Hlavní obsah

Ostrava bude s Barošem v sestavě bojovat o holou záchranu

Ostrava

Spojit záchranu v lize s vypěstováním hráče, kterého by klub mohl třeba už v létě výhodně zpeněžit, je hlavní snahou fotbalistů Ostravy před zahájením jarní části sezóny. Baník do ní i s čerstvou posilou Milanem Barošem vstoupí sobotním utkáním s Českými Budějovicemi.

Foto: Aleš Krecl

Trenér Martin Pulpit (vlevo) sleduje Milana Baroše na tréninku Baníku Ostrava.

Článek

Slezský tým je po podzimu na dvanáctém místě prvoligové tabulky a od sestupového pásma ho dělí pouze dva body. Kouč Martin Pulpit počítá, že pro zachování ligové příslušnosti bude zapotřebí na jaře zopakovat podzimní bodový zisk. "Náš cíl je jasný - záchrana, a to znamená minimálně v pěti, šesti utkáních zvítězit," řekl Pulpit.

Jeho druhým úkolem je zviditelnit některého z hráčů, na jehož prodeji by klub mohl profitovat finančně a umořit tím část obrovského dluhu. "Jsou to například hráči jako Kraut, Fantiš, Kukec, Kaprálik, Pavlenka, které by klub mohl ve své finanční situaci zajímavě zhodnotit," řekl Pulpit.

Baník se i rok po změně majitelů točí v bludném kruhu astronomických dluhů. Momentálně vyčkává na závěry finančního auditu, který si nechává vypracovat město pro případný majetkový vstup do společnosti, jíž patří stadion na Bazalech. Výsledek však nebude nejspíše znám před koncem aktuálního ročníku a hráči i fanoušci tak jaro znovu stráví v nejistotě.

I vzhledem k nepříznivé finanční realitě byl Pulpit spokojen s průběhem přípravy, soustředěním v Turecku i posílením kádru. "Minusem je pouze zranění Petra Macha, který musel na vyčištění menisku. A pak odchod Tomáše Majtána, se kterým jsem počítal do základní sestavy. To je pro nás ztráta, typologicky takového jiného hráče nemáme," řekl Pulpit.

Z minima vytěžili maximum

Sportovně-technický manažer klubu Michal Dyml řekl, že úternímu Majtánově návratu do Žiliny nešlo zabránit. "Smlouva tak byla postavena, že si ho kdykoliv mohla stáhnout," vysvětlil.

Podle něj naopak zimní doplnění kádru, jemuž vévodí příchod slavného odchovance Milana Baroše, byť ten si Ostravu pro rozehrání vybral sám, bylo maximem současných možností. "V naši finanční situaci jsme vytěžili z minima maximum," řekl Dyml.

Pulpit v zimě v kádru uvítal Petra Soukupa (Frýdek-Místek), Vlastimila Stožického (Trnava), Jaroslava Starého (Slovácko), Jana Hableho (Kerkyra), Patrizia Stronatiho (Hlučín). Vedle Majtána odešli ještě Ján Greguš (Bolton), Róbert Zeher (Zábřeh), po skončení smluv Tomáš Vrťo a Ebus Onuchukwu.

"Trošku mě zklamal přístup mladých hráčů, například Foltýna, Vengřinka, Velnera a jiných, kteří by se měli prát o místo v prvoligovém kádru. Od nich bych očekával daleko více, to už byly větším pozitivem výkony hráčů dorosteneckého věku Holzera a Stronatiho," řekl Pulpit.

Největší zimní událostí na Bazalech je však návrat Baroše, který od pondělka naplno trénuje s týmem. Pulpit zatím neví, zda se jednatřicetiletý bývalý reprezentant objeví v základní sestavě, anebo přijde na trávník až v průběhu sobotního utkání.

"Každým dnem se jeho herní pohoda zvyšuje. Tréninkové manko jsme nemohli hned dohánět, zapojil se nejprve do standardního režimu mužstva, od příštího týdne bychom mohli začít dohánět fyzičku," řekl Pulpit.

Reklama

Související témata: