Hlavní obsah

Tepličtí hráči budou mít, o co si koledovali. Zveřejníme, kolik u nás berou, tvrdí šéf klubu Hrdlička

Teplice

„Dívejte se mi do očí, protože já se vám do nich klidně podívat mohu. Výplaty dostáváte včas a do koruny, všechno, co máte obsažené ve smlouvách, plníme beze zbytku. Vy jste ale vinni tím, že zažíváme takovou mizérii a trenér Přerost předčasně skončil,“ pustil se šéf fotbalových Teplic František Hrdlička do hráčů, když si je předvolal na kobereček.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ředitel Teplic František Hrdlička (vlevo) a trenér Zdeněk Ščasný.

Článek

Vyslechli si své. A nejen to, že mladý kouč Lukáš Přerost končí a vlády se ujímá zkušený Zdeněk Ščasný. I výši pokuty, kterou jim klubové vedení udělilo, jim Hrdlička oznámil. Dokonce i to, že jejich platy přestanou být už v zimě tabu a fanoušci se dozví, kolik v Teplicích pobírají, museli spolknout.

Hráči přišli o dvacet procent platu

„Ještě nikdy za dobu teplického působení jsem nesáhl ke kolektivnímu trestu. Vždy to byly jen pokuty za porušení životosprávy a všelijaké prohřešky, teď jsme ale rozhodli, že vzhledem k porážkám a postavení v tabulce přijde každý hráč o dvacet procent základního platu," nedělal ředitel fotbalových Teplic František Hrdlička s výší trestu tajnosti.

„Nemám s tím problém, z devadesáti procent právě hráči zavinili situaci, v níž se momentálně nacházíme a kterou jsme museli řešit výměnou trenérů. Hlavně od zkušených Vachoušků, Lukášů, Grigarů a spol. jsme čekali, že mladého kouče Přerosta podrží a pomohou mu. Rozum ale nebral chyby, po nichž jsme inkasovali a prohrávali zápasy," těžko Hrdlička skrýval zlobu, která jím cloumala a stále cloumá.

Hřešili na to, že trenér nepřekročí práh

„Jejich nedisciplinovanost a podcenění různých situací pramenilo z vědomí, že trenérova reakce nebude následovat. Lukáš měl práh, který nemohl, nebo snad nechtěl překročit. Nebo se prostě na takový krok necítil. To byl jeho handicap, to jediné mu mohu vyčítat," bere první muž teplického fotbalu v ochranu mladého trenéra, jemuž dal v této sezóně šanci u ligového mužstva.

„Já to byl, kdo ho na lavičku prosadil, protože jsem chtěl i ostatním našim trenérům ukázat, že pokud budou poctivě makat, mohou se dostat stejně daleko. Lukášovi jsem tím ublížil, teď už to vím," přiznává Hrdlička svůj omyl a rozhodně se ohrazuje proti spekulacím, že za instalováním Lukáše Přerosta do funkce stál jeho otec zasedající v teplickém představenstvu.

Otec syna za trenéra nechtěl

„On byl naopak zásadně proti, aby se Lukáš stal hlavním trenérem Teplic. Trval na tom, aby nezačínal u nás a šel trénovat někam jinam," prozrazuje Hrdlička, pro něhož bylo hotovou úlevou, že si nový trenér Zdeněk Ščasný ponechal Lukáše Přerosta v realizačním týmu jako asistenta.  „On je srdcař, který fotbalem žije. Ublížili jsme mu, ale on se jednou do Teplic jako hlavní trenér vrátí," je přesvědčen teplický ředitel.

Nijak nezastírá, že právě přístup hráčů byl poslední kapkou, která dohnala jeho i celé klubové vedení k rozhodnutí zveřejňovat od příštího roku platy fotbalistů. A nedělá si hlavu s tím, zda to fotbalistům bude či nebude po chuti.

Platy hráčů budou na klubovém webu

„Jestliže někdo pobírá sto tisíc měsíčně a odvádí výkon, jaký odvádí, pak sorry. Takový stav nemůže trvat věčně. Proto ať lidé vědí, kolik naši hráči berou. Žádné obrovské příjmy to nejsou, ale jako o chudácích o nich také mluvit nemůžeme," trvá Hrdlička na tom, aby se webových stránkách teplického klubu objevil seznam hráčů rozdělených do tří kategorií s konkrétní částkou, jakou pobírají.

„A i individuální příjmy každého fotbalisty klidně zveřejníme, s tím problém rovněž nemám. A je mi jedno, zda se to hráčům bude líbit či nikoli. Každý z nich by měl být rád, že je v dnešní době a ve stavu, v němž se společnost nachází, královsky placen. U nás, stejně jako v jiných klubech," je ředitel fotbalových Teplic František Hrdlička přesvědčen, že zveřejněním výše platů zamezí nejrůznějším spekulacím, kolik hráči vydělávají, a zároveň je přinutí k zodpovědnějšímu přístupu a plnění povinností, které ke klubu mají.

Reklama

Související témata: