Hlavní obsah

Štajner se nezdráhá: Proč by nám Hřebíkův evergreen nemohl přinést mistrovský hattrick?

Praha

Dvakrát v minulosti se Jaroslav Hřebík ujal vlády nad fotbalovou Spartou, pokaždé se v jeho éře radoval z mistrovského titulu Liberec. Uprostřed letošní sezóny přišel na Letnou potřetí, a i když v klubové hierarchii tentokrát nefiguruje jako trenér, ale jako generální sportovní manažer, historické paralely se znovu naplňují. „Obehraný evergreen, ale proč by na jeho konci nemohl být náš mistrovský hattrick?“ kladl si po nedělní výhře na pražské Julisce, která Severočechy katapultovala v tabulce na první příčku, řečnickou otázku liberecký rutinér Jiří Štajner.

Foto: Petr Horník, Právo

Libereckého Jiřího Štajnera se snaží zastavit Ivan Lietava z Dukly (na zemi).

Článek
Fotogalerie

I Hřebíkovi historické paralely připomněli, to se ví. „Zajímavé, něco takové jsem si neuvědomil," reagoval, když jeho Sparta lize ještě kralovala. Po blamáži s Příbramí se mu musely samozřejmě vzpomínky na minulost vnucovat znovu. Zvláště, když už v příštím kole vyrukuje se svým týmem v Liberci a může se tudíž dost dobře stát, že současné dvoubodové manko naroste ještě víc. Třeba až na pět bodů...

Rozhodovat se bude u nás, připouští Šilhavý

„Ale to jsme ve spekulacích už strašně daleko. Ani kdybychom o pět bodů vedli, o titulu rozhodnuto nebude, i když naše vzájemná konfrontace může samo sebou mnohé naznačit," odmítal pamětník prvního libereckého ligového triumfu Štajner úvahy, že snad sobotní utkání u Nisy přinese mistrovské rozřešení.

„Ale rozhodovat se u nás bude. V přímém souboji se ukáže, jak na tom oba týmy jsou. A my uděláme všechno, abychom konfrontaci se Spartou vítězně zvládli, protože teď už se za pouhými řečmi o evropských pohárech schovávat nemůžeme. Třeba to po pěti letech, jak už to v Liberci chodí, k titulu dotáhneme," připouští liberecký trenér Jaroslav Šilhavý, že duel se Spartou bude duelem klíčovým.

„I když Sparta se nevzdá. A Plzeň tuplem ne," připomíná, že navzdory značnému manku může do hry promluvit i obhájce titulu.

Rilke ví své a proto počty odmítá

„Žádné kalkulace, žádné propočty. Už jednou jsem zažil, jak se všechno může obrátit naruby. Se Žilinou jsme také vedli slovenskou ligu a počítali, jaký náskok máme a kolik kol do konce soutěže zbývá, až jsme nakonec o titul přišli," krotí všechny kolem sebe autor prvního libereckého gólu v zápase s Duklou Emil Rilke.

Není sám, protože v liberecké šatně dodnes sedí několik pamětníků mistrovských triumfů.  Štajner, Nezmar, Janů, Hauzr...

„Třeba zrovna Tomáš Janů nás drží pořádně při zemi," prozrazuje Lukáš Vácha, jak silnou pozici a velké slovo rada starších v liberecké kabině má.

„Pamatují mistrovské tituly, ale přitom si na hvězdy nehrají, na hřišti makají a mladé kolem sebe usměrňují. A přitom kolem sebe šíří duch liberecké rodiny. Vítězný duch, z něhož profitujeme," libuje si nad panujícím rozpoložením kouč Jaroslav Šilhavý. Vždyť jeho Liberec vyhrál už počtvrté za sebou a i proto se katapultoval na první příčku.

S kým se ještě aspiranti na titul utkají:
Liberec:Sparta (d), Ostrava (v), Vikt. Žižkov (d), Č. Budějovice (v), Slovácko (d), Jablonec (v), Plzeň (d)
SpartaLiberec (v), Teplice (d), Ml. Boleslav (v), Olomouc (d), Bohemians (d), Dukla (v), Č. Budějovice (d)
PlzeňSlovácko (d), Vikt. Žižkov (v), Hradec Králové (v), Slavia (d), Ml. Boleslav (v), Příbram (d), Liberec (v)
d = domácí zápasy, v = zápasy na cizím hřišti
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Liberec 30 68 : 29 66
2 Sparta 30 51 : 25 64
3 Plzeň 30 66 : 33 63
4 Ml. Boleslav 30 49 : 34 50
5 Teplice 30 36 : 30 46
6 Dukla 30 42 : 35 42
7 Slovácko 30 29 : 32 41
8 Jablonec 30 54 : 43 40
9 Příbram 30 44 : 56 39
10 Č. Budějovice 30 30 : 51 35
11 Olomouc 30 42 : 38 34
12 Slavia 30 28 : 34 34
13 Hradec Králové 30 22 : 38 31
14 Ostrava 30 31 : 48 28
15 Bohemians 30 20 : 54 24
16 Žižkov 30 23 : 55 19

Reklama

Související témata: