Hlavní obsah

Ředitel vidí Slavii na pátém místě, zatím však sešívané straší boj o záchranu

Praha

Viděli se zpátky v české špičce. Vždyť po výhře v derby ztrácela fotbalová Slavia v Gambrinus lize čtyři body na první místo a dva body na Spartu. Závěr roku byl ale katastrofální. "Poslední tři zápasy nebyly hodné Slavie. Podzim je pak logicky hodnocen jako výsledkově neúspěšný a neuspokojivý," kabonil se sportovní ředitel Miroslav Držmíšek po rozsáhlé analýze první části sezóny.

Foto: Petr Horník, Právo

Smutní fotbalisté Slavie po závěrečné podzimní porážce s Baníkem.

Článek

Proti loňskému podzimu si Slavia v tabulce pohoršila jen o dva body. Jenže zatímco před rokem jste byli od sestupových příček vzdáleni bezpečných třináct bodů, teď máte jen tři body na patnácté České Budějovice. Slavii tedy hrozí boj o záchranu...

Moc dobře si to uvědomujeme. Každé podcenění v této situaci by se nám vymstilo. Proto jsme ji rozebírali tak dlouho a detailně.

Zvažovali jste i odvolání trenéra Petra Rady?

Vůbec ne! Pan Rada tady pracuje šestý měsíc a za tu dobu si na jeho práci nikdo nestěžoval. O odvolání kouče a realizačního týmu se vůbec nejednalo. Má i nadále naši důvěru.

Z hráčů odcházejí Cicman, Frejlach a Milutinovič. Jaké další změny v kádru plánujete?

Na hostování či do juniorky půjdou Zákostelský a Veselý, naopak z juniorky se se do přípravy áčka zapojí Mikula, Bazal a Šimeček. Je možné, že začátkem ledna mohou jeden, dva další hráči odejít. Závisí to na posilách. Chceme přivést čtyři nové hráče - jednoho obránce, jednoho záložníka a dva útočníky. Ne talenty, těch máme dost. Chceme hráče, kteří mužstvu hned pomohou.

Stoperu Latkovi končí smlouva. Dokážete jednoho z lídrů mužstva udržet?

Martinovi jsme nabídli dlouhodobý nový kontrakt za nadstandardních podmínek. Do 15. prosince si vzal čas na rozmyšlenou.

Spekuluje se, že v ohrožení by mohl být i Lukáš Jarolím, který na podzim vypadl ze základní sestavy.

Lukáš je kapitán a spolu s Petrákem jediný defenzivní záložník. Jarda Zmrhal si o místo v sestavě řekl svou výkonností. Lukáš to bral naprosto normálně. Ohrožených hráčů je víc, nejedná se jen o jednoho. Odejít může kdokoliv.

Pochvalujete si, že kouč Rada vypracoval nejpodrobnější analýzu, jakou jste kdy v Edenu četl. S prací trenéra jste spokojeni – tak proč se Slavii nedaří!?

První třetina podzimu nebyla herně špatná, ale našemu výkonu chyběly body. Po výhře v derby jsme byli čtyři body za prvním místem a dva body za Spartou. Mysleli jsme si, že jsme zpátky tam, kde chceme být... Závěr roku ovlivnila spousta okolností, v každém utkání třeba chybělo několik vykartovaných hráčů. I přesto jsme hráli se soupeři, se kterými bychom body sbírat měli, a z výkonu hráčů, kteří nastoupili, panovalo velké rozčarování.

Sáhnete příště v takových případech i k pokutám?

Od nového roku budou platit nová pravidla! Změní se disciplinární řád, odměny a tresty hráčů budou nastaveny jinak. Detaily necháme na leden, až bude mužstvo pohromadě. Víme, co chceme, kde bychom měli být, ale nejdříve se to musí dozvědět mužstvo.

A kde chcete být?

Když se mě prezident před sezónou ptal, jak to vidím, říkal jsem, že bych si představoval Slavii na pátém místě. Hrozně mě mrzí, že tam nejsme. Pořád ale naše mužstvo kolem 5.-6. místa vidím.

Spekuluje se, že na seznamu posil jsou třeba útočník Fenin či obránce Rosa, jež Rada vedl v Teplicích. Máte ale na posily peníze? Vždyť prezident Řebíček se nechal slyšet, že už hráče ze svého kupovat nebude, ať si na ně Slavia vydělá...

V úvahu přicházejí přestupy, hostování, opce, angažmá po vypršení smlouvy. Na všechny varianty jsme připravení, ale čtyři posily potřebujeme. A prezident to odsouhlasil.

Hrotový útočník Škoda dal na podzim jen tři góly. Posily do útoku tedy hledáte v první řadě?

Ano, prioritou je ofenziva, do ní hledáme hráče dva. Ale v případě odchodu Latky by minimálně stejnou důležitost dostalo posílení defenzivy.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: