Hlavní obsah

Sudí dostali dekrety, má začít nová éra

PRAHA

Jako vysvědčení přebírali arbitři z rukou šéfa fotbalového svazu Jana Obsta jmenovací dekrety pro rozhodování nejvyšších domácích soutěží na závěr semináře v Nymburce. Elitní sestava českých sudích, do jejíhož čela se po propuknutí korupčního skandálu postavil Jaroslav Melichar, je možná na začátku nové éry.

Článek

Fáze poopravování jména celého fotbalu, tak totiž činovníci nazývají nastávající údobí. Ospale pohodová atmosféra se ale linula z prostředí semináře. Jako by se nic mimořádného neudálo. Přichází do fotbalového dění alespoň cosi nového?

"Udělejme správným směrem alespoň první krok," přál si nový předseda komise rozhodčích Melichar, který se sudími během úterka a středy vedl několik pohovorů.

"Snažil jsem se jim vštípit, aby na hřiště nesli spravedlnost, aby o ní přesvědčili obě mužstva na hřišti i diváky. Vše je ale o lidech," pravil Melichar, bývalý hráč Teplic, pak delegát, člen minulé a předseda současné komise sudích.

Propadl při běhu

Podle něj sudí při semináři splnili takřka vše, co měli. Kaňka? Asistent Vítězslav Holub jako jediný z 59 přítomných rozhodčích v úterý propadl v běžeckém testu. Na aktéry z prvoligové scény směšný limit - alespoň 2700 m za 12 minut - pro něj byl nedosažitelný. Chybělo mu nějakých 300 metrů.

"Za tři roky, co mám v komisi na starosti fyzickou přípravu, jsem takový výpadek nezažil," divil se Melichar.

Vyšší limit než v I. lize mají i v některých nižších soutěžích. "Já to nevěděl," přiznal nesměle Melichar, který v případě hrubých chyb hodlá zveřejňovat tresty pro rozhodčí. Testem neprošli i Zdeněk Lukes a Petr Marada, kteří měli zdravotní potíže. Dagmar Damková, jediná žena na listině, bude testy plnit v Aténách, kde se jako hlavní rozhodčí zúčastní OH.

Reklama