Hlavní obsah

Hráli jsme za Štajnyho, hlásil liberecký kapitán Janů. A i přes Kluž postoupíme, aby si s námi Evropu zahrál, dodával

Liberec

„Štajny, drž se!“ napsali liberečtí fanoušci na transparent a poslali tak vzkaz hvězdě svého týmu. Jiří Štajner totiž v sobotním duelu s pražskou Duklou modrý dres neoblékl, neboť skončil v nemocnici. „V týdnu si stěžoval na únavu a bolest na prsou a nedovedl si vysvětlit, z čeho může pramenit. Vzali jsme ho tudíž na vyšetření, při němž se zjistilo, že jde o lehkou plicní embolii. Proto byl hospitalizován na nemocničním lůžku a pár měsíců si musí od fotbalu odpočinout,“ vysvětloval klubový lékař Slovanu Liberec Pavel Buchvald absenci šestatřicetiletého reprezentanta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Liberecký Jiří Štajner ( na snímku s mistrovským pohárem) byl hospitalizován v nemocnici s plicní embolií.

Článek

Pravdou je, že v předchozích zápasech na ligové i evropské pohárové scéně se Jiří Štajner nemohl stále dostat do brilantní jarní formy. Scházela mu bývalá lehkost, ani překvapivými nápady a nečekanými kousky neoslňoval tak, jako když ještě před pár měsíci táhl Liberec za mistrovským titulem.

S Jirkou je to těžké, krčil rameny kouč

„Seděli jsme spolu, bavili se o jeho výkonech, jenže s Jirkou je to těžké. On prostě neřekne černá nebo bílá. Ani mně, ani doktorům," oddechl si liberecký kouč Jaroslav Šilhavý, že lékaři objevili Štajnerovo onemocnění včas.

„Patří jim velká pochvala, zabránili možná nejhoršímu. Při návratu z kvalifikace o Ligu mistrů z Kluže ho vlastně přemluvili, že musí přijít do špitálu na důkladné vyšetření, při němž příčinu jeho zdravotních problémů odhalili," vysekl Šilhavý lékařům poklonu.

„Teď už musí být každému jasné, proč hrál Jirka v úvodu podzimu jen na šedesát procent. Samo sebou, že jeho zkušenosti nám budou v lize i na pohárové scéně chybět, teď je ovšem podstatnější Jirkovo zdraví, než fotbal. Ale nepochybuji, že on to zvládne, vrátí se a zase nám pomůže."

Šural: Můj hatrick patří Jirkovi

„On prostě už je takový, že si nestěžuje. Ani doktorům nic neřekl. Teprve před pár dny se zmínil o bolestech na prsou, ale přisuzoval to spíše nějakému úderu od soupeře," připojoval se liberecký kapitán Tomáš Janů a dodával, že zápas s Duklou hrál on i jeho spoluhráči za Štajnera.

„A ve středu budeme hrát kvalifikační odvetu s Kluží také za něho. On nám v loňské sezóně pomohl pohárovou Evropu vybojovat, my musíme udělat vše pro to, aby si ji s námi na podzim zahrál. Bude sice těžké Kluž bez Štajnyho vyřadit, protože on byl loni naším nejlepším hráčem, ale uděláme všechno, abychom se dál dostali."

„Však ten můj hattrick patří jemu," přiznal mladý liberecký střelec Josef Šural, který třemi góly porazil Duklu. „Telefonoval jsem si s ním, už je v lepší náladě," dodával.

Možná lýtko, možná i cestování

Příčina Štajnerova onemocnění může podle libereckého lékaře souviset se zraněním lýtka, které utrpěl během letního rakouského soustředění. „A dlouhé cestování se na něm mohlo rovněž podepsat," připomněl letecké přesuny do dalekého Kazachstánu a také Rumunska, které Štajner s mužstvem absolvoval.

Proto lékaři kromě léků naordinovali šestatřicetiletému Štajnerovi klid na lůžku a fotbal mu samo sebou zakázali. U plicní embolie, což je ucpání části plicního cévního řečiště, které nejčastěji způsobuje krevní sraženina, se doba léčení stanovuje obtížně. „Šlo o lehčí formu, proto dobu odhaduji na dva tři měsíce," pravil MUDr. Pavel Buchvald.

Reklama

Související témata: