Hlavní obsah

Trenéra Hřebíka musela na Spartě chránit policie

PRAHA

K překvapivému kroku se ve čtvrtek odhodlalo vedení fotbalové Sparty Praha. Klub ukončil smlouvu s trenérem Františkem Strakou, kterého vystřídá Jaroslav Hřebík. Podle místopředsedy představenstva Sparty Daniela Křetínského je změna v zájmu dalšího rozvoje kvality hry a sportovních cílů Sparty. Několik desítek fanoušků po tiskové konferenci házelo na Hřebíka a Křetínského jablka a rajčata.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Příznivci Sparty přišli projevit nespokojenost s odvoláním trenéra Františka Straky přímo na Letnou.

Článek

Straka se o svém propuštění dozvěděl dnes ráno a dlouho se z něho nemohl vzpamatovat. "Je to šok, který teď musím nějak strávit. Mně samotnému to řekli až dnes v deset ráno, kdy jsem dorazil na jednání u pana Křetínského (místopředseda představenstva Sparty)," řekl v telefonickém rozhovoru pro ČTK odvolaný kouč, který prý vůbec netuší důvod svého odvolání.

Kdo je podle vás vhodnějším trenérem pro Spartu Praha?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Podle zákulisních zpráv Straka nesouhlasil s velkým výprodejem hráčů, který prý vedení v zimní přestávce chystá. Vedle brankáře Blažka by Letnou mohli údajně opustit také Pergl, Voříšek, Rezek, Petráš i další hráči, kteří v poslední době nastupovali v základní sestavě. Straka o tom nechce polemizovat. "Ale je pravda, že jsem před časem prohlásil, že při masivním výprodeji hráčů už Straka trenérem Sparty nebude," uvedl.

Křetínský tuto spekulaci na mimořádné tiskové konferenci, kterou Sparta svolala, důrazně popřel. "Jediným důvodem odvolání trenéra Straky je snaha Sparty o změnu herního projevu. Práce pana Straky si nesmírně vážíme a jeho působení v klubu považujeme za velice úspěšné," uvedl Křetínský.

Na Hřebíka létala jablka a rajčata

Obrovské překvapení vyvolala zpráva mezi fanoušky, o čemž svědčí skutečnost, že krátce po ohlášení změny trenéra přestaly načas fungovat internetové stránky klubu. I na tiskové konferenci byli slyšet nespokojení fanoušci, kteří před tiskovým střediskem hlasitě dávali najevo nespokojenost s odvoláním Straky. Několik desítek fanoušků do areálu Toyota arény vniklo přes špatně zabezpečenou bránu.

Zhruba deset policistů muselo viceprezidenta fotbalové Sparty Daniela Křetínského a nového trenéra Jaroslava Hřebíka před fanoušky chránit. Na spolumajitele klubu rozlobení fandové házeli jablka a rajčata. Křetínského a Hřebíka kryli vlastními těly policisté.

Straka v březnu vystřídal Kotrbu

Straka byl trenérem Sparty od března, kdy nastoupil místo Jiřího Kotrby a splnil úkol. Mužstvo získalo titul vicemistra za Baníkem Ostrava. Jeho tým sice neuspěl v Lize mistrů, kde získal pouze jeden bod, ale domácí soutěži kraluje s náskokem devíti bodů na druhé Teplice. Nezachránila ho ani neobyčejně úspěšná bilance, kterou v lize se Spartou zaznamenal: ve 23 zápasech jeho svěřenci pouze jednou prohráli.

Důvody nečekaného odvolání fanoušky oblíbeného trenéra na internetové stránce klubu uvedl nepříliš konkrétně místopředseda představenstva Sparty Daniel Křetínský. "Po důkladné analýze celé podzimní části sezóny jsme dospěli k závěru, že tato změna je v zájmu dalšího rozvoje kvality našeho herního projevu i plnění stanovených sportovních cílů," oznámil Křetínský.

"Jsme přesvědčeni, že systematický přístup Jaroslava Hřebíka více odpovídá současným potřebám Sparty," prohlásil Křetínský, který do klubu přišel v létě po změně majitele.

Na tiskové konferenci na Letné promluvil i nový kouč Jaroslav Hřebík. S ním vedení Sparty neoficiálně už v minulosti řešilo některé věci, týkající se klubu. "Když se mě pan Křetínský ptal, jestli si dovedu v budoucnosti představit spolupráci se Spartou, odpověděl jsem kladně. Vlastní nabídka přišla předevčírem, včera jsme se sešli a domluvili jsme se," řekl na tiskové konferenci Hřebík. Spartě se upsal do června 2006, v případě spokojenosti je vedení připraveno kontrakt prodloužit až do roku 2008.

Hráči Sparty jsou v šoku

Překvapení netajili ani fotbalisté, ale komentovat ho nechtěli. "Je to naprostý šok, nikdo jsme to nečekali. Pro nás hráče se ale nic nemění, musíme makat naplno bez ohledu na to, kdo nás trénuje. To jsou věci, o nichž rozhoduje vedení klubu," prohlásil záložník Tomáš Sivok, jeden z mladíků, který pod Strakou začal nastupovat v základní sestavě. Podobně reagoval Jan Rezek, který Straku poznal už v Teplicích. "Nic jsme netušili, připadám si jak při pádu z višně. Ale takový je fotbalový život, hráči musí pokaždé makat stejně," prohlásil útočník.

Hřebík zažil s letenským týmem úspěšnou cestu v Lize mistrů v ročníku 2001/2002, naposledy působil v Dynamu Moskva, odkud byl v červenci odvolán. Ani při předchozím angažmá ve Spartě svůj kontrakt nedokončil. Prezident klubu Vlastimil Košťál ho odvolal v dubnu poté, co tým ztratil šanci na obhajobu mistrovského titulu. Hřebík tehdy vedl Spartu ve 24 zápasech, v nichž mužstvo pětkrát prohrálo a připsalo si sedmnáct vítězství.

Po změně na Letné už má polovina týmů v nejvyšší soutěži jiného kouče, než s kterým ligu začínala. Naposledy krátce po konci podzimu nahradil trenérské duo Jarůšek-Schwarz v Brně Jiří Kotrba. Již v průběhu soutěže přišly změny v Českých Budějovicích, Mladé Boleslavi, Ostravě, Opavě, Zlíně a také Příbrami.

Reklama

Související témata: