Hlavní obsah

Fotbalové kluby pokračovaly v boji o diváka

PRAHA

Tribuny naplněné k prasknutí. To je cíl, či spíš sen každého fotbalového klubu. Celky nejvyšší domácí soutěže využily přestávky před nadcházejícím ligovým ročníkem a pokračovaly v dřívějších snahách přiblížit arény standardu obvyklému v zahraničí. Někde se přidávaly nové tribuny, jinde se zastřešovalo či měnily sedačky.

Foto: Archiv

Fotbalové kluby chtějí přilákat co nejvíc diváků.

Článek

Projekt Stadióny 2003 sice již dávno vypršel, přesto české stadióny mnohdy nadále připomínají staveniště. V některých případech tak kluby dohání resty z minulého projektu, který vyhlásil fotbalový svaz koncem minulého století, ale někde se již naopak připravují na ten nový s pracovním názvem Stadióny 2010.

Ten bude vyhlášen zřejmě už na podzim. "Jeho vznik je nutný, pokud chceme reagovat na nové trendy, které vybavenost stadiónů přináší. Před sedmi lety, když vznikal minulý projekt, ještě řada věcí nebyla vůbec známa," vysvětluje šéf svazové komise přes stadióny Josef Dráb, proč modernizace arén nekončí.

Kapacita už nebude nedostatkem

Na většině z nich už by v budoucnu neměla být největším nedostatkem kapacita, i když to zůstává stále největším minusem zdejších stánků. "V letošním roce je požadováno, aby na stadiónech bylo minimálně čtyři tisíce míst pro sedící diváky," připustil činovník, že ani letos ještě nebudou kluby bezpodmínečně nuceny, aby se přiblížily ke kdysi proklamované metě osmi tisíc.

Ale minimální počet diváků nabízí už jen hrstka klubů. Podmínku bez potíží naplní i oba nováčkové. V Mladé Boleslavi totiž bude mít při prvním ligovém zápase premiéru jižní tribuna, která rozšíří hlediště na 5400 míst, v Drnovicích splňoval stadión parametry včetně výběhové zóny už loni.

Jablonec má novou tribunu

Finišuje se v Českých Budějovicích, kde během posledních dvou let vyrostl útulný fotbalový stadiónek, či v Liberci, kde již tak jednu z nejhezčích arén vylepší zastřešení dosud otevřených tribun. Činí se i stavaři v Jablonci, kde vyrůstá zcela nová tribuna za brankou, která však nebude k dispozici pro první dvě podzimní kola.

Také Blšany již nemusí mít obavu, že by znovu nenaplnily platnost fotbalových norem. Před rokem kvůli tomu skončily v půlročním azylu v Příbrami a málem na to doplatily sestupem. Jako poslední z prvoligových klubů se ale co nevidět pustí do stavby umělého osvětlení, které by mohlo být v provozu již v závěru října. A v plánu mají také vybudování další tribuny, čímž se rozšíří nevyhovující kapacita hlediště.

Výjimku na nestandardní parametry sedaček měla Sparta, která obdobnou benevolenci získala také od příslušné klubové komise Ligy mistrů. V létě se však v Toyota areně, ale také v jejích útrobách, horečně pracovalo a stadión, na němž hraje i národní tým, dostal luxusnější podobu.

Ostrava naplňuje podmínky Ligy mistrů

Ale drobné úpravy, které si mnohdy vyžádaly náklady sahající do statisíců, se odehrávaly i jinde. Nejvíce se činí Ostrava, která pracovala na vylepšení zázemí a vybudování samostatných vchodů pro fanoušky soupeře, což je podmínka pro případnou účast v Lize mistrů.

Rekonstrukce se ale netýkají jen prvoligových stadiónů. Za všechny stačí vyzdvihnout jen dva z několika klubů, které mají prvoligové ambice: na Žižkov se už nebude chodit na fotbal ráno, ale díky novému osvětlení až navečer, v Kladně se zase buduje zbrusu nová část hlavní tribuny včetně moderního zázemí.

Reklama