Hlavní obsah

Damková žasla! Jihočeši zrovna tak, protože Královec vládl způsobem nevídaným

Plzeň

Nejprve by rozhodčího Pavla Královce nejraději vynesli z plzeňského stadiónu v zubech, s odstupem času už vše přešli s trpkým úsměvem. Po čtyřbrankovém výprasku od Plzně fotbalistům Českých Budějovic ani nic jiného nezbývalo. Soucit s poraženými projevila i šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková, která neměla pro přehmaty mužů v černém pochopení.

Foto: Petr Eret, ČTK

Plzeňský útočník Marek Bakoš (vlevo) střílí. Vpravo přihlíží českobudějovický obránce Roman Lengyel.

Článek

„Jednání rozhodčích nechápu," kroutila hlavou po zápase Damková.

Co přesně se v Plzni stalo? Kapitán domácích Pavel Horváth poslal ve 36. minutě do pokutového území Českých Budějovic vysoký centr. Bakoš v souboji s Machovcem zahrál rukou, balón se od zad obránce odrazil k nohám plzeňského útočníka, jenž pohotově doklepl míč do sítě. Hraní rukou bylo zřetelné i z hlavní tribuny. Sudí Královec však gól nepochopitelně uznal, slepotou v daný okamžik trpěl i asistent Radek Kocián.

„Pochopila bych, že neviděli hraní rukou. Ale co se dělo následně...," obracela oči v sloup Damková. Jihočeši totiž pochopitelně protestovali. Argumentovali dokola běžícími záběry na velkoplošné obrazovce. „Z mého pohledu byla situace jasná, byl jsem od souboje pět metrů," vyprávěl kapitán hostů Roman Lengyel. Na čtvrtého sudího, jímž byl Petr Ardeleánu, se sesypala lavička Českých Budějovic. Nastalo zmatečné dohadování.

Sudí pod tlakem povolili a branku odvolali. Královec ukázal do pokutového území Jihočechů, kteří se už chystali rozehrát. „Volal jsem na spoluhráče, ať mi míč kopnou ze středového kruhu. Šel jsem od hloučku rozhodčích s přesvědčením, že branka neplatí," vyprávěl Lengyel.

Horváth s Vrbou byli jiného názoru

Jenže se šeredně spletl. Do akce vstoupil kapitán Plzně Pavel Horváth a ve spolupráci s trenérem Pavlem Vrbou se ukázali jako znamenití vyjednávači. „Sledoval jsem šot na obrazovce nad hřištěm. Připadalo mi, že ruka nebyla. V emocích samozřejmě vidíte vše jinak. Ruka je pak tam, kde ji vidět chcete. A kde nechcete, ji nevidíte. V tom jsou všichni trenéři stejní," líčil s odstupem, když vášně opadly, plzeňský trenér Pavel Vrba.

„Já po centru uklouznul a klíčový okamžik živě neviděl. Ale z obrazovky se mi zdálo, že balón padnul na záda hostujícímu obránci. Rozhodčím jsem argumentoval, že přece nemohou odvolat gól, který uznali," popisoval svoji strategii Pavel Horváth.

A uspěl! Královec po krátké poradě s kolegy ukázal do středu pole! Uznáním odvolané branky zřejmě vytvořil světový unikát. „Nikdy jsem nic takového neviděl. Možná v televizi. V praxi rozhodně ne," tvrdil František Cipro, trenér Českých Budějovic. „Ani já si nevzpomínám na podobnou situaci," přiznal Vrba.

Nehrál jsem paží úmyslně, argumentoval střelec

V minulosti už odvolané góly zažila i česká liga, od roku 2003 dokonce dvakrát, ale aby sudí trefu ještě následně uznali, se zřejmě nikdy nestalo. Pikantní přitom je, že u jednoho z minulých případů figuroval sudí Kocián, jenž byl včera v Plzni jako asistent.

„Míč se mojí ruky dotknul. Je na rozhodčích, jak situaci posoudí. Já nehrál paží úmyslně," tvrdil autor druhé trefy Marek Bakoš. „Nebyl jsem přesvědčený, že by sudí gól neměli uznat. Proto jsem do jejich rozhodování nezasahoval. Mým úkolem je střílet branky. Jednu jsem dal. Jestli měla platit? Netuším. Rozhodčím jsem do jejich porady nezasahoval a byl zvědavý, jak rozhodnou," rozjímal plzeňský útočník.

Jasný verdikt vynesla Damková. „Gól pochopitelně platit neměl. Ruka nebyla v přirozeném pohybu. Nerozumím, proč se po odvolání branky sudí rozhodli jinak. Proč se jeden z aktérů v černém znovu ozval," kroutila hlavou šéfka komise rozhodčích.

A pokud by se sudí nechali zmást záběry na velkoplošné obrazovce? „Není v popisu jejich práce sledovat okolní dění, ale jen události na ploše," zlobila se a bez milosti zkritizovala i druhého asistenta Romana Tacinu, který neodmával ofsajd při akci předcházející třetí plzeňské trefě. „Měl hráče blízko k sobě, což je složitější, než pokud je fotbalista na vzdálenější straně hřiště. Nicméně šlo o jasný ofsajd, gól neměl být uznán," vyplísnila asistenta po utkání, v němž Plzeň zvítězila 4:0 i díky dvěma neregulérním trefám.

Reklama

Související témata: