Hlavní obsah

Sparta znovu ve Zlíně nevyhrála, ale veze bod

ZLÍN

Fotbalisté Sparty Praha znovu navázali na tradici, že ve Zlíně své zápasy nevyhrávají. Na půdě neoblíbeného soupeře sice po Homolově trefě vedli, ale domácí nápor vyvrcholil dvanáct minut před koncem vyrovnávací brankou Martina Bači. Sparťané i nadále drží ligovou neporazitelnost pod trenérem Františkem Strakou, s nímž už popatnácté nenašli přemožitele.

Článek

Domácí si od začátku byli vědomi, že se s favoritem nemohou pustit do otevřené hry, hosté si zase dobře pamatovali, že poslední dva zápasy ve Zlíně prohráli. Ve sparťanské sestavě nahradil Poborského na pravé straně Šimák.

Sparta působila unaveným dojmem a už ve čtvrté minutě vyrobila její obrana první chybu, po níž Činčala hledal centrem z levé strany dobíhajícího Novosada, jenže k míči se přes Kováče nedostal. A podruhé sparťanský stoper zachraňoval svůj tým na konci první desetiminutovky, kdy se pokoušel vyběhnuvšího Blažka přehodit Malár, ale Kováč míč odvrátil na roh.

Hosté se začali zvedat po čtvrthodině hry a mohla z toho být hned vedoucí branka: Pacandův roh prodloužil Sivok až k Perglovi, který se pár metrů před brankářem Baránkem už natahoval ke střele, ale míč dobře netrefil a branku přestřelil. Podruhé se domácí gólman zapotil při akci Zelenky, který posadil dva bránící hráče na trávník, ale jeho střela skončila v Baránkově náruči.

Domácí v závěru poločasu přenechali iniciativu sparťanům, přesto měli k vedení blízko. Ve 38. minutě zatočil Hubáček levačkou trestný kop z 22 metrů přesně do růžku Blažkovy branky a reprezentační gólman musel ukázat maximum svého umění, když míč vytěsňoval mimo tyče.

Sparta na úvod druhého poločasu ukázala, že ne náhodou získává své venkovní zápasy právě po pauze a domácí nestačili odvracet nebezpečí. V 51. minutě předvedla svou obvyklou sílu při standardní situaci: první roh sice skončil Perglovou střelou do Baránkových rukavic, jenže repete už sparťanům vyšlo náramně. Kováčova hlavička přes Baránka do sítě znovu neprošla, ale vyražený míč odskočil k Homolovi a ten vstřelil vedoucí gól.

Domácí kouč Palička začal posilovat ofenzivu a kolem hostující šestnáctky bylo hned rušněji. V 61. minutě se vykoledovali domácí slibný trestný kop, ale Vidlička ho zatočil nad. Nastartoval tím však domácí aktivitu. Po Homolově hrubce Malár v 69. minutě dokázal kličkou vytáhnout z branky Blažka, ale dorážku stačil Homola ještě odvrátit.

Malár svůj někdejší klub hodně zlobil: jeho hlavička v 75. minutě brankou ještě neskončila, ale za dvě minuty se přece jen domácí dočkali. Po zmatku před Blažkem se odrazil míč ke střídajícímu Bačovi a ten zaznamenal svůj premiérový ligový gól v kariéře.

Přesto se mohli radovat nakonec hosté. Šest minut před koncem totiž po Vidličkově hrubce zůstal Pacanda sám před Baránkem, jenže ten jeho pokus vystihl a Zlínu vychytal cenný bod, což se vzápětí nezměnilo ani po Kováčově nebezpečné hlavičče.

Zlín - Sparta Praha 1:1 (0:0)
Branky: 78. Bača - 51. Homola. Rozhodčí: Královec - Pokorný, Pinkas. ŽK: Vrtělka, Hubáček, Lasota, Malár - Zelenka, Pergl. Diváci: 2654.
Zlín: Baránek - Vidlička, Kroča, Lasota, Hubáček - Novosad (60. Zapletal), Dobeš, (58. Bača) Vrtělka, Lukaštík - Malár (85. Gomés), Činčala. Trenér: Palička.
Sparta: Blažek - Pergl, Homola, Kováč, Čech (43. Petráš) - Šimák (66. Voříšek), Zelenka, Sivok, Urbánek - Jun (85. Střihavka), Pacanda. Trenér: Straka.

Reklama

Související témata: