Hlavní obsah

Fanoušci Sparty znovu protestovali proti odvolání Straky

PRAHA

Fanoušci fotbalové Sparty se stále nesmířili s tím, že vedení letenského klubu odvolalo trenéra Františka Straku a na jeho místo dosadilo Jaroslava Hřebíka. Příznivci klubu bouřlivě protestovali už při čtvrtečním jmenování novopečeného kouče a v pátek odpoledne vyjádřili svoji nespokojenost před branami stadionu znovu.

Článek

Fanoušci dál uvažují o tom, že v úvodu jarní části ligové sezóny dají přímo v hledišti stadionu najevo svůj nesouhlas se Strakovým odvoláním.

Souhlasíte s postupem vedení Sparty při odvolání trenéra Františka Straky?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Vedení Sparty mělo po čtvrteční zkušenosti, kdy zástupci tvrdého jádra fandů prolomili brány stadionu a snažili se zaútočit na Hřebíka a zástupce majoritního vlastníka klubu Daniela Křetínského, před dnešní protestní akcí obavy.

I proto museli sídlo klubu před druhou hodinou odpolední opustit takřka všichni zaměstnanci a předčasně byl také uzavřen i klubový obchod v ulici U Sparty. "Měli jsme signály, že by se dnes něco mohlo přihodit. I proto jsme přikročili k tomuto preventivnímu kroku," řekla ČTK tisková mluvčí klubu Lenka Raková.

Protestovaly všechny generace

Fanoušci se začali u stadionu, kde hlídkovaly i dva policejní antony, scházet od půl třetí odpoledne. Nechyběli mezi nimi nejmladší příznivci ani zástupci starší generace.

Ve čtvrt na čtyři se asi dvě stovky fandů srotily před sparťanským barem na rohu ulice Milady Horákové a U Sparty. Tam jim Ufon, mluvčí zástupce radikálních fanoušků, vysvětlil poslání dnešní akce. "Odešel trenér s velkým T a velký srdcař. A nám se nelíbí hlavně způsob, jakým odešel," prohlásil Ufon.

Pak se celý dav odebral před brány stadionu, kde mluvčí "ultras" za souhlasného přikyvování svých souputníků četl oficiální prohlášení. "Straka nám všem ukázal sparťanské srdce. Načasování a způsob výpovědi neodpovídá slibům, které nám vedení klubu nedávno dalo," prohlásil Ufon. "Navždy zůstaneš v našich srdcích. Díky, Franto," zakončil svůj proslov Ufon, kterým odstartoval bouřlivé skandování Strakových obdivovatelů. "Fráááánta Straka!" křičel dav.

Akce není proti Hřebíkovi, říkali fanoušci

"Tahle akce není nic proti Hřebíkovi. I když si myslíme, že on stejně nemůže naplnit koncepci stanovenou panem Křetínským," řekl další z fanoušků Jan Sekera. "Hřebíkovy systémy Strakovo sparťanské srdce prostě nenahradí. Od dob trenéra Ježka na lavičce takový sparťan nebyl, dál nám všem znovu pocit sounáležitosti," dodal Sekera.

"Frantu vyhodili jako psa. Za to, co tady dokázal, si to rozhodně nezasloužil. Vždyť mančaft dotáhl na druhé místo v lize, do Ligy mistrů a teď má na prvním místě v lize devět bodů náskok. To je na tom to nejhorší," přidal se fanoušek Radek Frýdl.

Františka Straku odvolalo vedení Sparty ve čtvrtek. Podle místopředsedy představenstva Sparty Daniela Křetínského je změna v zájmu dalšího rozvoje kvality hry a sportovních cílů Sparty. Několik desítek fanoušků po tiskové konferenci házelo na Hřebíka a Křetínského jablka a rajčata. Oba musela při odchodu chránit policie.

Reklama

Související témata: