálně s tím ovšem nepočítáme. Na jaře chceme získat titul a také zachránit druhou ligu, takže se prohloubí spolupráce s béčkem,“ avizuje Hašek.

Na tradiční opory se tlačí i mladíci jako Martin Frýdek junior.foto: Vlastimil Vacek

Na herní revoluci je ještě času dost

Jedničkou mezi tyčemi bude buď Švenger, nebo Vaclík. Osu týmu pak vytvoří stoper Jarošík, záložník Matějosvký a bude-li mít odpovídající kondici, tak zřejmě i útočník Kweuke. Většina ostatních postů je stále hodně otevřenou záležitostí.

Až ve Španělsku se má rozhodnout, jestli bude Sparta na jaře preferovat rozestavení s jedním, nebo se dvěma hrotovými útočníky. „Není to tak, že bychom měli určené rozestavení a podle toho řešili hráče. Naopak. Podle hráčů, kteří budou mít formu, určíme rozestavení,“ poukazuje Hašek.

Nelze však počítat s tím, že by se Hřebíkova Sparta hned na jaře prezentovala převratně odlišným herním stylem. „Pan Hřebík nám řekl, abychom se v prvních soutěžních zápasech nesnažili za každou cenu styl hry nějak měnit. Postupně bychom k němu však měli přidávat něco navíc, třeba větší presink a další věci,“ říká kapitán Marek Matějovský.

Reklama

Související témata: