Hlavní obsah

Vítkovice se brání: disciplinárka rozhodla nezákonně

PRAHA

Vedení druholigového fotbalového klubu z Vítkovic se v pátek ostře ohradilo proti trestu, který mu udělila disciplinární komise ČMFS za účast v korupční aféře. Severomoravský celek vydal prohlášení, v němž označuje rozhodnutí komise za "protiprávní, nezákonné, v rozporu se Stanovami ČMFS a v rozporu se základními ústavními principy".

Článek

Představenstvo klubu se proti udělenému trestu chystá podat odvolání, případně se bránit u soudu. V prohlášení, které klub zveřejnil na svých internetových stránkách, je uvedeno, že disciplinárka rozhodla účelově a na základě neúplných a nesprávně hodnocených důkazů.

Komise potrestala klub za ovlivňování výsledků v minulém ročníku druhé ligy odečtením devíti bodů a pokutou 300 tisíc korun. Obchodní ředitel klubu Radomír Hruboň má zaplatit 100 tisíc. Klub označil vynesení trestů za necitlivé a předčasné.

"V této věci probíhá trestní řízení, provádějí se další důkazy, se kterými se disciplinární komise neseznámila," namítá vedení klubu. Hruboňův advokát podal návrh na zastavení trestního stíhání, protože důkazy podle jeho mínění nesvědčí o spáchání trestného činu.

'Právní diletantství komise'

Vítkovický klub se pustil do disciplinárky velmi ostře. "Toto paušální rozhodování svědčí o naprostém právním diletantství členů komise a zejména pana Károlyiho," píše se v prohlášení. Stejná slova použil i sám Hruboň.

Šéf disciplinárky se však nenechal vyvést z klidu. "Důkazy o provinění vítkovických funkcionářů jsou na základě telefonních odposlechů a rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení pro udělení fotbalových trestů naprosto dostačující," reagoval Károlyi.

Károlyi: Nepochopili zásady disciplinárního řízení

Ostravskému klubu vadí, že žádný z jeho funkcionářů nebyl k projednávání záležitosti do Prahy přizván. "Jednání o nás bez nás je tím nejhrubším porušením práv člena ČMFS. Náš fotbalový klub byl účelovými, zkreslenými informacemi hrubě poškozen a bude se všemi prostředky bránit, případně i u soudu," stojí v prohlášení.

I tuto výtku Károlyi odmítl. "Pan Hruboň je přece nadále obchodním ředitelem klubu a tedy nepochybně klubovým funkcionářem," podivil se šéf disciplinárky této části vítkovické stížnosti a dodal: "Pokud byl někdo poškozen, tak to byl Českomoravský fotbalový svaz, a to korupčním jednáním obchodního ředitele FC Vítkovice."

Károlyi se ohradil proti vítkovickému hodnocení práce disciplinární komise. "Jejich hysterická reakce jenom dokresluje skutečnost, že nepochopili zásady disciplinárního řízení a dokonce ani zásady lidské slušnosti," řekl Károlyi.

Vítkovicím neupírá právo obrátit se na soud. "Ale klub se zavázal dodržovat stanovy svazu a žádný soud nebude rozhodovat o tom, jestli mu máme vrátit odebrané body," řekl předseda komise.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.