Hlavní obsah

Sešívaní vzývají Kanáry, Zbrojovka zase kupce, který by Brno spasil

PRAHA

Všichni už jsou v teple, tak hurá za ním. Fotbalisté Slavie se nemohou dočkat, až v sobotu brzy ráno naberou kurs Kanárské ostrovy. Před odletem na herní soustředění však ještě na umělce v mrazivém Edenu sehráli přípravný zápas s druholigovou Zbrojovkou Brno. V duelu týmů, které momentálně jen hořce vzpomínají na nedávnou slávu, vyhráli Pražané těsně 2:1.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kouč František Straka na tréninku Slavie

Článek

Slavia zatím v přípravě jen jednou vyhrála, před týdnem porazila třetiligové Pardubice. Druhé vítězství jí ve středu přisoudily parádní trefy Nitrianského a Hurky.

„Je to jen příprava, ale výsledky v ní většinou hodně napoví. Zrovna loňskou zimu jsme pod Míšou Petroušem téměř všechny zápasy vyhráli – a dobrá forma se odrazila i v jarní lize,“ poukázal zkušený útočník Stanislav Vlček. Naopak v létě pak červenobílí nevyhráli ani jednou – a podzim byl bídný, jsou po něm na desátém místě tabulky.

Teď už se všichni slávisté těší na teplé klima Gran Canarie. „Prali jsme se s přemrzlou umělkou. Doufám, že své první trefy za Slavii jsem si nechal na Kanáry. A hlavně na ligu,“ usmál se útočník Milan Škoda, zimní posila z Bohemky.

Produktivitu musí červenobílí vyléčit především. Jejich nejlepším střelcem je po podzimu Pospěch s pouhými třemi góly. „Máme dva nové útočníky, Škodu a Böhma. Věřím, že až se s mužstvem sehrají, budou platní. To všechno doladíme až na Kanárech,“ doufá asistent Petr Vrabec.

Hlavní kouč František Straka zhodnotit zápas odmítl. Možná tak mlčením reaguje na plány vedení, jež chce v létě tak jako tak přivést do Edenu nového trenéra.

Bitvy Brna se Slavií bývaly ozdobou první ligy. Teď jim na čas odzvonilo...foto: ČTK/Igor Šefr

Situace Zbrojovky není komfortní

Ještě v roce 2008, když sešívaní slavili svůj první ze dvojice posledních titulů, skončilo Brno v Gambrinus lize čtvrté pět bodů za Slavií a jen horší bilance vzájemných zápasů s třetím Baníkem Ostrava mu dala stopku do pohárové Evropy. Klubový bos Roman Pros tehdy začal mluvit o Lize mistrů...

Současnost slavné Zbrojovky je zoufalá. Po podzimu je v tabulce druhé ligy třetí od konce, šest bodů nad hranicí sestupu. Petr Čuhel je od letního pádu z nejvyšší soutěže po Reném Wagenrovi a Róbertu Kafkovi již třetím trenérem. Dlouho nevydrželi ani bývalí hráči. Richard Dostálek skončil koncem října jako sportovní ředitel, ani Marek Zúbek už není vedoucím týmu.

„Jsme v Edenu, a tak si dovolím použít formulaci, že situace Zbrojovky není právě komfortní,“ usmál se hořce sportovní ředitel Zdeněk Kudela v narážce na známou větu Vladimíra Lešky, bývalého šéfa Slavie.

Probíhají jednání s potenciálním novým majitelem

Také Brno teď akutně hledá nového vlastníka, který by fotbal ve druhém největším městě v republice spasil. „Jsem manažer, takže mi nepřísluší případné vlastnické změny komentovat. Od pana Prose však mám zprávu, že v pondělí začala jednání se subjektem, který by se mohl stát novým majitelem klubu. Pokud se dohodnou, měla by se situace Zbrojovky diametrálně zlepšit,“ doufá Kudela.

Brněnský klub dnes prohlásil, že se o koupi zajímá podnikatel a bývalý gólman Jaroslav Přeček, který se podílel na založení Nadace fotbalových internacionálů. "Jednání budou ještě pokračovat, ale na dnešní schůzce v Praze dostaly podmínky prodeje a koupě konkrétní obrysy," uvedla Zbrojovka v prohlášení.

Klub se musí v první řadě zachránit ve druhé lize a přežít. „Jaro bude moc těžké. Víme, že třeba poslední béčko Sparty se chce zachránit za vydatné podpory z áčka. Uděláme však maximum, abychom to zvládli.“

Potenciál na pozvolný návrat do nejvyšší soutěže přitom podle ředitele Zbrojovka stále má. „Brno není Praha, mužstvo musíme vystavět na Brňácích. Mládež tady vždycky byla dobrá. Chce to navázat na dobu před čtyřmi, pěti lety, kdy se ke slovu dostali Kaloudové, Holkové, Mazuchové a jim podobní. Podmínky pro fotbal jsou v Brně stále vynikající, jen se to teď nějak dostalo do útlumu,“ neztrácí Kudela naději.

Reklama