Hlavní obsah

Jablonecký kouč Kotal počítá dál s Lafatou a chce zlepšit organizaci obranné hry

Jablonec nad Nisou

Skoro po dlouhých pěti letech povede fotbalisty Jablonce v lize jiný trenér, než byl až do letošního června František Komňacký. Šedesátiletý stratég, který působil v klubu od září 2007, zamířil v létě do Jihlavy a novým vládcem jablonecké lavičky se stal o rok mladší Václav Kotal. Soutěžní premiéra v roli hlavního kouče severočeského celku ho čeká už v pátek v zápase s Baníkem Ostrava.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Lafata zatím zůstává v Jablonci.

Článek

„Ale nejsem v Jablonci poprvé. Už jsem tady působil někdy před jedenácti lety jako asistent Jardy Hřebíka. Samozřejmě vím, že nynější angažmá bude o něčem jiném, jelikož budu mít hlavní zodpovědnost za celé mužstvo. Ovšem beru to tak, že v realizačním týmu jsou se mnou i noví asistenti Michal Šmarda, Pavel Drsek, Roman Skuhravý a trenér gólmanů Honza Stejskal. Takže máme před sebou společnou práci," uvedl Kotal pro Sport.cz.

A připomněl, že v kádru došlo k hráčským změnám. Odešel například Vošahlík na hostování do Slavie. „A podle strategie klubu už dále nebudou v týmu účinkovat ani Petr Pavlík, Marek Jarolím a Petr Zábojník. Z tohoto pohledu stojí před námi úkol, abychom se s jejich odchody vypořádali. Zkusíme je nahradit z vlastních zdrojů. Kdyby tomu výsledky neodpovídaly, asi bychom se ještě v rámci přestupního termínu poohlédli po doplnění. Ale jsem rád, že mohu dál počítat s kanonýrem Lafatou,který je nositelem ofenzivní kvality," zamyslel se nový trenér.

Trošku ho zaskočil nedělní výpadek v generálce s Varnsdorfem. „Snad to bylo jen momentální selhání jednotlivců. Hráči si musí uvědomit, že v obraně je třeba prokázat více zodpovědnosti. Doufám, že kluci se z toho ponaučí a dají se do pátku dohromady," pravil Kotal.

Jarolím, Zábojník i Pavlík zatím bez angažmá

Odchody vysvětlil sportovní a marketingový ředitel klubu Petr Flodrman: „Marek Jarolím odmítl prodloužit smlouvu s tím, že ho láká zahraniční angažmá. Ale zatím nám na klub nepřišel žádný signál odnikud, takže o aktuálním osudu Marka nevíme. Petr Zábojník skončil ze zdravotních důvodů a kolena mu neumožňují, aby absolvoval zátěž v přípravě. Nebudeme mu bránit, pokud si něco najde, ale nemám tušení, jestli by kvůli těm problémům zvládl třeba jen druhou ligu, kde jsou tréninkové dávky někdy srovnatelné s první ligou."

A co dlouholetý kapitán Petr Pavlík? „Byl hráčem, který nastupoval až do posledního kola minulého ročníku, přestože jsme věděli, že chceme zvolit omlazovací kúru na postu stopera. Teď by jeho místo mohli převzít Simerský, Marek Kysela, Kubista nebo i Eliáš s Benešem, kteří už jsou pevnými členy sestavy. Petr Pavlík by chtěl pokračovat v první lize, ale vzhledem k podmínkám, jaké měl v Jablonci, nechce jít s nimi níž. Asi bude ještě týden nebo dva trvat, než se někde dohodne. Trh je přesycený," rozebíral Flodrman.

Piták s kapitánskou páskou

Novým kapitánem po Pavlíkovi se stal Karel Piták, který má s touto rolí už zkušenosti z pražské Slavie. „Původní návrh zněl, aby tu pásku převzal David Lafata a já abych s Lubošem Loučkou byl jeho zástupcem. Ale David přišel s tím, že chce být raději jen zástupcem, a tak volba padla na mě," upřesnil Piták „proces" určování kapitána.

Z faktu, že Lafata dál figuruje na jablonecké soupisce, vyplývá, že z jeho odchodu do Sparty nejspíš sejde. „David nastoupí v pátek za nás proti Ostravě. Přestupová částka ze strany pražského klubu neodpovídá našim požadavkům. Nejsme v pozici, že ho musíme prodat, i když zaznamenáváme tlaky ze strany Sparty," řekl Flodrman.

Zmíněný páteční zápas Jablonec-Ostrava otevře nový ročník Gambrinus ligy.

Reklama