Hlavní obsah

Baník nabídl Ostravě stadión na Bazalech

Ostarva

Ve velmi kritické situaci je ostravský fotbalový klub Baník. Dluhy, které klub zdědil po bývalém majiteli Tomáši Peterovi, jsou v současnosti vyčísleny na zhruba 140 miliónů korun, ještě však není všem dnům konec. Proto také nové vedení klubu navrhlo Ostravě, aby město vstoupilo do akciové společnosti Bazaly. Ve hře je varianta, že by mohlo město do svého vlastnictví získat stadión na Bazalech.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Za sdružení fanoušků Baník Baníku promluvil k demonstrantům v úterý odpoledne před Novou radnicí i písničkář Jarek Nohavica.

Článek
Fotogalerie

„Majitelé Baníku v úterý navštívili radu města a přišli s návrhem, abychom vstoupili do jejich akciové společnosti Bazaly. Potřebují záruku města, aby jim banka navýšila provozní úvěr. Rozumíme tomu, že jsou na tom špatně a už vlastně letos na jaře přežil klub svou smrt a neustále jsou pod tlakem věřitelů. Svolali jsme proto na středu mimořádné pracovní zastupitelstvo, na kterém všech 55 zastupitelů seznámíme s jejich návrhem," sdělil ve středu dopoledne novinářům ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD).

Dodal, že ale není možné, aby bylo město pod tlakem sportovního klubu a jeho fanoušků. „Takovouto záležitost je potřeba dlouze a do hloubky prodiskutovat. Někdy podobná jednání trvají rok či dva. Jenže tolik času Baník nemá, a proto na nás tlačí," vysvětloval situaci primátor.

„Dovedu si představit, že během pěti či šesti let po etapách se stadión na Bazalech opraví. Budou se muset ale najít finance i v soukromém sektoru, nebo od státu či od Evropské unie," doplnil Kajnar. Jeho náměstek pro sport Martin Štěpánek (ODS) dodal, že finance na opravu Bazalů by mohl poskytnout také kraj.

„V Česku jsou kraje, které vlastní stadión," vysvětlil Štěpánek s tím, že na opravu Bazalů budou potřeba stovky miliónů korun. „Například vítkovický stadión v Ostravě se opravuje za 800 miliónů korun," upřesnil náměstek.

Azyl ve Vítkovicích?

Primátor dále dodal, že si dokáže představit, že po dobu rekonstrukce Bazalů budou hráči Baníku hrát právě na opravovaném vítkovickém stadiónu. „Je na zastupitelích, aby rozhodli, jestli si město může dovolit provozovat dva stadióny. Jeden na atletiku a jeden na fotbal," přemítal Kajnar.

Jestli město do klubu vloží kapitál rozhodnou zastupitelé ve středu 24. října. Podle primátora by pak následoval audit, aby si radnice zjistila, v jakém stavu klub skutečně je a pak budou následovat další kroky. Podle předsedy občanského sdružení Baník Baníku a zároveň bývalého reprezentanta Václava Daňka by bylo dobře, kdyby Ostrava do provozování stadiónu na Bazalech šla.

„Takhle to funguje ve většině českých i zahraničních klubů. Proč by stejný systém nemohl být i v Ostravě? Budu za to bojovat, co mi síly budou stačit," řekl na úterní demonstraci fanoušků Baníku před Novou radnicí v Ostravě Daněk.

Reklama

Související témata: