Hlavní obsah

Ostravský kapitán Lukeš téměř v slzách spílal spoluhráčům: Půlce týmu je Baník fuk

Příbram

Devět zápasů už fotbalisté Baníku Ostrava nepoznali v nejvyšší soutěži radost z vítězství. V sobotu prohráli v Příbrami, která byla do vzájemného souboje poslední, a tak se tým trenéra Radoslava Látala sesunul o jednu příčku níže, na úplné dno tabulky. Zatímco hráči Příbrami slavili výhru 2:1, takřka kompletní tábor hostujících fanoušků opustil vymezený sektor, a tak poražení borci seřazení na děkovačku dostali v sobotním odpoledni druhou facku.

Foto: Fotobanka Profimedia

Ostravský kapitán Martin Lukeš se po prohře v Příbrami zlobí na své spoluhráče.

Článek

Kapitán ostravského Baníku Martin Lukeš v mrazivém počasí sdílel pocity příznivců cestujících prakticky přes celou republiku. „Na hřišti je nás sice jedenáct, ale polovině mužstva je výsledek úplně u prd...," hlesl téměř v slzách třiatřicetiletý Lukeš. „Výkon mnohých spoluhráčů nemá nic společného s týmovým pojetím. Prostě si jdou zahrát jen kvůli osobní radosti, pro vlastní zájmy. Absolutně neplní úkoly, které dostanou," vztekal se Lukeš.

Krátce po zápase byl zdrcený. Baník má na kontě jedinou výhru, dalších pět bodů bral za stejný počet remíz. „Řekl jsem v kabině vše, jak cítím. Nevím, jestli mi někteří nerozumí," naznačoval Lukeš, že ač všichni vládnou stejným jazykem, ochota porozumět zájmu bojovat za Baník chybí. „Vůbec přitom nejde o rozdíl ve věku či zkušenosti. Jde o přístup. Kluci, kteří v Ostravě vyrostli, mají srdce na správném místě," horlivě vykládal Lukeš.

Trenér Baníku Radoslav Látal se bezprostředního hodnocení zdráhal. „Některé výkony nebyly dobré. Ale nechci hovořit v emocích. Prostuduji si vše na videu a v pondělí v šatně hráčům řeknu svůj názor," bránil se šéf ostravské lavičky ještě více ničit už tak pošramocenou psychiku některých jedinců.

„Vstup do zápasu přitom nebyl špatný, měli jsme náznaky šancí. Ale pak přišla první chyba, která naši hru poznamenala. Jenže po výborném úvodu druhé půle jsme se od vyrovnání nedokázali odrazit. Podcenili jsme standardní situaci, kdy Droppa stál úplně špatně. A pak už jsme nebyli schopní se zápasem nic udělat," přemítal jen v obecné rovině Látal o devátém zápase v řadě, v němž marně usiloval o vítězství.

Buček si po další chybě proti Teplicím nezachytá

Jedním z borců, k nimž po vítězství Příbrami 2:1 mířila nemilosrdná kritika ostravského kapitána, byl brankář Antonín Buček. Baník inkasoval první gól po střele Kalivody z třiceti metrů, ač strážce hostující svatyně neměl zakrytý výhled a nešlo o nijak složitou situaci.

„Řekl jsem Tondovi, že jestli bude stejným způsobem chytat dál, porazí nás každý. Vždyť my jsme kvůli jeho chybě přišli podruhé za sebou o body," připomínal Lukeš, že Buček už v minulém kole doma s Brnem vnutil soupeři gól. „A v Příbrami nás zase srazila jeho chyba. Kdyby měl pokračovat dál ve stejné formě, nemáme šanci popasovat se s nikým," nebral si servítky Lukeš.

Pod výtky směřující k brankáři se trenér Látal podepsal. „Přemýšlel jsem, zda Bučka do branky pošlu, protože mu nevyšlo už minulé utkání. Ale rozhodl jsem se ho po první chybě podržet. Jde přeci o naši jedničku. Nicméně střela Kalivody byla lehká, měl ji chytit. Příště půjde do branky Michal Bárta," přiznával ostravský trenér, že Buček si jeho důvěru pro další kolo nevysloužil.

Do Ostravy přijedou v dalším dějství Teplice, tým potácející se rovněž u dna tabulky. „Nemůžeme hrát dál ve stejném duchu. Nikdo nemůže náš příbramský nezdar svalovat ani na terén," odmítal Lukeš výmluvy na hřiště, které bylo pokryté sněhem a většinu duelu navíc povrch zasypával další sníh. „Příbram nás nepřehrála. Z obou stran šlo o nakopávanou, jen ten přístup byl značně rozdílný," zlobil se Lukeš než usedl do autobusu ke zpáteční cestě plné výčitek.

Reklama